• Een bouwaansluiting of tijdelijke energie aansluiting aanvragen

  • Bereken je maandbedrag

    Vul de 4 cijfers en 2 letters van de postcode in, bijv. 1234 AB.
    Vul een huis-nummer in tussen 1 en 99999.

Belangrijk vóór het aanvragen van een bouwaansluiting of tijdelijke aansluiting

Een bouwaansluiting of tijdelijke aansluiting vraag je aan via www.mijnaansluiting.nl. Daarbij geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Deze stappen moet je ondernemen vóór de start van je aanvraag.

  1. Bepaal het soort aansluiting dat je nodig hebt

    • Stroom voor verlichting, elektrisch gereedschap en het laten draaien van andere apparaten
    • Gas voor verwarming en koken als het pand (nog) niet aardgasvrij is en wordt
    • Water om te drinken, schoon te maken en het koelen van apparaten
  2. Vraag een erkend installateur om de benodigde (stroom)capaciteit te berekenen

    Informeer vooraf wat de stroomeisen zijn van het bouwproject. En neem voor een exacte berekening van de capaciteit contact op met een erkend installateur met kennis van zaken. Is een standaard fase 3 met 3x25A aansluiting wel voldoende? Of is tijdens de bouw of verbouwing meer (kracht)stroom nodig voor zware machines en gereedschappen?

  3. Verzamel situatieschetsen en andere belangrijke documenten

    Je netbeheerder maakt een concreet plan en een gedetailleerde offerte. Daarvoor hebben ze de exacte details nodig over je bouwlocatie en de omgeving. Deze documenten stuur je daarom als bijlage mee bij je aanvraag voor de bouwaansluiting.

    • Situatieschets voor de graafwerkzaamheden.
      Bij de aanleg van de bouwaansluiting moet de uitvoerder in de grond sleuven graven voor de kabels. De bodem en de omgeving bepalen hoe makkelijk dat graven gaat. En dus ook wat het gaat kosten. Extra obstakels zoals beton, stoeptegels en beplanting moeten eerst weg. Het terugplaatsen van eventuele bestrating en planten doet de netbeheerder niet.
    • Bouwtekening.
      Gedetailleerde tekeningen van je bouwplannen helpen bij het bepalen van de beste plek voor de bouwaansluiting.
    • Liggingsplan.
      Op het liggingsplan ziet de netbeheerder hoever je bouwwerk van de openbare weg ligt. Een grotere afstand naar de openbare weg betekent meestal meer graafwerk. En dus meer tijd en hogere kosten.
    • Eigendomsbewijs.
      De bouwaansluiting aanvraag kan je alleen doen als eigenaar van een perceel. Het eigendomsbewijs laat je zien dat jij dat bent.
  4. Zet je vergunningen op een rijtje

    Via de Vergunningencheck van de Rijksoverheid zie je of en welke (omgevings)vergunningen van toepassing zijn op je project. Zoals een bouwvergunning of omgevingsvergunning. Stuur de bewijzen van je verkregen vergunningen mee met je aanvraag bouwaansluiting.

  5. Bepaal de locatie van het aansluitpunt

    De exacte plaats van een aansluitpunt bepaal je samen met de netbeheerder. Die zal vooral kijken naar de technisch beste locatie. Maar ook de eisen van andere partijen bij de bouw zijn belangrijk. Zo moet er genoeg ruimte overblijven voor het aanleveren van je materialen, eventuele hijskranen, etc.

We helpen je persoonlijk bij het afsluiten

Bij een bouwaansluiting past een variabel energiecontract. We helpen je graag persoonlijk met het afsluiten van je bouwstroom. Neem daarvoor op werkdagen tussen 08:00 en 15:00 contact op met de Ondernemersdesk.

Bel de Ondernemersdesk

Na het project: de bouwaansluiting verwijderen of omzetten?

Een bouwaansluiting kun je na het bouwproject óf laten verwijderen óf om laten zetten naar een vaste huisaansluiting. De buitenkast maakt dan plaats voor stroom uit de meterkast binnenin je pand. Je installateur weet wel of de technische capaciteit dan ook terug kan naar 'normaal' gebruik. Check in beide gevallen de netbeheerkosten. Voor de (nieuwe) bewoner start dan een nieuw contract voor energie. 

Een prefab meterkast in plaats van bouwaansluiting

Bouw je één of meerdere nieuwbouwhuizen, dan kun je misschien ook kiezen voor een prefab meterkast. In zo'n kast zitten al alle benodigde kabels en meters. De kast komt vanuit de fabriek op de bouwplaats direct op de goede plek op de fundering te staan. Dat betekent maar één keer aansluiten op het stroomnet. De stroom voor de bouw of renovatie komt dan gelijk uit de meterkast. En niet eerst uit een buitenkast. Dat scheelt tijd en een deel van de aansluitkosten.

Kosten van een bouwaansluiting

Voor een bouwaansluiting of tijdelijke aansluiting betaal je twee soorten kosten. Beiden kunnen variëren door de locatie en het soort aansluitingen dat je nodig hebt.

  1. Eenmalige kosten voor het aanleggen van de bouwaansluiting. Deze kosten zijn voor o.a. de kabels en de graafwerkzaamheden. Je vind het bedrag op de offerte van de netbeheerder. De factuur betaal je vóór de start van de werkzaamheden.
  2. Maandelijkse abonnementskosten voor het gebruik en onderhoud van de aansluiting. Deze kosten betaal je via je energieleverancier. Je vind ze terug op de factuur onder de noemer netbeheerkosten. Voor een grotere capaciteit aansluiting betaal je per maand ook hogere kosten.

Altijd een variabele prijs contract

En dan is er natuurlijk nog de energie zelf die je betaalt. Sluit ruim op tijd een contract bij ons af. Dan heb gegarandeerd stroom op de eerste dag van je project. Voor een goede start. We helpen je graag persoonlijk met het afsluiten.  

Grootzakelijke bouwaansluiting?

Snel en eenvoudig een grootzakelijke bouwaansluiting aanvragen? Zodra de bouwaansluiting bekend is, regelen we graag de tijdelijke energielevering.

Hoe lang duurt een bouwaansluiting aanvragen?  

Een stroomaansluiting voor je project kan weken tot zelfs enkele maanden duren. Zowel bij het aanvragen als het aanleggen kunnen vertragingen optreden. Voorkom vertragingen in je bouwproces en begin op tijd.

  • De aanvraagprocedure kost tijd. Omdat je één of meerdere vergunningen nodig hebt. Bouwvergunningen en omgevingsvergunningen kunnen enkele weken tot maanden duren. Hoe complexer je project, hoe langer dit kan duren.
  • De aanlegtijd kan vertraging oplopen. De netbeheerder heeft tijd nodig om de aansluitingen fysiek aan te leggen op de bouwplaats. Dit kan enkele weken kan duren. De aanleg is namelijk afhankelijk van de beschikbaarheid van mankracht, materialen en de specifieke omstandigheden op de bouwplaats. Zoals de locatie en de benodigde capaciteit.        

Wet- en regelgeving bij bouwaansluitingen

Bij de bouw van je project krijg je te maken met regels en wetgeving over (ver)bouwen en slopen. Sinds 1 januari 2024 zijn er belangrijke wijzigingen.

  • Het Bouwbesluit (2012) is vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Hierin staan de technische eisen waaraan je bouwwerk moet voldoen. Waaronder ook de eisen voor de aansluitingen voor stroom, gas en water.
  • In de nieuwe Omgevingswet staan alle regels en plannen van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. Die kunnen van invloed zijn op de bouw van je eigen project.                                     

Doe vergunningencheck op de website van de Rijksoverheid

Veelgestelde vragen over (tijdelijke) bouwaansluiting

Wat is een bouwaansluiting? 

Een bouwaansluiting is een speciale, tijdelijke aansluiting van stroom voor een bouw- of verbouwproject. Je begint op de bouwplaats met een buitenkast(je) waar stroom uit komt. En je stapt pas over op stroom uit de echte meterkast aan het eind van het project. Op dat moment gaat de bouwaansluiting dan technische én administratief over naar een gewone aansluiting voor stroom. Check voor de zekerheid of je netbeheerder, zoals Liander, onderscheid maakt tussen een tijdelijke aansluiting en een bouwaansluiting.

Wanneer moet ik een bouwaansluiting aanvragen?

Start zodra je bouwplannen concreet zijn. De aanvraag van de bouwaansluiting kost tijd omdat je eerst vergunningen moet aanvragen. Ook de fysieke aanleg van de aansluiting kan een tijdje duren door drukte bij de netbeheerders. Reken in totaal op minimaal enkele weken tot zelfs maanden. En begin daarom op tijd.

Wie is mijn netbeheerder?

Sinds het vrijgeven van de Nederlandse energiemarkt in 2004, zijn de energiebedrijven gesplitst in leveranciers en netbeheerders. De netbeheerder zorgt dat het energienetwerk in je regio goed werkt. Op de website netbeheernederland.nl lees je er meer over. Er zijn zes netbeheerders actief in Nederland. 

  • Liander: Noord-Holland, Gelderland, Flevoland en Friesland
  • Enexis: Noord-Brabant, Overijssel, Drenthe en Groningen 
  • Stedin: grote delen van de randstad, Zeeland en Utrecht
  • Coteq: regio Almelo, Oldenzaal en Goor
  • Westland Infra: regio Westland en Midden-Delfland
  • Rendo: regio Steenwijk en Hoogeveen

    

Hoe lang duurt de aanvraagprocedure voor een bouwaansluiting?

De aanvraagprocedure voor een bouwaansluiting duurt enkele weken tot zelfs maanden. Dat komt omdat je bij het aanvragen ook je nodige vergunningen mee moet sturen.

Lees meer over de duur van de aanvraagprocedure 

Wat zijn de kosten van een bouwaansluiting? 

Bij het aanleggen van een bouwaansluiting heb je te maken met twee typen kosten. De hoogte van beiden hangt af van de capaciteit die je nodig hebt en de locatie van je bouwproject.

  • Eenmalige kosten voor de aanleg
  • Abonnementskosten voor onderhoud en gebruik van de aansluiting

Lees meer over de kosten

Bekijk ook deze energie onderwerpen