1. Home
  2. Kennis
  3. Kosten zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen

'Wat kosten zonnepanelen?’ is een veelgestelde vraag. De prijs van zonnepanelen verschilt natuurlijk per type zonnepaneel en per aanbieder. Wat een zonnepaneel bij Vattenfall kost? Wij verkopen de panelen per pakket. De kosten voor zonnepanelen zijn dan ook inclusief alle benodigde materialen, volledige installatie tot en met de groepenkast én technische inspectie. Bovendien krijg je als klant van ons € 100,- korting. 

Rekenvoorbeeld: wat kosten zonnepanelen per kWh?

Stroomverbruik drukken we uit in kilowattuur, afgekort kWh.

Stel: je kiest voor een pakket van 10 Excellent Power zonnepanelen. Je wekt dan 20 jaar lang ongeveer 3443 kWh op per jaar. Voor de zonnepanelen betaal je € 5065, - excl. btw. Per kilowattuur betaal je dan:

€ 5065,- / (3443 kWh x 20 jaar = 68.860 kWh) = € 0,073. 

Het is interessant om de prijsontwikkeling van zonnepanelen te volgen. Nog geen 10 jaar geleden waren zonnepanelen onbetaalbaar voor veel mensen. Inmiddels verdien je ze binnen 6 tot 7 jaar terug. Daardoor zijn zonnepanelen nu voor veel meer mensen interessant.

Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall

Het vermogen in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken drukken we uit in Wattpiek (Wp). Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek. Een zonnepaneel met hoog vermogen kan op de lange termijn dus goedkoper zijn, omdat je daarmee meer zonne-energie opwekt. Heb je weinig zon of ruimte op het dak? Dan is het sowieso verstandig om te kiezen voor zonnepanelen met veel vermogen. Daarmee wek je maximaal op, ondanks de beperkingen van je dak.

Lees meer

10 zonnepanelen opbrengst

Met 10 zonnepanelen van 365 Wp wek je in jouw eerste jaar al gauw 3103 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 10 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening. En dat vinden we mooi om te zien. 

Hieronder zie je een overzicht met de verwachte opwek, het vermogen, de verwachte opbrengst, de garantie en de prijs voor een systeem met 10 zonnepanelen. In de app van de leverancier van jouw omvormer (bijvoorbeeld Growatt of SolarEdge), kan je dit exact bijhouden. Lees ook hoe gunstig jouw regio is voor zonnepanelen.

Per 10 zonnepanelen:

Prijsontwikkeling zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen nu in vergelijking met 10 jaar geleden? ‘Het is interessant om de prijsontwikkeling van zonnepanelen te volgen. Nog geen 10 jaar geleden waren zonnepanelen onbetaalbaar voor veel mensen,’ vertelt Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall. ‘Inmiddels verdien je zonnepanelen gemiddeld binnen 7 jaar terug. De kosten voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Je betaalt nu minder dan de helft van de kosten die je 10 jaar geleden betaalde. Hierdoor kunnen ze nu echt voor ieder huishouden interessant zijn.’

Gemiddelde prijs zonnepanelen

De gemiddelde kosten van zonnepanelen zijn lastig te bepalen, omdat er zoveel verschillen zijn in kwaliteit en opbrengst. Ook kun je de vraag ‘wat kost een zonnepaneel gemiddeld’ niet beantwoorden zonder te kijken of het om 1 zonnepaneel gaat of een pakket inclusief omvormer en installatie. Wat kosten zonnepanelen gemiddeld bij ons?

De gemiddelde prijs van onze 3 pakketten zonnepanelen, per 10 panelen = € 4979,- exclusief btw. De kosten voor zonnepanelen zijn bij ons inclusief alle benodigde materialen, volledige installatie tot en met de groepenkast én technische inspectie.

  • Ben je klant bij Vattenfall? Dan krijg je € 100,- korting op zonnepanelen.

Tip: check de garantie op losse zonnepanelen

Kijk bij het kopen van zonnepanelen altijd naar de garantie die je krijgt. Waar heb je recht op als er over 5 jaar een zonnepaneel kapot is? Komt er een monteur bij je langs? Het is verstandig daar nu alvast over na te denken. En check ook hoe het zit met je garantie als je zonnepanelen uit het buitenland koopt.

Reken uit hoe snel je zonnepanelen terugverdient

Ben je benieuwd hoe snel je zonnepanelen terugverdient? Met onze Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel stroom je kunt opwekken en wat het kost als je zonnepanelen zou kopen.  

Doe de Zonnepanelen Check

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen