Acht tips om goedkoop gas te besparen

De snelste manier om te besparen op je energiekosten, is door je gasverbruik te verminderen. Onze experts geven 8 praktische tips. Meteen toepasbaar,  zonder grote investering.

De grootste gasgebruiker

De cv-ketel is de grootste gasgebruiker in veel panden. Een zuinig cv-toestel, zoals bijvoorbeeld de hoogrendementtoestel, vormt de basis voor een laag gebruik. Maar een nieuw cv-toestel vraagt een flinke investering. Hieronder acht handige tips waarvoor je niet of nauwelijks hoeft te investeren.

Bespaar gas met deze 8 tips

1.  Pas de instellingen van je cv-ketel aan

De meeste cv-ketels zijn fabrieksmatig ingesteld. De onderhoudsmonteur van je cv-ketel optimaliseert deze instellingen voor je en past ze aan voor je pand. Hij stelt bijvoorbeeld de temperatuur van het water in.

2.  Bespaar gas door goed cv onderhoud

Met een goed onderhouden cv-ketel kan je maandelijks vijf procent tot maximaal tien procent gas besparen. Goed onderhoud van het cv-toestel kost tussen de € 5 en € 15 per maand. Daaronder valt ook de controle van de waterdruk, die mag niet te laag zijn, en het ontluchten van de verwarmingsinstallatie en radiatoren.

3.  Hang de thermostaat op een goede plek

Voorkom dat zonlicht, tocht, warmte van verlichting of apparatuur en koude buitenmuren en raampartijen de temperatuur beïnvloeden die de thermostaat meet. De thermostaat hangt in het beste geval anderhalve meter boven de vloer. 

4.  Stook op de juiste temperatuur

Je bespaart een hoop gas als je de thermostaat een halve graad of een graad lager zet. Misschien is dat ook nog comfortabel. ’s Avonds en ’s nachts zet je de thermostaat tot vijf graden naar beneden. Het stookgedrag bepaalt een groot deel van de gasrekening. Hoe efficiënter je stookt, hoe meer je bespaart op gas.

5.  Verwarm de juiste ruimtes

Stook niet in ruimtes die leeg staan of die je niet gebruikt. Of zet de radiatoren (thermostaatknoppen) hier op vorststand.

6.  Isoleer cv-leidingen

Isoleer cv-leidingen op plekken waar ze onnodig warmte verliezen. Cv-leidingen boven het systeemplafond hoeven bijvoorbeeld geen warmte af te geven. Isoleer deze leidingen met buisisolatie. In de bouwmarkt te koop voor rond de € 1 per strekkende meter.

7.  Geef radiatoren de ruimte

Geef radiatoren de ruimte om de warmte af te staan. Zet er geen kasten voor en spullen op.

8.  Zorg voor een goed werkend luchtgordijn

Een luchtgordijn is een slimme maatregel als je veel bezoekers of gasten krijgt. Het zorgt voor een enorme vermindering van het warmteverlies naar buiten. Je bespaart tot 60% per maand op je gasrekening. Het gordijn verwarmt de koude binnenkomende lucht. Je klanten ervaren de binnenkomende lucht in je ruimte niet als tocht. Het luchtgordijn is een investering en heeft onderhoud nodig. Een goede afstelling van blaassnelheid, blaasrichting en warmte is heel belangrijk. Laat je informeren door de onderhoudsmonteur.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies