1. Home
  2. Kennis
  3. Groencertificaat

Een groencertificaat, wat is dat?

Een groencertificaat of Garantie van Oorsprong (GvO) is een bewijs dat een energieproducent krijgt voor groene stroom die duurzaam is opgewekt. Het groencertificaat is een voorloper van de Garantie van Oorsprong (GvO), maar veel mensen gebruiken die twee termen door elkaar.

Een groencertificaat als bewijs van groene stroom

De Nederlandse organisatie CertiQ is verantwoordelijk voor het groencertificaat, de GvO en nu ook het stroometiket. Hiermee krijg je zekerheid over hoe je groene stroom is opgewekt of waar de stroom vandaan komt. Met het stroometiket weet je precies uit welke duurzame bronnen onze groene stroom komt. De groene stroom die wij leveren, wekken we zelf in Nederland op.

Stel je energieproduct samen

Bij ons stel je eenvoudig je eigen energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wilt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor groene stroom van Vattenfall en MixGroen Gas.

Vertel ons wat je wensen zijn en wij helpen je aan een energieproduct dat bij je past.

Stel je energieproduct samen

Groene stroomcertificaten uit het buitenland

We geven je graag duidelijkheid over de herkomst van groene stroom en de handel in groencertificaten. Daarom gaan we er wat dieper op in.

Elke megawattuur (MWh) groene stroom die geproduceerd wordt, krijgt een eigen GvO of groene stroomcertificaat. Die uitgifte van groene stroomcertificaten gebeurt in heel Europa. Europese energieproducenten en energieleveranciers mogen groencertificaten onderling verhandelen. En dat komt goed uit voor energieleveranciers die groene stroom verzorgen in landen waar te weinig wordt opgewekt. Sommige landen produceren namelijk zoveel groene stroom dat ze groencertificaten over hebben. Noorwegen verkoopt deze groencertificaten bijvoorbeeld maar wat graag voor een lagere prijs aan Nederland.

Groencertificaten zijn gewild

In Nederland hebben we een tekort aan groene stroom, waardoor groencertificaten uit het buitenland erg gewild zijn. Sommige groene stroomleveranciers verkopen 'sjoemelstroom' aan hun klanten. Met sjoemelstroom bedoelen we stroom die als groene stroom verkocht wordt, maar niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland. Het gaat om bedrijven die goedkope 'grijze' stroom inkopen om fysiek aan hun klanten te leveren. Daarnaast kopen ze goedkope certificaten groene stroom uit het buitenland. Met die GvO’s mogen ze de stroom die ze verkopen groene stroom noemen. Wij doen dit anders. We investeren fors in duurzame energie-oplossingen in ons eigen land.

Deel deze pagina

Meer over energie