Samen op uw grond (of water) energie opwekken

Een zonnepark aanleggen doen we graag samen met u. Veilig en verantwoord. Want als landeigenaar, bedrijf of energie­coöperatie wilt u dat alles goed geregeld wordt. Bij het inrichten van het zonnepark houden we rekening met uw belangen, maar ook met die van omwonenden en andere betrokkenen. Of het nu gaat om veiligheid, het creëren van draagvlak of het vergroten van de biodiversiteit.

Hoe pakken we dat aan?

Betrokkenheid van de omgeving

 • Oog voor omwonenden
  Ontwerpen doen we graag samen. Samen met u als grondeigenaar, omwonenden en andere belanghebbenden. Alleen zo komen we tot een optimaal ontwerp. Daar zijn we van overtuigd. Ook tijdens de bouw en de exploitatie van het project blijven we graag in gesprek en waar mogelijk kan het zonneweide een educatieve functie vervullen.

 • Lokale voordelen en lokale partners
  Vattenfall ontwikkelt projecten altijd samen met de omgeving. Dat doen we tijdens het ontwerp, de bouw en de exploitatie van onze projecten. Er is veel mogelijk: mee-investeren via obligaties, een speciaal duurzaamheidsfonds of korting op producten en diensten van Vattenfall. Dankzij de bouw van zonneparken kan de omgeving meeprofiteren. Dat vinden we belangrijk. Voor ieder project maken we een plan op maat.

Biodiversiteit en betrouwbaarheid

 • Verbeteren biodiversiteit
  Van planten en dieren tot en met complete ecosystemen: het verbeteren van de biodiversiteit is daarom voor ons belangrijk. Zo brengen we de belangrijkste factoren van een gebied in kaart en maken we een plan van aanpak. Lees welke 3 stappen we volgen bij de ontwikkeling van een ecologisch zonnepark.

 • Betrouwbare partner
  ​Vattenfall is een betrouwbare energiepartner en heeft alle competenties in huis om samen met u een zonneakker te ontwikkelen. Zo heeft u vanaf het begin tot aan het eind binnen Vattenfall één aanspreekpunt. Daarnaast willen we de kans op incidenten, zowel tijdens als na de bouw, zoveel mogelijk voorkomen. Dus hanteren we tijdens de installatie hoge technische standaarden. Ook doet een onafhankelijke partij een inspectie voor de oplevering.

Drie stappen op weg naar een ecologisch zonnepark

Foto van zonnepark Nieuw Coevorden

We willen de bestaande bloemen, planten en dieren op de locaties van onze zonneparken zoveel mogelijk beschermen. Maar ook het vergroten van de biodiversiteit van een bepaald gebied staat hoog op onze agenda. Daarom hanteren we 3 stappen op weg naar een ecologisch zonnepark.

 1. Selectie van een locatie
  De beoogde locatie moet kansen bieden om biodiversiteit te behouden of te vergroten. Denk aan een akker met een slechte bodemstructuur. Of een weide waar schapen op kunnen blijven grazen.   

 2. Goed ontwerp
  Schaduw is de grootste bedreiging voor bloemen, planten en dus ook voor dieren. Er zijn planten die kunnen groeien met minder dan drie uur zon of met het opvangen van diffuus licht. In het ontwerp houden we hier rekening mee. Zo kiezen we vaak voor en zuid-opstelling, waardoor planten en bloemen meer zon krijgen. 

 3. Ecologische strategie
  Samen met en ecologisch adviesbureau, omwonenden en andere stakeholders maken we een ecologische strategie. Daarin leggen we bijvoorbeeld vast dat we geen kunstmest of chemicaliën gaan gebruiken. En dat we heggen plaatsen in plaats van hekken. Ook staat in de strategie welke extra maatregelen we nemen. Denk aan het plaatsen van bijenhotels, vogelhuisjes, houtstapels of het aanleggen van vijvers.

Energiefonds voor energiepark Haringvliet Zuid

Energiepark Haringvliet Zuid is het eerste park in Nederland dat zonne-energie, windenergie en batterijen combineert. Dankzij dit nieuwe energiepark wekken we nu meer energie op uit een fossielvrije bron. Wij vinden het ook belangrijk dat de omgeving profiteert van het energiepark. Daarom hebben we met de verschillende initiatiefnemers op het eiland een energiefonds opgericht voor de inwoners van gemeente Goeree-Overflakkee.

Wij staan voor u klaar!

Vraag het de Markt Expertise Desk

Onze Markt Expertise Desk helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop en duurzamer ondernemen. Wij geven u advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf of organisatie.

Groepsfoto van de Markt Expertise Desk


Heeft u vragen?
Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 020 892 01 80.

Stroometiket 2023

In het stroometiket van 2023 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.

Stroometiket 2023

Platinum status voor Vattenfall

Vattenfall AB heeft na 2022 en 2023 ook in 2024 weer de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

Platinum 2022EcoVadis 2023 EcoVadis platinum 2024

Hiermee behoren wij tot de top 1% van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie (levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning).