1. Grootzakelijk
  2. Power-as-a-Service
  3. Elektrificatie van havens

Samen werken aan het elektrificeren van de Nederlandse havens

De Nederlandse havens stappen de komende jaren over op een volledige elektrificatie en exploiteren tegelijkertijd een complexe elektrische infrastructuur met strenge eisen op het gebied van beschikbaarheid. Vattenfall levert een essentiële dienst voor transport- en vrachtknooppunten.

De voordelen van Power-as-a-Service

Met ons Power-as-a-Service-model helpen wij u bij de elektrificatie van grote transport- en vrachtknooppunten. Met Vattenfall als uw energiepartner wordt het gehele traject uit handen genomen. Van behoefteanalyse tot aan realisatie en van beheer tot exploitatie.

Volledige ontzorging

Door alle verantwoordelijkheden ten aanzien van uw hoogspannings­infrastructuur aan ons uit te besteden, kunt u zich volledig concentreren op uw kernactiviteiten.

20 jaar ervaring

We leveren al meer dan 20 jaar Power-as-a-Service oplossingen. Met onze jarenlange ervaring in het ontwerpen, bouwen, bezitten en exploiteren van elektrische installaties is uw bedrijf in veilige handen.

ISO gecertificeerd

Wij zijn ISO 14001-, 9001- en 45001-gecertificeerd en beschikken over alle vereiste competenties om veilig en duurzaam te werken.

Onze oplossingen voor havenexploitanten

De uitdagingen van havenexploitanten

Havenexploitanten zijn verantwoordelijk voor de benodigde elektrische hoog­spannings­infrastructuur, die bepaalt of de haven in staat is om op mondiaal niveau te concurreren. Dergelijke netwerken hebben een hoog niveau van onderhoud en expertise nodig zodat exploitanten zowel kunnen voldoen aan hun zakelijke verplichtingen als ook aan de gezond- en veiligheidsvoorschriften.

Vervanging bij uitval 

Stroomonderbrekingen en "brown outs" (korte onderbrekingen) op het particuliere netwerk kunnen voor havenexploitanten enorme gevolgen hebben. Investeringen in de elektriciteits­infrastructuur - inclusief de vervanging van transformatoren, schakelapparatuur en kabels - vinden vaak plaats op basis van vervanging bij uitval. Slechts zelden bestaat er een 'Network Asset Management Plan' (NAMP) voor de vervanging van activa.

Extra uitdaging

Daarnaast zijn de risico's in verband met klimaatverandering en luchtveront­reiniging in en rond havens een extra uitdaging voor haven­exploitanten. De elektrificatie van kranen, koud strijken, wal-tot-schip stroom (SSP) en elektrificatie van boten zijn essentieel voor havenexploitanten. Door een goed beheer daarvan kunnen havens efficiënter werken, kosten drukken en hun streefdoelen voor CO2-vermindering halen.

Onze oplossingen

Via ons Power-as-a-Service model kunnen de hoogspanningsactiva (HV) van havens gedurende 10 jaar worden overgedragen aan Vattenfall tegen een door Vattenfall betaalde waarde voor de overdracht van activa. Tijdens de looptijd van de overeenkomst neemt Vattenfall, tegen een vaste jaarlijkse vergoeding, het risico op defecte activa, de vervanging van activa en de exploitatie- en onderhoudsactiviteiten voor haar rekening. Aan het einde van de eerste 10 jaar kunnen de activa worden teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar of kan de overeenkomst worden verlengd.

Op weg naar elektrificatie op meerdere gebieden

Op weg naar elektrificatie van het havengebied
Vattenfall kan havens ondersteunen tijdens de reis naar elektrificatie in meerdere gebieden. (Illustratie met dank aan Schneider Electric)

Advies op maat

Wij helpen u graag met persoonlijk advies en bieden u maatwerkoplossingen door te zorgen voor een integratie van hernieuwbare energie, zonne-energie, warmte en batterijopslag. Meer weten? Bel 020 892 00 75 (van 9.00 tot 17.00 uur). Of maak een afspraak voor een adviesgesprek.

Foto van een Zweedse elektrische veerboot

Samen werken aan een supersnel oplaadbare elek­trische veerboot

Vattenfall en Echandia Marine hebben een nieuwe oplossing ontwikkeld voor elektrische veerboten, die bedoeld is om de uitstoot en het geluid te beperken, de operationele kosten en onderhoudskosten terug te dringen en supersnel opladen mogelijk te maken.

Het concept heet Power-as-a-Service. Hierbij valt al het materiaal, waaronder het oplaadstation, het batterijsysteem en de aandrijflijn, onder het eigendom en beheer van Vattenfall. Hierdoor is Vattenfall verantwoordelijk voor de exploitatie en het onderhoud, de elektrische veiligheid en alle eventuele verdere investeringen.

Advies op maat via integrale oplossingen

Wij helpen u graag verder door advies te geven over en te zorgen voor de integratie van hernieuwbare energie, zonne-energie, warmte, batterijopslag en de infrastructuur voor het opladen van elektrische voertuigen voor bedrijven, personeel en openbaar vervoer.

Maak een adviesafspraak
windmolens aan het Hartel kanaal

Drijvend laadstation voor elektrisch varen stap dichterbij

Vattenfall, Greenchoice en PortLiner willen samen een drijvend laadstation met een flowbatterij ontwikkelen in het havengebied van Rotterdam. De organisaties tekenden een intentieovereenkomst waarin ze aangeven samen te willen werken aan het innovatieve project. Het doel: ‘groen varen’ stimuleren voor zowel binnenvaart- als zeeschepen.

Andere Power-as-a-Service toepassingen

Altijd een oplossing voor uw zakelijke energie

Vrijblijvend zakelijk advies

Offerte

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering