1. Home
  2. Kennis
  3. Energielabel recreatiewoning

Energielabel recreatiewoning

Als eigenaar van een recreatiewoning moet je bij verkoop of verhuur van jouw recreatiewoning een energielabel hebben. Je voorkomt een boete als je weet in welke gevallen een recreatiewoning een energielabel toegekend krijgt en wanneer dit niet het geval is.

Energielabel voor recreatiewoningen is in principe verplicht

Het is in principe verplicht om een energielabel voor je recreatiewoning aan te vragen. Wacht niet langer en tref een aantal energiebesparende maatregelen in en rondom je recreatiewoning. Wij helpen je energie besparen met handige tips en brengen energiebesparende maatregelen voor je in kaart.

In een enkel geval hoef je voor je recreatiewoning geen energielabel aan te vragen. Zorg er in alle andere gevallen voor dat je het energielabel voor je recreatiewoning bij verkoop of verhuur op orde hebt. Je riskeert anders een boete van enkele honderden euro's.

Zo registreer je het energielabel voor jouw recreatiewoning

Je kunt op twee verschillende manieren het energielabel voor jouw recreatiewoning registreren. Welke manier in jouw geval de juiste is, hangt af van de manier waarop je recreatiewoning geregistreerd staat in het BAG-register (Basisregistraties Adressen en Gebouwen). De gemeente heeft je recreatiewoning hier geregisterd onder het label ‘woningbouw’ of onder het label ‘utiliteitsbouw’.

Mogelijkheid 1: Je recreatiewoning staat geregistreerd als woningbouw

In dit geval heeft je gemeente een woonfunctie aan je recreatiewoning toegekend. Je registreert jouw recreatiewoning voor een definitief energielabel via energielabelvoorwoningen.nl. Dit is in principe dezelfde procedure als de procedure die je doorloopt voor het aanvragen van een definitief energielabel voor een woonhuis.

Mogelijkheid 2: Jouw recreatiewoning staat geregistreerd als utiliteitsgebouw

In dit geval heeft je gemeente een logiesfunctie aan je recreatiewoning toegekend. In dit geval moet je een ander ‘type’ energielabel op laten stellen, namelijk het EPA-U energielabel. Hiervoor moet je een EPA-U adviseur inschakelen. Maak op de website van QBISnl een keuze maken uit verschillende EPA-U adviseurs. Het laten opstellen van een EPA-U label is duurder dan het aanvragen van het energielabel waarover in optie 1 wordt gesproken.

Energielabel voor recreatiewoningen kent een aantal uitzonderingen

Het energielabel voor recreatiewoningen is toch wat complexer dan het energielabel voor normale woonhuizen. Recreatiewoningen zijn er in verschillende soorten en maten en worden op verschillende manieren gebruikt. Hierdoor zijn er voor recreatiewoningen redelijk wat uitzonderingen van kracht. Voldoet jouw recreatiewoning aan de omschrijving van deze uitzonderingen? Dan hoef je geen energielabel aan te vragen.

Uitzonderingen recreatiewoningen waarvoor je geen energielabel hoeft aan te vragen:

  • Een alleenstaand gebouw met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2 heeft geen energielabel nodig. Chalets en (samengestelde) stacaravans behoren ook tot deze groep.
  • Je gebruikt de recreatiewoning minder dan vier maanden per jaar en het verwachte energieverbruik is minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik. Tot deze groep behoren in ieder geval ook alle stacaravans en (samengestelde) stacaravans en chalets die onder de heffing van het forfait toeristenbelasting (meestal 60 overnachtingen, 120 dagen) of onder de forensenbelasting (meer dan 90 dagen per jaar beschikbaar) vallen.
  • Een recreatiewoning is vrijgesteld van een verplicht energielabel wanneer een recreatiewoning meer dan vier maanden gebruikt wordt door steeds wisselende (groepen van) recreanten. De eigenaar stelt de woning dan beschikbaar voor verhuur en ziet de recreatiewoning als beleggingsobject.

Bron: Rijksoverheid

Deel deze pagina

Lees meer over energie