1. MKB
 2. elektrisch rijden

Zakelijk elektrisch rijden voor ondernemers

Steeds meer mensen rijden in elektrische auto's, ook mkb-ondernemers. Elektrisch rijden betekent naast fiscale voordelen ook een stap naar een fossielvrije toekomst. We zetten alle informatie over zakelijk elektrisch rijden voor je op een rijtje.

Financiële voordelen van een zakelijke elektrische auto

De voordelen van elektrisch rijden, zoals kostenbesparingen en milieuvriendelijkheid, maken het aantrekkelijk voor ondernemers.

Tot en met 2024 gelden de volgende regels:

 • Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (mrb).
 • Geen aanschafbelasting (bpm).
 • Bijtelling voor elektrische auto's: 12% (2021), 16% (2022-2024) en 17% (2025) op de eerste € 35.000. Voor het restant boven € 35.000,- (na 2022 € 30.000,-) geldt de reguliere 22% bijtelling. Verlaagde bijtelling is 60 maanden geldig na de eerste toelating van de auto op de weg. Op waterstof, aangedreven elektrische auto’s en zonnecelauto's hebben de genoemde bijtellingskorting over de gehele cataloguswaarde.

Vanaf 2025 veranderen de regels:

 • In 2025 betaal je wel motorrijtuigenbelasting maar krijg je als je elektrisch rijdt 75% korting. Vanaf 2026 vervalt het voordeel.
 • De bpm gaat met € 200,- omhoog voor zowel nieuwe brandstofauto's als nieuwe elektrische auto's.
 • Vanaf 2025 gaat de bijtelling stapsgewijs omhoog naar 22% voor alle auto's (bron: Belastingdienst). Maar stel je koopt in 2024 een elektrische auto uit 2022, dan profiteer je nog 3 jaar van een lagere bijtelling.

Elektrische auto zakelijk of privé

Bij het kiezen van een elektrische auto moet je bepalen of je deze zakelijk of privé gebruikt. Zakelijk gebruik kan voordelen bieden voor ondernemers. Zo levert het bijvoorbeeld belastingvoordelen op, zoals lagere bijtellingstarieven. Daarnaast kun je bepaalde kosten, zoals het aanschaffen van de auto, aftrekken van de omzet van je bedrijf. Ook krijg je korting op de bijtelling voor privé gereden kilometers.

Bekijk de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor actuele informatie over subsidies en fiscale regels die van toepassing zijn op je bedrijf.
 
Naar de website van de RVO

Elektrische auto kopen of leasen

Overweeg naast zakelijk of privégebruik ook of je de elektrische auto wilt kopen of leasen. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van je behoeften en financiële situatie.

Subsidies en belastingvoordelen maken het kopen van een elektrische auto een aantrekkelijke optie. Aan de andere kant is het huren van een elektrische auto prettig omdat je niet hoeft te investeren. Je betaalt maandelijks een vast bedrag. Vaak kun je na afloop van het huurcontract een nieuw model kiezen. Een ander voordeel van leasen is dat onderhoud vaak is inbegrepen.

Zakelijke laadpaal en laadpas

Een laadpaal zakelijk aanschaffen en installeren op je bedrijfsterrein is aantrekkelijk. We bieden de Alfen Eve Double laadpalen aan met een pasjessysteem en Vattenfall Incharge backoffice systeem.

Investeer nu in zakelijke laadpalen

€ 100,- korting per laadpaal

Je krijgt deze korting vanaf twee laadpalen

Goede service

Bied relaties en werknemers het gemak van laden op je bedrijfsterrein

Haal fiscaal voordeel

Dit doe je door de laadpalen publiekelijk open te stellen

Zakelijke elektrische auto thuis opladen

De slimme en handige Alfen Eve Single is ideaal als je thuis je zakelijke elektrische auto wilt opladen. Het is de simpele variant van de Alfen Eve Double waarbij twee auto's tegelijk kunnen laden. Je kan slimme laadsessies inplannen en automatisch zakelijke kosten verrekenen met je werkgever of eigen bedrijf.   
 
We komen de thuislader bij je installeren, inclusief voorrijkosten en arbeidsloon. We zorgen voor de montage en doen de benodigde aanpassingen aan de meterkast. Na het graaf- en tegelwerk herstellen we de oprit en geven we uitleg over het gebruik van de thuislader. 

Laat je gegevens achter, dan bellen we je voor een vrijblijvend adviesgesprek waarin we jouw wensen en situatie bespreken.

Vraag adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over zakelijk elektrisch rijden

De meest gestelde vragen staan hieronder. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Wat zijn de voordelen van zakelijk elektrisch rijden?

Er zijn verschillende financiële en fiscale voordelen voor mkb'ers met een elektrische auto. Daarnaast zet je met elektrisch rijden een mooie stap naar fossielvrij leven. Andere voordelen zijn:  

 • Lage bijtelling en korting bij privégebruik.  
 • Stroom is voordeliger dan benzine of diesel.  
 • Je betaalt geen mrb (motorrijtuigenbelasting) en tot 2025 geen aanschafbelasting (bpm). 

 

Wat kost een elektrische auto zakelijk?

Dat verschilt per auto en persoonlijke wensen. Er zijn verschillende financiële en fiscale voordelen voor mkb’ers met een elektrische auto. De meeste elektrische auto’s zijn nu in aanschaf nog duurder dan auto’s op benzine of diesel. Dat verandert binnen nu en een paar jaar. Experts denken dat elektrische auto's tegen 2025 goedkoper worden dan brandstofauto's.

Goed om te weten: vaak is een elektrische auto, inclusief onderhoud en brandstof, nu al goedkoper.  

Is een elektrische auto fiscaal aftrekbaar?

In 2024 is er goed nieuws voor ondernemers die elektrische auto's willen kopen. Je kunt eenmalig tot 50% van het investeringsbedrag afschrijven en betaalt minder belasting. Deze regel geldt alleen voor elektrische personenauto's die je in 2024 koopt. 

Is elektrisch rijden nog wel voordeliger?

Zakelijk elektrisch rijden kan goedkoper zijn dan rijden in een brandstofauto, maar dit hangt af van verschillende factoren.  

 • Brandstofkosten. Stroom is over het algemeen goedkoper dan benzine of diesel.  

 • Fiscale voordelen. Belastingvoordelen zoals lagere bijtellingstarieven of subsidies maken elektrisch rijden fiscaal voordelig.  

 • Onderhoud. Elektrische auto's hebben minder bewegende delen dan brandstofauto's, dus ze zijn goedkoper in onderhoud.  

 • Laadkosten. Gemiddeld is thuis of op het werk opladen goedkoper dan bij een openbaar laadpunt.