Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

De verschillende soorten zonnepanelen zijn continu in ontwikkeling. Sommige soorten zonnepanelen verdwijnen, andere groeien uit tot de nieuwe standaard. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat zonnepanelen steeds mooier, goedkoper en efficiënter worden. Goed nieuws dus. Meer weten over zonnepanelensoorten en welke geschikt zijn voor jouw dak? Wij vertellen je er graag alles over.

Welke soorten zonnepanelen geschikt zijn voor jouw woning

Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten. Hieronder vertellen we wat meer over de soorten zonnepanelen die geschikt zijn voor jouw dak en waarom. Wij bieden onze klanten monokristallijne zonnepanelen aan.

Het monokristallijne zonnepaneel

De kenmerken van monokristallijne zonnepanelen:

Monokristallijne zonnepanelen zijn zwart en zien er egaler uit dan de blauwe polykristallijne zonnepanelen. Hierdoor vinden veel mensen ze mooier. Verreweg de meeste huishoudens met zonnepanelen hebben monokristallijne zonnepanelen. Ze zijn wel wat duurder, maar ook efficiënter dan polykristallijne zonnepanelen. Ze leveren meer op per vierkante meter.

“We hebben jarenlange ervaring met het plaatsen van verschillende soorten zonnepanelen en merken dat mensen het heel belangrijk vinden hoe ze eruit zien. Dat is ook de reden dat wij voor monokristallijne zonnepanelen kiezen. Mensen vinden die gewoon het mooist.” – Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall.

Monokristallijn of polykristallijn?

Uit de term monokristallijn kan je opmaken hoe het zonnepaneel gemaakt is. Bij het monokristallijne zonnepaneel wordt een zonnecel uit één kristal gemaakt. Een zonnecel in een polykristallijn zonnepaneel bestaat uit meerdere silicium kristallen, waardoor ze er wat onregelmatiger uitzien. Daardoor zijn ze blauw van kleur, wat niet iedereen mooi vindt. Polykristallijne zonnepanelen zijn meestal iets goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen, maar vaak ook minder efficiënt.

De zonnepanelen van de toekomst

We begrijpen dat je de ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie wilt volgen, maar dat je niet alle onderzoeken en ontwikkelingen bijhoudt. Wij doen dat natuurlijk wel, het is tenslotte onze branche. Wij houden precies in de gaten welke zonnepanelen goed zijn en waar je allemaal op moet letten bij installatie.

Zodra er zonnepanelen of zonnedakpannen op de markt komen die interessanter zijn qua kosten en efficiëntie, dan gaan we die zeker aanbieden. Daar kan je op rekenen. Voor onderstaande zonnepanelensoorten geldt echter dat ze een lager rendement hebben of nog niet goed betaalbaar zijn voor de meeste huishoudens.

Dunne film CIS / CIGS zonnepaneel

CIS en CIGS vormen de veelbelovende innovatie in dunne-film zonnepanelen. Ze zijn dun, flexibel en minder gevoelig voor lichtomstandigheden of temperatuur dan kristallijne zonnepanelen. Daardoor presteren deze zonnepanelen beter bij schaduw of bewolkt weer. ‘CIGS’ staat voor de materialen waaruit de cel is opgebouwd: copper (koper) indium, gallium en selenium. Bij CIS wordt geen gallium gebruikt, waardoor de productie milieuvriendelijker is. Ook is er tussen CIS en CIGS een verschil in uiterlijk en rendement. CIGS zonnepanelen zijn egaler dan CIS zonnepanelen, maar het rendement is wat lager.

Het glas-glas zonnepaneel

Bij een glas-glas zonnepaneel is zowel de voorkant als de achterkant van het paneel van glas. Andere soorten zonnepanelen zijn aan één kant van glas en de andere kant van kunststof folie. Kunststof folie is iets minder duurzaam. Het materiaal raakt eerder beschadigd en na een tijdje brengt het glas-folie zonnepaneel minder op. Het glas-glas paneel blijft goed presteren waardoor de opbrengst op de lange termijn hoger is. Helaas zijn glas-glas zonnepanelen op dit moment nog vrij duur.

Een dubbelzijdig of bifacial zonnepaneel

Dubbelzijdige of bifacial zonnepanelen hebben aan beide kanten zonnecellen en wekken daardoor meer energie op. Slim toch? Als je dit soort zonnepanelen op het water, in de sneeuw of boven een witte ondergrond plaatst, wekken ze door de weerkaatsing van het licht nog meer energie op. Maar er zijn allerlei toepassingen denkbaar. Rechtopstaand kunnen ze bijvoorbeeld als geluidsmuur langs de snelweg dienen.

De allernieuwste ontwikkelingen

Waterstofpaneel: een zonnepaneel dat waterstofgas maakt

Wetenschappers uit Leuven hebben een spectaculair nieuw soort zonnepaneel gemaakt dat op licht én lucht werkt. Dit zonnepaneel is eigenlijk een alles-in-één-systeem dat waterstofgas maakt van waterdamp uit de lucht. Daarom worden ze ook ‘waterstofpanelen’ genoemd. Waterstofgas is schoon en kan energie opslaan als een soort batterij. Het systeem is veelbelovend: 20 van dit soort zonnepanelen kunnen een gemiddeld gezin een jaar lang van stroom en warmte voorzien, zo zeggen de wetenschappers. En dat helemaal zonder CO2-uitstoot.

Zonnepanelen in alle kleuren van de regenboog

Zwarte zonnepanelen zijn bij onze klanten favoriet, maar waarom niet wat meer kleur? Op het dak van de bouwkundefaculteit van de Technische Universiteit in Eindhoven wordt er getest met allerlei soorten gekleurde zonnepanelen. De zonnepanelen zijn er in afwijkende vormen en kleuren als groen, geel of oranje. Volgens de ontwikkelaars van dit soort zonnepanelen speelt vormgeving steeds vaker een rol bij de kopers. Die zijn op zoek naar variatie. Wel blijft rendement belangrijk. Vandaar dat ze testen in hoeverre aanpassingen in vorm en kleur het rendement beïnvloeden. De onderzoekers en ondernemers die aan het project werken, zoeken naar ‘de juiste balans tussen esthetiek en performance van deze zonnepanelen.’

Nu al besparen op je energierekening

‘In de toekomst gaan leveranciers efficiënte en betaalbare soorten zonnepanelen in verschillende kleuren en afmetingen leveren. Op korte termijn is die techniek alleen nog niet zo ver,’ vertelt Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall. Moet je daarom wachten met het nemen van zonnepanelen? ‘Nee’, zegt Van der Spek. 'Uitstel van aanschaf, is uitstel van besparingen. Die laat je dan gewoon liggen.’

Het juiste zonnepaneel voor jouw dak

De zonnepanelen die wij aanbieden verschillen qua prijs en rendement, maar het zijn allemaal monokristallijne, zwarte zonnepanelen. Als je zonnepanelen koopt, heb je keuze uit drie types. Als je zonnepanelen bij ons huurt, krijg je het type Trina Solar TSM-295 DD05A.05.

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power
Soort zonnepaneel  Monokristallijn  Monokristallijn   Monokristallijn 
Merk en type LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 330 Wp 320 Wp 295 Wp
Afmeting zonnepaneel 1700mm x 1016mm x 40mm 1696mm x 1022mm x 40mm 1650mm x 992mm x 35mm
  Bekijk het pakket

Bekijk het pakket Bekijk het pakket

Wil je weten welk soort zonnepaneel je het snelst terugverdient in jouw situatie? Doe dan onze Zonnepanelen Check

Zonnepanelen goedkoper dan gedacht

Denk je ook dat 10 zonnepanelen minstens 5.000 euro kosten? Dan hoor je bij de 57% van de Nederlanders die denkt dat zonnepanelen duurder zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Waarschijnlijk schat je ook de terugverdientijd langer in dan gebruikelijk.

Voor wie alles wil weten over zonnepanelen

Door te luisteren weten we dat je heel wat vragen hebt voordat je zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust je tijd. Wij helpen je alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?