Energiekosten besparen met een slimme combinatie van isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp

De energiebelasting op gas stijgt de komende jaren. Met minder gasverbruik boek je dus flinke bespaarwinst. De slimme combinatie van goede isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp kan daarbij een uitkomst zijn.

Gas wordt zwaarder belast. Stroom minder

Gas wordt de komende jaren duurder. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat tussen 2019 en 2026 de energiebelasting op gas per kuub met 10 cent stijgt. Daartegenover staat dat de energiebelasting op stroom, in diezelfde periode, juist daalt met 5 cent per kWh. Hiermee wil de overheid de verduurzaming van huizen en bedrijfspanden stimuleren en het gebruik van fossiel gas verminderen. 

Van het gas af, maar nog niet helemaal

Op termijn moeten we zelfs helemaal af van fossiel gas. Maar intussen is het wel duidelijk dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Niet iedereen woont in de buurt van een warmtenet. En voor een all-electric warmtepomp zijn veel huizen en bedrijfspanden nog niet geschikt. Voor de meeste huishoudens en bedrijven is volledig aardgasvrij verwarmen vooralsnog dus geen optie. Maar met de hybride warmtepomp is er inmiddels wel een goede tussenoplossing beschikbaar. Helemaal voor huizen en bedrijven die al zonnepanelen hebben en redelijk tot goed geïsoleerd zijn.

De hybride warmtepomp: een slim alternatief

De hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Die springt bij als het buiten erg koud is of als je warm water nodig hebt. Daardoor hoeft je pand minder goed geïsoleerd te zijn dan bij de all-electric variant die volledig op stroom draait. Ook hoef je voor een hybride pomp je huidige verwarmingssysteem vaak niet te vervangen door lagetemperatuurradiatoren of vloerverwarming. Bij de all-electric variant is dat meestal wel het geval. Een (hybride) warmtepomp is daarbij erg geschikt voor het gelijkmatig verwarmen van grotere ruimtes op een constante temperatuur. Dat komt in veel bedrijfspanden, zoals kantoren of winkels, dus goed van pas.

Flink besparen op je energiekosten

Omdat je met een hybride pomp dus voornamelijk elektrisch verwarmt, daalt je gasverbruik tot 80%. Het stroomverbruik zal omhoog gaan, maar onder de streep dalen je energiekosten. Je bespaart echt flink als je een groot deel van het extra stroomverbruik zelf opwekt met je zonnepanelen. Vaak is daar wel een uitbreiding van je bestaande systeem voor nodig.

De warmtepomp slim combineren met je zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je hebt liggen, is waarschijnlijk afgestemd op je huidige stroomverbruik. Want zo benut je de salderingsregeling optimaal. Lever je elk jaar veel meer terug dan je zelf nodig hebt, dan wordt de terugverdientijd langer. Met een hybride warmtepomp ga je meer stroom verbruiken. Dus is het vaak slim om je huidige zonnepaneleninstallatie uit te breiden of een tweede set te installeren. Zo compenseer je het toegenomen stroomverbruik met je eigen opwek. Hoe je dat aanpakt hangt af van meerdere zaken. Zoals het vermogen van je huidige omvormer en de ruimte op je dak. Benieuwd wat handig is in jouw situatie? De experts van onze partner Feenstra adviseren je graag.

Isolatie blijft belangrijk

Ook bij een hybride warmtepomp is isolatie belangrijk. Denk aan vloerisolatie , spouwmuurisolatie, dakisolatie en tenminste dubbel glas. Heb je bijvoorbeeld geen spouwmuur of vloerisolatie, dan moet je cv-ketel te vaak bijspringen. Isolatie is dus altijd de eerste stap. Maar vergeleken met een all-electric warmtepomp, is je pand al veel sneller geschikt. 

Aanschafkosten & subsidies

De kosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de € 3.600 en € 8.000. Afhankelijk van het vermogen en de systeemvereisten. Met de ISDE-subsidie krijgt je 1.500 tot € 1.800 subsidie. Ook kun je kijken naar de Energie-investeringsaftrek (EIA). Daarmee mag je in bepaalde gevallen de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Dit levert gemiddeld een netto voordeel van 11% op. De EIA is er ook voor isolatie en zonnepanelen. Ga je voor de combinatie van extra isolatie, zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp dan kan je investeringsvoordeel dus flink oplopen. Laat je daarom goed adviseren door een expert, zodat je optimaal rendement haalt uit je investering.  

Fossielvrij verwarmen met groen gas

Ook als je niet meteen 'all-electric' gaat, kun je toch al 100% fossielvrij verwarmen. Met groen gas: een schoon en fossielvrij alternatief voor aardgas. Ga voor helemaal fossielvrij met PuurGroen. Of zet een mooie eerste stap met MixGroen.

Ontvang een aanbod

Ons netwerk werkt voor jou