1. Home
  2. Kennis
  3. Het vermogen van zonnepanelen

Vermogen zonnepanelen

Het maximaal vermogen van zonnepanelen, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek. Een zonnepaneel van 365 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld 310 kilowattuur (kWh) op. Goed om te weten: een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3500 kWh per jaar aan stroom.

Capaciteit zonnepanelen, wat is dat?

Met de capaciteit van zonnepanelen bedoelen we het vermogen van zonnepanelen. Die capaciteit van zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek (Wp). Als je een zonnepaneel van 365 Wp koopt, verwijst de 365 Wp naar het piekvermogen. Dit is het vermogen dat het zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan opwekken. Ofwel: onder omstandigheden in een testopstelling, met optimale zoninstraling en een temperatuur van 25 graden.

Vermogen zonnepanelen in Wp

Wij hebben 3 pakketten zonnepanelen die verschillen in vermogen. Over het algemeen geldt: hoe meer Wp, hoe duurder. In de onderstaande tabel zie je onze pakketten met bijbehorend vermogen zonnepanelen in Wp. Als je bij ons zonnepanelen koopt, heb je de keuze uit onderstaande 3 pakketten:

 

Per 10 zonnepanelen:

Vermogen zonnepanelen per m²

We begrijpen dat je het vermogen van zonnepanelen per m² wilt weten zodat je verschillende zonnepanelen met elkaar kunt vergelijken. De zonnepanelen die wij aanbieden hebben verschillende formaten. Als je dit formaat meeneemt in jouw berekening, krijg je het vermogen van zonnepanelen in Wp per m². Zie hiervoor ook de bovenstaande tabel.

 

Vermogen zonnepanelen berekenen

Het vermogen van een zonnepaneel zelf kunnen we niet berekenen, dit staat al vast. Wat we wél kunnen berekenen, is de verwachte opbrengst van de zonnepanelen.

Dat doen we zo: maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek (Wp) x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kilowattuur (kWh). De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. Als we dus ons High Power pakket als voorbeeld nemen: 365 Wp x 0,85 = 310 KWh. In de onderstaande tabel vind je meer berekeningen:

Type paneel Premium Power Excellent Power High Power 
Vermogen in Wp per paneel 375 Wp 405 Wp 365 Wp
Verwachte opwek per paneel per jaar 319 kWh 344 kWh 310 kWh
Verwachte opwek eerste jaar met 10 panelen 3190 kWh 3443 kWh 3103 kWh
Verwachte opbrengst eerste jaar met 10 zonnepanelen   € 1033,-  € 931,-
Vattenfall klantenprijs (per 10), incl. btw tijdelijk niet leverbaar € 6129,- € 5920,-

Klantvraag: blijft het rendement van mijn zonnepanelen elk jaar even hoog?

‘Een zonnepaneel presteert de eerste jaren altijd beter dan hetzelfde zonnepaneel dat al 10 jaar op het dak ligt,’ vertelt vertel Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall. ‘Zonnepanelen degraderen elk jaar iets in vermogen. Bij het ene zonnepaneel is dat 0,5% per jaar, bij het ander 2%. Zeker een factor om rekening mee te houden. Bij al onze panelen is de degradatie gelukkig erg laag. We garanderen dan ook een hoge opbrengst na 25 jaar.’

In de onderstaande tabel zie je wat de degradatie betekent voor het rendement van de zonnepanelen na 2 jaar en na 25 jaar. We geven de garantie dat de degradatie lineair per jaar verloopt. Met andere woorden: de afname van het rendement verloopt gelijkmatig.

Opbrengst zonnepanelen

3 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wil je besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Drie redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is. 

3x daarom zonnepanelen

Reken uit hoe snel je zonnepanelen terugverdient

Ben je benieuwd hoe snel je zonnepanelen terugverdient? Met onze Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel stroom je kunt opwekken en wat het kost als je zonnepanelen zou kopen.  

Doe de Zonnepanelen Check

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen