Samenwerken om huishoudens te verwarmen via overtollige warmte van algenteelt

Vattenfall en AstaReal werken samen om de overtollige warmte uit de algenteelt van AstaReal terug te winnen en daarmee 2.500 nieuwe appartementen in Gustavsberg (Zweden) te verwarmen. De innovatieve installatie van Vattenfall maakt gebruik van restwarmte uit AstaReal's productieproces die anders verloren zou gaan.

Maatwerkoplossing met omkeerbare warmtepompen

In het najaar van 2021 werd een energieovereenkomst getekend voor een speciaal aangepaste installatie voor warmteterugwinning op AstaReal's productiefaciliteit in Gustavsberg. Als onderdeel van de samenwerking werd in de fabriek een maatwerkoplossing met omkeerbare warmtepompen geïnstalleerd. Deze oplossing maakte het mogelijk om overtollige warmte uit het productieproces efficiënt terug te winnen. Dit betekent dat er meer dan vijftien miljoen kilowattuur warmte per jaar kan worden teruggewonnen en worden hergebruikt in het lokale stadsverwarmingsnetwerk in Gustavsberg.

Overtollige warmte voor verwarmen

"Het productieproces van AstaReal is energie-intensief en vereist elektriciteit en koeling. De overtollige warmte die ontstaat komt beschikbaar voor het verwarmen van woningen en panden. Vanaf het voorjaar van 2022 zullen de inwoners van Gustavsberg meer dan 20 procent van hun verwarmingsbehoeften via deze oplossing laten dekken", zegt Lovisa Fricot Norén, Head of Vattenfall Heating in Zweden.

Vattenfall stimuleert circulaire activiteiten AstaReal

Efficiënt gebruik elektriciteit en koeling

AstaReal haalt warmte uit algenteelt

AstaReal is het eerste bedrijf ter wereld dat de stof astaxanthin met succes op grote schaal produceert. Het wordt wereldwijd gebruikt als voedings­supplement voor mensen en dieren. De productie vindt plaats door de teelt van algen in unieke bioreactoren. Het proces is energie-intensief en de samenwerking maakt het meest efficiënte gebruik mogelijk van elektriciteit en koeling.

"Ons uitgebreide partnerschap met Vattenfall sluit volledig aan bij onze ambitie om de algen zo duurzaam mogelijk te telen en met circulaire activiteiten een positieve kracht te zijn in de maatschappij. We zijn erg tevreden dat het project voor de terugwinning van overtollige warmte nu operationeel is."

Peter Worsöe, CEO van AstaReal AB.

Samenwerking AstaReal en Vattenfall

Vattenfall en AstaReal werken uitgebreid samen voor de energieoplossingen van AstaReal. Naast de warmte­terugwinningsinstallatie is Vattenfall - volgens het Power-as-a-Service model - ook eigenaar en beheerder van de hoogspannings­voorzieningen zoals transformatoren en schakelapparatuur en voorziet het AstaReal van duurzame elektriciteit. De centrale is ook opgewaardeerd met een nieuw, aanmerkelijk klimaatvriendelijker koelmiddel (R1234ze(E)) dan in eerdere oplossingen.

Lovisa Fricot Norén

Foto: Peter Worsöe, CEO AstaReal AB met Lovisa Fricot Norén, Head of Vattenfall Heating Zweden

De samenwerking tussen AstaReal & Vattenfall

Dankzij een samenwerking met Vattenfall gebruikt AstaReal nu overtollige warmte van zijn installatie in Gustavsberg, Zweden, om het lokale stadsverwarmingsnet te voeden. Als gevolg hiervan levert de productie van van microalgen afgeleide astaxanthine (bekend om zijn wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen) nu warmte voor 2.500 huishoudens.

De waarde van ons partnerschap

Vattenfall biedt AstaReal energieoplossingen volgens het Power-as-a-Service concept, waarbij Vattenfall de volledige financiële en functionele verantwoor­delijkheid op zich neemt voor de hoogspannings­installaties, laadinfrastructuur­oplossingen of batterijen van haar klanten. Daarnaast voorziet Vattenfall AstaReal sinds 1995 van waterkracht, die milieuvriendelijk is verklaard in overeenstemming met de Environmental Product Declaration (EPD).

De toepassingen van Power-as-a-Service

De dienstverlening van Power-as-a-Service bieden we heel specifiek aan voor een aantal toepassingen en sectoren. Het zijn met name deze toepassingen die vaak grote investeringen vragen. Complex zijn door hun omvang en toegepaste techniek. En veel kennis en expertise vragen van de gebruiker. We onderscheiden een viertal toepassingen:

Wij maken uw elektrificatie mogelijk

In contact met Power Solutions

Vattenfall biedt met Power Solutions (onderdeel van Vattenfall Network Solutions) een breed scala aan diensten voor uw elektrische installatie, zoals hoogspanningsinstallatie, laadinfrastructuur, accu’s en back-upstroom.

Power-as-a-Service

Bel of maak vrijblijvend een afspraak
Neem gerust contact op voor meer informatie over de netwerkoplossingen en diensten die wij u en uw bedrijf kunnen bieden.

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering