Samen naar een Paris Proof gebouwde omgeving

Een belangrijk aspect van de Paris Proof ambitie is het verminderen van CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. Stap voor stap verlagen wij daarom onze CO2-uitstoot. Niet alleen binnen onze eigen organisatie, maar in de volledige waardeketen: van leveranciers en ingekochte producten tot het gebruik van onze producten of diensten door onze klanten.

Zo gaan we op weg naar Paris Proof

Om onze klimaatambitie waar te maken, ondernemen wij verschillende initiatieven. Zo blijven we fors investeren in het opwekken van energie uit hernieuwbare energiebronnen. In 2024 kwam bijna 67% van de elektriciteit voor de Zakelijke Markt uit duurzame bronnen, zoals wind en zon.

Op weg naar netto nul CO2-uitstoot

Onze CO2-uitstoot terugbrengen

We brengen onze CO2-uitstoot in stappen omlaag om in 2040 op netto nul uit te komen. De uitstoot van CO2 komt niet alleen van onze eigen activiteiten, maar bijvoorbeeld ook van onze leveranciers, ingekochte producten en onze klanten. Het gaat dus om onze gehele waardeketen.

Waar vindt CO2-uitstoot plaats?

Waar vindt onze CO2-uitstoot plaats

Klik op het plaatje om te vergroten

Onze netto CO2-uitstoot in Nederland

Jaar Uitstoot in Mton
2017 25,1
2024 14,1
2030 8,0
2040 1,1

 

Toelichting op tabel

De in 2030 en 2040 aangegeven CO2-uitstoot is onze ambitie. De resterende 1,1 Mton CO2-uitstoot in 2040 wordt gecompenseerd door het direct verwijderen van CO2 uit de atmosfeer of door middel van CO2-certificaten hiervan.

Paris Proof Commitment

Om onze Paris Proof ambitie hard te maken, hebben wij samen met ruim 125 andere bedrijven het Paris Proof Commitment ondertekend. Hiermee verbinden wij ons aan de ambitieuze doelstelling om het energiegebruik in de gebouwde omgeving met twee derde te verlagen. En daarmee ook de daarbij horende CO2-emissies terug te brengen. 

Bekijk ons commitment

Onze weg naar Paris Proof

Bekijk de stappen die we zetten om ons vastgoed te verduurzamen (klik op het plaatje om het te downloaden). 

Onze weg naar Paris Proof

De berekening achter Paris Proof

Een Paris Proof kantoor mag nog maar 70 kWh/m2 aan energie gebruiken, afgelezen op de meter. Voor een grondgebonden woning is dat 35 kWh/m2 en een appartement 45 kWh/m2. Het is de vertaling die DGBC gemaakt heeft om aan het doel van het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen: helder en concreet, getallen die in de vastgoedmarkt bekend zijn. Dan is het goed om te weten waar die streefgetallen vandaan komen en waarom het ene gebouw meer mag verbruiken dan het andere.

De waarden zijn gebaseerd op verschillende studies. Wij hebben bij het tot stand komen ervan gerekend vanuit een tweetal studies:

  1. De ECN studie Ontwikkeling energiekentallen utiliteitsgebouwen vormt de basis voor de waarden voor de utiliteitsbouw. Voor woningen baseren we de gegevens op het achtergrondartikel WEii voor woningen. In deze studies staat het gemiddelde energieverbruik van diverse gebouwtypen ten tijde van start van het project vermeld, uniform uitgedrukt in kWh/ m2.

  2. Vervolgens is er onderzoek gedaan naar het duurzame energiepotentieel in 2050. In eerste instantie door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en later door Royal HaskoningDHV.

Voorbeeld streefgetallen - locatie Wieringermeer

Gebouw Prinses Ariane Windpark

Een voorbeeld is het gebouw van waaruit het Prinses Ariane Windpark in de Wieringermeer wordt geopereerd en onderhouden. Van de voormalige hangar van de zweefvliegtuigvereniging is een energieneutraal kantoorgebouw met magazijn gemaakt. Het pand is full-electric, heeft acht laadstations voor elektrische auto’s, wordt verwarmd via een warmtepomp en verkrijgt de elektriciteit om dit allemaal te voorzien door de 282 PV-panelen die op de zuidzijde van het dak liggen.

En dat is lang niet alles. Zo is onder andere de fundering en staalconstructie van de voormalige hangar hergebruikt. De toiletten spoelen door met overtollig regenwater en in de keuze voor meubilair is gekeken naar circulair meubilair of gerecycled materiaal. Rondom het pand is gedacht aan bevordering van biodiversiteit. Zo is de grondwal die naast het pand ligt helemaal ingezaaid met insectenbevorderend bloemenmengsel.

Windpark Wiwringermeer

Kengetallen gebouwen

Kantoorfunctie

  • Kantoor: 70 kWh per m2

Winkelfunctie

  • Winkel met koeling, zoals een supermarkt: 150 kWh per m2
  • Winkel zonder koeling: 80 kWh per m2

Onderwijsfunctie

  • Basis/ Voortgezet onderwijs: 60 kWh per m2
  • HBO/ MBO en Universiteiten: 70 kWh per m2

Zorgfunctie

  • Ziekenhuis: 100 kWh per m2
  • Tehuis met overnachting: 80 kWh per m2
  • Opvang zonder overnachting: 90 kWh per m2
  • Medische groepspraktijk: 80 kWh per m2

Industriefunctie

  • Garage/ showroom: 70 kWh per m2
  • Koel/ vrieshuis: 85 kWh per m2
  • Bedrijfshal: 50 kWh per m2

Onze oplossingen voor vastgoed

Het verduurzamen van vastgoed roept veel vragen op. Over subsidies, de juiste technologiekeuze en de gevolgen van de nieuwe wet- en regelgeving. Wij geven u meer duidelijkheid. En we nemen u werk uit handen met helder advies en een vast aanspreekpunt.

Bel met één van onze vastgoed-experts of maak een afspraak voor een adviesgesprek. U kunt ook vrijblijvend een offerte aanvragen.

Wij staan voor u klaar!

Groepsfoto Vastgoed team Vattenfall