Als eigenaar van een recreatiewoning moet je bij verkoop of verhuur van jouw recreatiewoning een energielabel hebben. Je voorkomt een boete als je weet in welke gevallen een recreatiewoning een energielabel toegekend krijgt en wanneer dit niet het geval is.
Het is in principe verplicht om een energielabel voor je recreatiewoning aan te vragen. Wacht niet langer en tref een aantal energiebesparende maatregelen in en rondom je recreatiewoning. Wij helpen je energie besparen met handige tips en brengen energiebesparende maatregelen voor je in kaart.
In een enkel geval hoef je voorje recreatiewoning geen energielabel aan te vragen. Zorg er in alle andere gevallen voor dat je het energielabel voor je recreatiewoning bij verkoop of verhuur op orde hebt. Je riskeert anders een boete van enkele honderden euro's.
Je kunt op twee verschillende manieren het energielabel voor jouw recreatiewoning registreren. Welke manier in jouw geval de juiste is, hangt af van de manier waarop je recreatiewoning geregistreerd staat in het BAG-register (Basisregistraties Adressen en Gebouwen). De gemeente heeft je recreatiewoning hier geregisterd onder het label ‘woningbouw’ of onder het label ‘utiliteitsbouw’.
In dit geval heeft je gemeente een woonfunctie aan je recreatiewoning toegekend. Je registreert jouw recreatiewoning voor een definitief energielabel via energielabelvoorwoningen.nl. Dit is in principe dezelfde procedure als de procedure die je doorloopt voor het aanvragen van een definitief energielabel voor een woonhuis.
In dit geval heeft je gemeente een logiesfunctie aan je recreatiewoning toegekend. In dit geval moet je een ander ‘type’ energielabel op laten stellen, namelijk het EPA-U energielabel. Hiervoor moet je een EPA-U adviseur inschakelen. Maak op de website van QBISnl een keuze maken uit verschillende EPA-U adviseurs. Het laten opstellen van een EPA-U label is duurder dan het aanvragen van het energielabel waarover in optie 1 wordt gesproken.
Het energielabel voor recreatiewoningen is toch wat complexer dan het energielabel voor normale woonhuizen. Recreatiewoningen zijn er in verschillende soorten en maten en worden op verschillende manieren gebruikt. Hierdoor zijn er voor recreatiewoningen redelijk wat uitzonderingen van kracht. Voldoet jouw recreatiewoning aan de omschrijving van deze uitzonderingen? Dan hoef je geen energielabel aan te vragen.
Bron: Rijksoverheid