• Blijf op de hoogte van de wet- en regelgeving voor uw bedrijf of organisatie

  • Volg de ontwikkelingen

    Vanaf 2025 en opnieuw in 2027 introduceert Nederland verschillende nieuwe wetten en regels, gericht op de energietransitie, de verduurzaming en de modernisering van de energiemarkten. Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de wet- en regelgeving en lees wat dit betekent voor uw bedrijf of organisatie.

    Bekijk de nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen

De nieuwe Energiewet

De nieuwe Energiewet, die vanaf 2026 ingaat, stimuleert een snellere energietransitie en creëert meer ruimte om het overvolle elektriciteitsnet slimmer en flexibeler te benutten.

ETS-2

Het ETS-2 is een nieuw systeem van de EU om de CO₂-uitstoot in Europa kosteneffectief te verminderen. Het vult het bestaande ETS-1 aan en richt zich op andere sectoren, totdat beide systemen mogelijk worden geïntegreerd.

Bijmengverplichting

Het Klimaatakkoord stelt als doel om in 2030 circa 2 miljard kubieke meter groen gas te produceren. Omdat de huidige productie nog ver achterblijft, wordt de bijmengverplichting ingevoerd om de groei te versnellen en de CO2-uitstoot te verminderen.

Subsidies voor flexibel elektriciteitsverbruik (Flex-e)

Flexibiliteitsscan

Subsidie voor bedrijven en instellingen voor het uitvoeren van een flexibiliteitsscan, die inzicht geeft in mogelijkheden voor flexibel elektriciteitsgebruik.

Aanvragen vanaf 1 april 2025 tot en met 15 oktober 2025.

Haalbaarheidsstudie

Subsidie voor bedrijven en instellingen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie, om te kijken welke maatregelen voor flexibel elektriciteitsgebruik technisch haalbaar zijn.

Aanvragen vanaf 1 april 2025 tot en met 15 oktober 2025.

Flexibiliteitsmaatregelen

Subsidie voor bedrijven en instellingen voor het uitvoeren van flexibiliteitsmaatregelen die flexibel elektriciteitsgebruik mogelijk maken.

Aanvragen vanaf 1 april 2025 tot en met 15 oktober 2025.

Voorjaarsnota 2025: wat verandert er voor de energiemarkt?

De Voorjaarsnota 2025 brengt belangrijke wijzigingen voor de energiemarkt. In 2025 blijft de populaire SDE++-subsidieregeling beschikbaar, met ruim € 8 miljard aan budget voor duurzame energieprojecten. Wel wordt er bezuinigd op het Klimaatfonds, wat gevolgen kan hebben voor toekomstige investeringen in de energietransitie. Voor bedrijven is het nu belangrijk om strategisch te kijken naar energieverbruik, verduurzaming en subsidiemogelijkheden.

Lees alles over de Voorjaarsnota 2025

Altijd een passende energie-oplossing voor uw bedrijf

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Inzicht op maat voor het verduurzamen van uw bedrijf of onderneming

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering