Vermogen zonnepanelen

Vermogen zonnepanelen

Het maximaal vermogen van zonnepanelen, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek. Een zonnepaneel van 295 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld 250 kilowattuur (kWh) op. Goed om te weten: een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3.500 kWh per jaar aan stroom.

Bereken de opbrengst van jouw zonnepanelen

Zelf de verwachte opbrengst van zonnepanelen op je dak berekenen? Dat kan met onze online Zonnepanelen Check. Die checkt hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, en op basis van jouw keuze in vermogen van de zonnepanelen zie je een indicatie van de kosten en de opbrengst van jouw zonnepanelen.

Doe de Zonnepanelen Check

Capaciteit zonnepanelen, wat is dat?

Met de capaciteit van zonnepanelen bedoelen we het vermogen van zonnepanelen. Die capaciteit van zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek (Wp). Als je een zonnepaneel van 320 Wp koopt, verwijst de 320 Wp naar het piekvermogen. Dit is het vermogen dat het zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan opwekken. Ofwel: onder omstandigheden in een testopstelling, met optimale zoninstraling en een temperatuur van 25 graden.

Vermogen zonnepanelen in Wp

Wij hebben 3 pakketten zonnepanelen die verschillen in vermogen. Over het algemeen geldt: hoe meer Wp, hoe duurder. In de onderstaande tabel zie je onze pakketten met bijbehorend vermogen zonnepanelen in Wp. Als je zonnepanelen gaat huren, krijg je de High Power zonnepanelen met een vermogen van 295 Wp. Als je bij ons zonnepanelen koopt, heb je de keuze uit onderstaande 3 pakketten:

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Vermogen per zonnepaneel in Wattpiek 330 Wp 320 Wp 295 Wp

Vermogen zonnepanelen per m²

We begrijpen dat je het vermogen van zonnepanelen per m² wilt weten zodat je verschillende zonnepanelen met elkaar kunt vergelijken. De zonnepanelen die wij aanbieden hebben verschillende formaten. Als je dit formaat meeneemt in jouw berekening, krijg je het vermogen van zonnepanelen in Wp per m². Zie hiervoor ook de onderstaande tabel:

 High PowerExcellent PowerPremium Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Vermogen per zonnepaneel in Wattpiek 330 Wp 320 Wp 295 Wp
Vermogen zonnepanelen per m² 191 Wp per m² 185 Wp per m² 180 Wp per m²

Vermogen zonnepanelen berekenen

Het vermogen van een zonnepaneel zelf kunnen we niet berekenen, dit staat al vast. In bovenstaande tabel zie je het vermogen in Wp van de pakketten zonnepanelen die wij aanbieden. Wat we wél kunnen berekenen, is de verwachte opbrengst van de zonnepanelen. Dat doen we zo: maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. Als we dus ons Excellent Power pakket als voorbeeld nemen: 320 Wp x 0,85 = 272 KWh. In de onderstaande tabel vind je meer berekeningen:

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 330 Wp 320 Wp 295 Wp
Verwachte opwek per paneel per jaar 281 kWh 272 kWh 251 kWh
Verwachte opwek eerste jaar met 10 panelen 2.805 kWh 2.720 kWh 2.508 kWh

Verwachte opbrengst eerste jaar met 10 zonnepanelen

€ 645 € 626 € 577
Vattenfall klantenprijs (per 10), incl. btw € 5.984 € 5.252 € 4.823

 

Klantvraag: blijft het rendement van mijn zonnepanelen elk jaar even hoog?

‘Een zonnepaneel presteert de eerste jaren altijd beter dan hetzelfde zonnepaneel dat al 10 jaar op het dak ligt,’ vertelt vertel Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall. ‘Zonnepanelen degraderen elk jaar iets in vermogen. Bij het ene zonnepaneel is dat 0,5% per jaar, bij het ander 2%. Zeker een factor om rekening mee te houden. Bij al onze panelen is de degradatie gelukkig erg laag. We garanderen dan ook een hoge opbrengst na 25 jaar.’

In de onderstaande tabel zie je wat de degradatie betekent voor het rendement van de zonnepanelen na 2 jaar en na 25 jaar. We geven de garantie dat de degradatie lineair per jaar verloopt. Met andere woorden: de afname van het rendement verloopt gelijkmatig.

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Rendement na 2 jaar 98% 97,5% 97,5%
Rendement na 25 jaar 86% 82,5% 80,6%

Hoeveel stroom of energie wekt een zonnepaneel op in jouw situatie?

Benieuwd hoeveel stroom of energie zonnepanelen per jaar opbrengen in jouw situatie? Met de Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel je kunt opwekken en wat de kosten zijn bij huur of het kopen van zonnepanelen. Ook kan je het vermogen van zonnepanelen vergelijken. 

Doe de Zonnepanelen Check

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wil je besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles wil weten over zonnepanelen

Door te luisteren weten we dat je heel wat vragen hebt voordat je zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we. Neem gerust je tijd om jezelf goed te informeren Hieronder vindt je meer artikelen over zonnepanelen. 

Interessant artikel?