1. Home
 2. Kennis
 3. Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

De verschillende soorten zonnepanelen spelen een belangrijke rol in het mogelijk maken van fossielvrij leven, de ambitie waar wij elke dag aan werken. En zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, je kunt er ook mee besparen op je energierekening. Het aanbod van soorten zonnepanelen is daarom steeds groter én aantrekkelijker.

Meer weten over zonnepanelensoorten en welke geschikt zijn voor jouw dak? Wij vertellen je er graag alles over.

Welke soorten zonnepanelen voor jouw woning

Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten. Hieronder vertellen we wat meer over de soorten zonnepanelen die geschikt zijn voor jouw dak en waarom. 

Monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen zijn zwart en egaal, polykristallijne zonnepanelen zijn blauw en zien er minder egaal uit. De meeste mensen vinden de monokristallijne zonnepanelen daarom mooier.

De monokristallijne zonnepanelen zijn gemiddeld gezien iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen, maar wekken ook meer stroom per vierkante meter op.

Wij leveren alleen monokristallijne zonnepanelen.

Nieuwe soorten zonnepanelen

Wij willen fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Daarom houden we de ontwikkelingen rond zonnepanelen scherp in de gaten. Nieuwe soorten zonnepanelen en zonnedakpannen onderzoeken we en we bieden ze aan zodra ze qua opwek en prijs interessant zijn.

De soorten zonnepanelen hieronder zijn al beschikbaar, maar wekken nog niet genoeg stroom op of zijn nog te duur.

Alle soorten zonnepanelen

Het dunne film CIS / CIGS zonnepaneel

CIS en CIGS zonnepanelen zijn dun, flexibel en wekken meer stroom op bij schaduw of bewolkt weer dan gewone pv-zonnepanelen. De afkorting staat voor de materialen waarvan deze zonnepanelen gemaakt zijn:

 • CIS staat voor copper (koper), indium en selenium
 • CIGS staat voor copper (koper), indium en selenium

CIS zonnepanelen worden zonder gallium gemaakt en zijn daardoor milieuvriendelijker. CIGS zonnepanelen zijn wel egaler dan CIS zonnepanelen, maar wekken minder stroom op.

Het glas-glas zonnepaneel

De meeste type zonnepanelen hebben aan de voorkant glas en aan de achterkant kunststof folie. Kunststof folie raakt na een tijd beschadigd, waardoor het zonnepaneel minder stroom opwekt. Een glas-glas zonnepaneel is aan de voorkant én aan de achterkant van glas gemaakt. Daardoor wekt het glas-glas zonnepaneel op langere termijn meer stroom op dan andere zonnepanelen soorten. Nu is het glas-glas zonnepaneel nog vrij duur.

Een dubbelzijdig of ‘bifacial’ zonnepaneel

Een dubbelzijdig of bifacial type zonnepanelen heeft aan beide kanten zonnecellen en wekt daardoor meer stroom op. Dit soort zonnepanelen werkt dus vooral als er sprake is van weerkaatsing van het licht, bijvoorbeeld op het water, in de sneeuw of boven een witte ondergrond. Ook kunnen we veel stroom opwekken als geluidsmuur langs de snelweg.

Het waterstofpaneel

Wetenschappers uit Leuven hebben een nieuw soort zonnepaneel gemaakt dat op licht én lucht werkt: het waterstofpaneel. Dit waterstofpaneel maakt waterstofgas van waterdamp uit de lucht. Daarom worden ze ook wel ‘waterstofpanelen’ genoemd. Waterstofgas is schoon en kan energie opslaan als een soort batterij. Het systeem is veelbelovend: wetenschappers zeggen dat 20 van dit soort zonnepanelen een gemiddeld gezin een jaar lang van stroom en warmte kunnen voorzien. Zonder CO2-uitstoot.

Bij ons kun je kiezen uit drie typen zonnepanelen

Wij verkopen alleen monokristallijne zonnepanelen. Die zijn zwart en hebben een hoog vermogen. In de tabel hieronder zie je die drie typen zonnepanelen, met daarbij de prijs, het vermogen en de afmetingen.

Onze zonnepanelen: afmeting en vermogen in één overzicht

 • Premium Power

  Premium Power zonnepanelen

  375 Wattpiek

  • 375 Wattpiek vermogen per zonnepaneel
  • 1768 mm x 1042 mm x 40 mm
  *tijdelijk niet leverbaar*
 • Excellent Power

  zonnepaneel

  405 Wattpiek

  • 405 Wattpiek vermogen per zonnepaneel
  • 1925 mm x 1040 mm x 35 mm
  Excellent Power
 • High Power

  High Power zonnepanelen

  365 Wattpiek

  • 365 Wattpiek vermogen per zonnepaneel
  • 1755 mm x 1038 mm x 35 mm
  High Power

Zonnepanelen in alle kleuren van de regenboog

De meeste mensen kiezen voor zwarte zonnepanelen. Maar het ontwerp van zonnepanelen speelt een steeds grotere rol in de keuze van mensen. Daarom testen onderzoekers en ondernemers aan de bouwkundefaculteit van de Technische Universiteit in Eindhoven allerlei soorten kleuren en vormen zonnepanelen.

Hoeveel stroom zonnepanelen opwekken blijft natuurlijk belangrijk. De onderzoekers en ondernemers zoeken daarom naar de juiste balans tussen ontwerp en vermogen.

In de toekomst kun je zonnepanelen in allerlei kleuren en vormen kiezen, mét een hoog vermogen. Op korte termijn is dat nog niet mogelijk.

Reken uit hoe snel je zonnepanelen terugverdient

Ben je benieuwd hoe snel je zonnepanelen terugverdient? Met onze Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel stroom je kunt opwekken en wat het kost als je zonnepanelen zou kopen.  

Doe de Zonnepanelen Check

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen