1. Grootzakelijk
  2. Klantenservice
  3. Stijgende energieprijzen

Lees hier alles over de gestegen energieprijzen

De prijzen op de energiemarkt zijn gestegen tot een uitzonderlijk hoog niveau. We geven u hier graag een toelichting op de oorzaken en gevolgen van de prijsstijgingen. Ook adviseren wij u wat u het best kunt doen.

 

- laatste update: 14 september 2022 -

Update over de prijsontwikkelingen in de energiemarkt

De inkoopprijzen in de energiemarkt zijn gestegen tot een uitzonderlijk hoog niveau. We leggen graag uit hoe dit komt en hoe het doorwerkt in onze prijzen.

Veel vraag naar energie, en weinig aanbod

De oorlog in Oekraïne begon op 24 februari 2022 en werd gevolgd door sancties van de EU gericht tegen Rusland. Sindsdien gebruikt Rusland de gaslevering naar Europa als machtsmiddel. Recentelijk heeft Rusland de belangrijke Nordstream 1 pijpleiding helemaal dichtgezet. Daarmee is er schaarste ontstaan in Europa. Europa is namelijk sterk afhankelijk van Russisch gas. Nederland voor zo'n 20% en Duitsland zelfs voor 40%.

Het Russisch gas dat nu niet meer geleverd wordt, moet nu ergens anders ingekocht worden. En dat is duurder, want er is minder gas beschikbaar. Europese landen willen hun gasvoorraden zo vol mogelijk hebben, zodat zij de komende winter in elk geval genoeg gas hebben.

Kortom: er is veel vraag naar gas, maar een lager aanbod. Zo blijven de prijzen hoog.

Er heerst onzekerheid in de energiemarkt

Naast de hoge vraag en het lage aanbod is er ook onzekerheid in de markt. Er wordt gesproken over het instellen van prijsplafonds, maar daar is nog veel onduidelijkheid over. Ook weten we niet of de voorraden echt genoeg zullen zijn voor een koude winter. Die onzekerheid maakt de markt onvoorspelbaar. En dat geeft pieken in de prijzen.

Warm en droog weer

De aanhoudende droogte en het warme weer van deze zomer speelt ook een rol. Zo kunnen schepen niet vol worden geladen door de lage waterstand in de Europese rivieren. Daardoor krijgen de Duitse centrales minder steenkool aangevoerd. En in Frankrijk produceert een aantal kerncentrales minder. Dat komt onder andere doordat de rivieren, die de kernreactoren koelen, te warm zijn.

Het tekort aan energie uit deze centrales wordt opgevuld door gascentrales. Dat maakt de schaarste van gas weer groter en duwt de prijzen verder omhoog.

De inkoopprijzen van energie zijn flink omhooggegaan

Tot nu toe hebben wij door onze inkoopstrategie de prijsstijgingen voor onze klanten weten te beperken. Maar de crisis duurt voort en de inkoopprijzen blijven hoog. Daardoor lopen nu ook bij ons de variabele tarieven verder op. 

Het afsluiten van een nieuw contract is op dit moment veel duurder dan de prijzen van bestaande contracten. Dat komt omdat deze volledig in lijn zijn met de huidige prijzen op de groothandelsmarkt.

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet constant tijd hebt om de laatste prijsontwikkelingen van elektriciteit en gas bij te houden, houden wij u graag wekelijks op de hoogte via ons MarktRapport.

Meld u aan en ontvang de updates
Foto van een man die in een kantooromgeving staat

Zoekt u persoonlijk advies over besparen en verduurzamen?

Bel ons op 020 892 00 75 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur). Of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze adviseurs.

Zelf aan de slag met energie besparen

Samen op weg naar een fossielvrije toekomst

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de energiemarkt. Zo ook met het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, en windenergie en laadpalen.

Markt Expertise Desk

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

  • Een energiescan op locatie, met een bespaarplan op maat

  • Ondersteuning bij uw duurzaamheidsambities, van advies en subsidie­aanvraag tot installatie