1. Home
  2. Kennis
  3. Kosten en subsidie warmtepomp

Kosten en subsidie warmtepomp

Als je je huis duurzamer wilt verwarmen, dan is de warmtepomp eigenlijk onmisbaar. Maar wat kost een warmtepomp nu eigenlijk? In dit artikel leggen wij uit wat een warmtepomp ongeveer kost en waar je rekening mee moet houden. Ook lees je hier over de terugverdientijd en subsidie voor de warmtepomp.

Let op: tijdelijk geen warmtepompen leverbaar

Helaas kun je momenteel geen warmtepomp aanvragen. Vanwege de coronacrisis is er een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft invloed op de productie van warmtepomp-onderdelen. Ook door de ontwikkelingen op de gasmarkt is de vraag nu veel hoger dan het aanbod.

Wil je weten wanneer je weer een warmtepomp kunt aanvragen, houd dan onze warmtepomp-pagina of Feenstra.com in de gaten. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Feenstra.

Zo werkt een warmtepomp

De warmtepomp is een apparaat dat energie uit de grond, lucht of water haalt en deze omzet in warmte voor jouw verwarmingssysteem. Dit doet de warmtepomp met alleen behulp van wat stroom. Het is een mooi, duurzamer alternatief voor de cv-ketel. Je huis blijft dus lekker warm zonder dat er aardgas (een fossiele brandstof) voor nodig is. Bijkomend voordeel: zo’n warmtepomp is in principe een stuk energiezuiniger dan de cv-ketel op gas.

Kosten warmtepomp hangen af van soort warmtepomp en voorbereidende maatregelen

Op de vraag “wat kost een warmtepomp” hebben wij geen kant en klaar antwoord. De prijs van een warmtepomp hangt namelijk af van verschillende dingen. Zo betaal je vaak niet alleen voor de warmtepomp zelf, maar moet je ook verschillende voorbereidende maatregelen nemen. Hier hou je rekening mee:

1. Isolatie. Voordat je een warmtepomp aanschaft, ga je na hoe goed jouw huis is geïsoleerd. Een slecht geïsoleerde woning houdt de warmte in huis namelijk niet goed vast. In dat geval moet jouw warmtepomp een erg hoog vermogen hebben en te hard werken om je huis warm te houden. En dan ben je onnodig duur uit. Investeer dus eerst in goede isolatie van jouw ramen, vloeren, dak en wanden. Met de juiste isolatie houd je je huis in de winter prettig warm. Zomers houd je je huis juist koel. En je bespaart ook nog eens meteen op je energiekosten. Op onze isolatie pagina lees je meer over de juiste isolatie voor jouw huis. Heb je deskundig advies nodig, neem dan contact op met onze partner Takkenkamp.

2. Geschikt afgiftesysteem. Goede isolatie is belangrijk, maar ook moeten we het juiste afgiftesysteem niet vergeten. In tegenstelling tot de cv-ketel (doorgaans 70 graden), maakt de warmtepomp namelijk gebruik van lage aanvoertemperaturen (liefst onder 50 graden) voor de verwarming. Daarom is er bijbehorende lage temperatuurverwarming nodig jouw huis aangenaam warm te krijgen. Denk hierbij aan lage temperatuurconvectoren, of zelfs beter nog, vloerverwarming. Deze zorgen ervoor dat jouw woning met de lagere aanvoertemperatuur van de warmtepomp op de juiste temperatuur komt. Onze partner Feenstra geeft jou graag advies over het juiste afgiftesysteem voor jouw huis.

3. Soort warmtepomp. Het soort warmtepomp speelt ook mee bij de hoogte van de kosten. Elk soort heeft een eigen prijskaartje. Hieronder zetten we 3 verschillende soorten warmtepompen en een schatting van de bijbehorende aanschafkosten (inclusief installatiekosten) op een rij:

Kosten warmtepomp per soort

Grondgebonden warmtepomp: €15.000 - €25.000

De grondgebonden warmtepomp haalt energie uit de bodem, grondwater of oppervlaktewater. Voor deze warmtepomp betaal je gemiddeld €15.000 - €25.000 inclusief installatiekosten. De investering is groot omdat je een buizensysteem in de grond moet laten aanleggen om de energie uit de bron te halen. Door de buizen wordt water met een anti-vriesvloeistof gepompt. Dit water neemt dan de temperatuur van de bron over en onttrekt daarmee energie aan de bron. Die energie zet de warmtepomp dan om in bruikbare warmte voor jouw verwarmingssysteem en voor het warme tapwater.

De nadelen: zo’n grondgebonden warmtepomp is duur in de aanschaf. Ook moet er genoeg ruimte in jouw tuin zijn voor de werkzaamheden om de bron te slaan. Daartegenover staat wel een hoog rendement als grote voordeel. Hiermee bedoelen we de verhouding stroom die wordt gebruikt tot de warmte die wordt opgewekt. Het rendement is goed wanneer een warmtepomp veel warmte levert en zo weinig mogelijk stroom verbruikt. De grondgebonden warmtepomp heeft een hoog jaarlijks rendement doordat de temperatuur van de bron vrijwel het hele jaar door constant is.

Een ander voordeel van een grondgebonden warmtepomp is dat je deze over het algemeen ook kan inzetten voor passieve koeling. Dat is een erg energiezuinige manier van koelen. Ook wordt door te koelen de bron geregenereerd. Doordat je in de zomer energie uit de (warme) woning toevoegt aan de bron, en daarmee de woning afkoelt, wordt de bron juist warmer. Die energie is dan ’s winters weer beschikbaar voor verwarmen.

Lucht-water warmtepomp: €10.000 - €15.000

De lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Die energie wordt daarna door de warmtepomp omgezet in bruikbare warmte voor je verwarmingssysteem en voor warme tapwater. Dus net als bij de grondgebonden warmtepomp. Het voordeel van de lucht-water warmtepomp is dat er geen graafwerk en tijdrovende, ingewikkelde installatie nodig is. De installatie van zo’n warmtepomp duurt ongeveer 1 à 2 dagen.

De aanschafkosten zijn dan ook lager in vergelijking met de grondgebonden warmtepomp. Het nadeel: de energiebron (de buitenlucht) heeft een wisselende temperatuur. Als het heel koud is, kan de warmtepomp minder energie uit de lucht halen. De warmtepomp werkt dan minder efficiënt en verbruikt dan meer stroom. Hierdoor is het rendement op jaarbasis ook iets lager in vergelijking met de grondgebonden warmtepomp.

Lucht-lucht warmtepomp: €4.000 - 15.000

De lucht-lucht warmtepomp haalt net als de lucht-water warmtepomp energie uit de buitenlucht. Maar er zit wel een verschil in de werking tussen de twee warmtepompen. De lucht-lucht warmtepomp blaast namelijk de opgewarmde lucht de ruimte in door middel van plafond- en/of wandunits en niet via convectoren of vloerverwarming. Ook kan de lucht-lucht warmtepomp geen tapwater maken. Hiervoor moet je een aparte oplossing toevoegen, bijvoorbeeld een elektrische boiler.

Groot voordeel van de lucht-lucht warmtepomp is dat je hiermee actief kan koelen: het is namelijk ook een airconditioner. Maar de lucht-lucht warmtepomp is niet zo geschikt voor volledige verwarming van jouw woning als je geen kanalensysteem hebt voor gasgestookte luchtverwarming. Het is meer iets voor individuele ruimtes of kleine appartementen. Net als de lucht-water warmtepomp is de installatie van de lucht-lucht warmtepomp niet ingewikkeld. De aanschafprijs hangt af van het aantal te plaatsen plafond-en wandunits.

Huis nog niet klaar voor een all-electric warmtepomp? Alternatief: de hybride warmtepomp

Helaas is niet ieder huis meteen geschikt voor een gewone, all-electric warmtepomp. Zoals je hierboven leest, moet jouw huis erg goed geïsoleerd zijn en ook een verwarmingssysteem met lage temperatuurverwarming hebben. Gelukkig is er een goede (tussen)oplossing: de hybride warmtepomp. Dit is een (lucht-water) warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel. Zo’n hybride systeem kun je ook laten installeren als jouw huis nog niet voldoet aan de hoogste isolatiewaarde en het juiste afgiftesysteem. Wel moet jouw huis op zijn minst matig geïsoleerd zijn met minimaal spouwmuurisolatie, dakisolatie en dubbel glas. 

Met een hybride warmtepomp ga je nog niet helemaal van het gas af. Zo’n pomp werkt namelijk samen met jouw gasgestookte cv-ketel. Voor het grootste gedeelte van het jaar verwarmt de warmtepomp jouw woning. En op momenten dat het écht nodig is, bijvoorbeeld op een heel koude winterdag, dan springt de cv-ketel op gas bij. Ook wordt de cv-ketel gebruikt voor het maken van tapwater. De hybride warmtepomp kost tussen de €5.000 en €7.500. Deze warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht en zet deze om tot warmte voor jouw verwarmingssysteem.

Terugverdientijd voor de warmtepomp

Natuurlijk wil je bij de aanschaf van een warmtepomp ook weten wat de terugverdientijd is. De gemiddelde terugverdientijd voor een warmtepomp ligt tussen de 8 en 20 jaar. Na hoeveel jaar je de investering in een warmtepomp terugverdient, hangt onder andere af van deze factoren.

  1. Het type warmtepomp.
  2. Hoeveel je naar verwachting jaarlijks bespaart op de energierekening.

Subsidie voor warmtepompen

Je kunt ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie) aanvragen voor de aankoop van een warmtepomp. Hoe hoog het bedrag is, is afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen. De bedragen liggen gemiddeld tussen de €1000 en 2.500. Op de pagina ISDE: subsidie voor warmtepompen van de RVO vind je een apparatenlijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor deze subsidie. Ook zie je hier de voorwaarden waar de warmtepomp aan moet voldoen.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Deel deze pagina