1. Home
  2. Kennis
  3. Dakpan met zonnepaneel

De dakpan als zonnepaneel, zijn we er al aan toe?

We krijgen veel vragen over de dakpan met zonnepaneel. Is dat de toekomst van de zonne-energie? We begrijpen dat dakpannen met zonnecellen of zonnedakpannen interessante alternatieven lijken voor de losse zonnepanelen. Zonnepanelen in dakpannen vallen namelijk minder op. Op dit moment zijn zonnedakpannen echter nog vrij kostbaar en minder efficiënt. Wel zo eerlijk om dat even toe te lichten.

Zonnepaneel + dakpan = zonnedakpan

Juist mensen die zonnepanelen op het dak niet zo mooi vinden, zijn nieuwsgierig naar het zonnepaneel vermomd als dakpan. We noemen zonnepanelen in dakpannen ook wel ‘zonnepannen’ of ‘zonnedakpannen’. Het zijn dakpannen met geïntegreerde zonnecellen. Deze dakpannen zijn dus eigenlijk zelf kleine zonnepanelen. Sommige zonnedakpannen zijn wat fraaier dan andere, maar het idee is natuurlijk dat de dakpan als zonnepaneel minder opvalt en gewoon onderdeel zijn van het dak. Mooie oplossing toch?

Helaas voldoen de huidige zonnedakpannen nog niet helemaal aan de hoge verwachtingen. Dit komt met name doordat de kosten en efficiëntie nog niet zo aantrekkelijk zijn.

Arjen van der Spek, productmanager Zon

De haken en ogen van zonnepanelen in dakpannen

‘Helaas voldoen de huidige zonnedakpannen nog niet helemaal aan de hoge verwachtingen,’ vertelt Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall. ‘Dit komt met name doordat de kosten en efficiëntie nog niet zo aantrekkelijk zijn. Hierdoor is de terugverdientijd langer dan bij de gewone zonnepanelen, die zichzelf al in gemiddeld 7 jaar terugverdienen. Daarbij komt dat de zonnepanelen in dakpannen nog niet altijd even mooi zijn, de techniek is gewoonweg nog in ontwikkeling. De reden dat mensen zo enthousiast zijn over het idee van zonnepanelen die geïntegreerd zijn in dakpannen, is de wens dat de zonnepanelen niet opvallen. Aan deze wens wordt door de meeste varianten nog niet voldaan.’

De nadelen van zonnedakpannen:

  • Hoge kosten (2 tot 3 keer hoger dan zonnepanelen)
  • Minder opwek in Wattpiek waardoor relatief laag rendement
  • Hele dak moet vervangen worden met dakpan-zonnepanelen
  • Zeer beperkt aantal aanbieders van het zonnepaneel als dakpan, dus nog weinig keuze

De zonnedakpannen van Tesla

Tesla maakt naast schone auto´s ook zonnedakpannen. CEO Elon Musk wil dat daken met deze zonnedakpannen er net zo mooi uitzien als daken met gewone dakpannen en daarin is Tesla anders dan veel fabrikanten van dakpannen met zonnecellen. Vanuit die gedachte ontwierp het bedrijf 3 type zonnedakpannen in verschillende stijlen die nauwelijks van gewone dakpannen te onderscheiden zijn. En dat ziet er fraai uit. Bijzonder is ook dat de glazen zonnedakpannen met eeuwigheidsgarantie komen. Het idee is dat de daken van Tesla uiteindelijk goedkoper zijn dan gewone daken met zonnepanelen. Op dit moment lijkt dat nog niet zo te zijn, maar de prijzen voor de Nederlandse markt voor deze dakpan-zonnepanelen zijn nog onbekend.

Wanneer gaan we dakpannen met zonnecellen verzorgen?

We begrijpen dat je de ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie wil volgen, maar dat je niet alle onderzoeken en ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen in dakpannen bijhoudt. Wij doen dat natuurlijk wel, het is tenslotte onze branche. Wij houden precies in de gaten welke soorten zonnepanelen of dakpannen met zonnecellen goed zijn en waar je allemaal op moet letten bij installatie. Zodra er zonnepanelen of zonnepannen op de markt komen die interessanter zijn qua kosten en efficiëntie, dan gaan we die zeker aanbieden. Daar kan je op rekenen.

Reken uit hoe snel je zonnepanelen terugverdient

Ben je benieuwd hoe snel je zonnepanelen terugverdient? Met onze Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel stroom je kunt opwekken en wat het kost als je zonnepanelen zou kopen.  

Doe de Zonnepanelen Check

Deel deze pagina

Meer over zon