1. Home
  2. Kennis
  3. Energielabel nieuwbouwwoning

Energielabel nieuwbouwwoning

Het is sinds 2015 verplicht om bij de verkoop van een huis een energielabel aan te leveren. Maar hoe werkt dit voor nieuwbouwwoningen? Levert de makelaar automatisch een energielabel aan bij het opleveren van een huis? En is het tijdens de aanbouw van een huis al mogelijk een energielabel voor het op te leveren huis te ontvangen?

Energielabel nieuwbouwwoning: altijd voorlopig A

Elke woning op de Nederlandse markt heeft een voorlopig- of definitief energielabel. Dit geldt ook voor woningen die nog in aanbouw zijn. Elk nieuwbouwhuis met een bouwaanvraag na 1 januari 2006 krijg standaard voorlopig energielabel A toegekend. De verkoper van het nieuwbouwhuis mag onder dit voorlopige energielabel A adverteren tot hij het huis oplevert.

Een EPA-label als energielabel voor nieuwbouw

Aannemers en projectontwikkelaars vermelden in advertenties graag hoe energiezuinig hun nieuwbouwwoningen zijn. Niet onverstandig, want een energiezuinig (A-label) huis brengt voordelen met zich mee.

Aannemers en projectontwikkelaars adverteren vaak voor huizen die nog in aanbouw zijn. Zij kunnen nog geen definitief energielabel vermelden. In plaats daarvan gebruiken ze nu vaak het EPA-label om de energiezuinigheid van hun nieuwbouwhuizen aan te tonen. Het EPA-label is een afkorting voor Energie Prestatie Advies. Het label is te vergelijken met het voorlopige energielabel.

Energielabel nieuwbouw zonder +

Ontwikkelaars bouwen nieuwbouwwoningen tegenwoordig altijd energiezuinig. De overheid kent in de meeste gevallen direct voorlopig energielabel A en/of EPA-label A toe aan een nieuwbouwwoning. Sinds een aantal jaren mogen aannemers en projectontwikkelaars hier geen '+' tekens meer aan toevoegen. Dit is bij veel andere apparaten zoals wasmachines vaak nog wel het geval. Een energielabel voor een nieuwbouwwoning wordt pas definitief bepaald wanneer de woning af is. Door onvoorziene afwijkingen in het bouwplan kan het energielabel alsnog energielabel B worden.

Wie vraagt het energielabel voor jouw nieuwbouwwoning aan?

De verkoper van het nieuwbouwhuis moet er bij oplevering voor zorgen dat hij een definitief energielabel overhandigt. Afhankelijk van de manier waarop het bouwproces is ingericht, wordt het huis verkocht door de ontwikkelaar of de bouwer van het huis.

Aan de hand van tien kenmerken keurt de overheid een woning en stelt zo een energielabel vast. Daarnaast moet uit foto’s, facturen en bouwtekeningen blijken welke energiebesparende maatregelen de ontwikkelaars en aannemers namen in de nieuwbouwwoning.

Deel deze pagina

Lees meer over energie