1. Home
  2. Kennis
  3. Groencertificaat

Een groencertificaat, wat is dat?

Het groencertificaat is een bewijs dat een energieproducent krijgt voor groene stroom die duurzaam is opgewekt. In dit artikel geven we meer uitleg over groencertificaten, Garantie van Oorsprong en het huidige stroometiket.

Zo werken groencertificaten

Elke megawattuur (MWh) groene stroom die geproduceerd wordt, krijgt een eigen GvO of groene stroomcertificaat. Die uitgifte van groene stroomcertificaten gebeurt in heel Europa. Het groencertificaat is een voorloper van de Garantie van Oorsprong (GvO), maar veel mensen gebruiken die twee termen door elkaar. In Nederland is de organisatie CertiQ verantwoordelijk voor de uitgifte en het beheer van de GvO's.

Handel in groencertificaten

Europese energieproducenten en energieleveranciers mogen groencertificaten onderling verhandelen. Sommige landen, zoals Noorwegen, produceren zoveel groene stroom dat ze groencertificaten over hebben. Die certificaten worden verkocht aan energieleveranciers die groene stroom verzorgen in landen waar te weinig wordt opgewekt. Met die GvO’s mogen zij de stroom die ze verkopen groene stroom noemen.

Wij doen het anders

We investeren fors in duurzame energie-oplossingen in ons eigen land. 

Het stroometiket als bewijs van groene stroom

Neem je groene stroom af, dan krijg je via het stroometiket zekerheid. Over hoe je groene stroom is opgewekt of waar de stroom vandaan komt. Met het stroometiket weet je dus precies uit welke duurzame bronnen onze groene stroom komt. De groene stroom die wij leveren, wordt in Nederland opgewekt. Uit zon, wind en water.

Zo wekken we onze Nederlandse groene stroom op

Vatttenfall 100% Groen uit Nederland - 2021 diagram

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Kies voor groene stroom uit Nederland voor hetzelfde tarief als standaard stroom. En kies voor gas of ga voor duurzamer, zoals MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

Deel deze pagina

Meer over energie