Webinar EnergieUpdate 2023

Op 23 november 2023 organiseerden we een webinar over stadswarmte voor onze grootzakelijke klanten. Aan bod kwamen een uitleg over de tarieven in 2024, onze onze ambities om de CO2-uitstoot te verminderen met stadswarmte en onze plannen. Een kort overzicht.

Hybride WKO

We startten met een korte introductie over ons product Hybride WKO. Dit is een aansluiting op een warmtenet gecombineerd met een WKO (Warmte Koude Opslag) waarbij warmte en koude in de bodem wordt opgeslagen.

Laatste ontwikkelingen op de energiemarkt

We namen het publiek mee in de ontwikkelingen op de energiemarkt. Hier kwam eerst de gasprijs aan bod, omdat die de prijs van warmte sterk beïnvloedt. Samenvattend:

  • De gasprijs stond in 2023 flink onder invloed van meerdere belangrijke gebeurtenissen, maar zo grillig als in 2022 is het dit jaar niet meer geweest.
  • We zien dat de vraag nog steeds lager is dan vóór de energiecrisis.
  • Marktpartijen hebben er veel meer vertrouwen in gekregen dat Europa ook zonder Russisch gas kan. Het evenwicht is wel dun, waardoor er zenuwachtiger op nieuws gereageerd kan worden.
  • Door de diverse gebeurtenissen worden regelmatig risicopremies in de markt geprijsd.
  • Voor deze winter ziet het er v.w.b. het gasaanbod goed uit, maar voor volgende winter is het wel van belang om met een zo goed mogelijk gevulde voorraad deze winter uit te komen. Dus energie/gas besparen blijft het devies.

Tarieven stadswarmte

Vervolgens werd de warmteprijs behandeld. Nadat de warmteprijs in de tweede helft van 2023 was genormaliseerd, zal de prijs in 2024 weer stijgen. Dit komt door de verhoging van de energiebelasting. De verwachting is dat de prijs vervolgens stabiel blijft.

Duurzaamheids-ambities voor stadswarmte

Het laatste onderwerp was de duurzaamheidambities voor stadswarmte, nu en in de toekomst. Te beginnen met de huidige CO2-uitstoot, gevolgd door onze doelstellingen en de bijbehorende strategie om dit met bestaande en nieuwe bronnen te verwezenlijken.

Opname ontvangen?

Het webinar is opgenomen zodat u deze kunt terugkijken. Wilt u een link naar de opname ontvangen? Stuur ons dan een e-mail.