-
Beluister de MarktRappodcast over de ontwikkelingen op de energiemarkt
-
Blijf op de hoogte
Naast ons wekelijkse MarktRapport en onze online EnergieUpdates, houden we u ook graag op de hoogte van de ontwikkeling van de energiemarkt via onze maandelijkse podcast: de MarktRappodcast. Onze marktexperts gaan hierin dieper in op de gebeurtenissen op de energiemarkten, analyseren specifieke marktontwikkelingen en delen hun verwachtingen voor de komende maand.
Luister de podcast
De energiemarkt is dynamischer en complexer dan ooit. Geopolitieke spanningen, importheffingen, veranderend overheidsbeleid en extreme weersomstandigheden hebben directe invloed op de prijsontwikkelingen en leveringszekerheid. Tegelijkertijd zien we een forse toename van het aantal uren met negatieve elektriciteitsprijzen, mede door het snel groeiende aandeel hernieuwbare energie. En terwijl de energietransitie vraagt om minder gasgebruik en het bedrijfsleven wil verduurzamen, vormt netcongestie in de praktijk een rem op die omschakeling.
In deze zomerspecial van de MarktRappodcast gaat Peter Kortstra in gesprek met Roderick Glerum, directeur Zakelijke Markt bij Vattenfall. In nog geen 30 minuten praten zij u bij over de actuele uitdagingen, kansen en ontwikkelingen op de energiemarkt.
U hoort (of leest) het allemaal in deze 23:43 minuten durende aflevering van de MarktRappodcast. Deze podcast is o.a. op Spotify terug te vinden.
Heeft u vragen?
Heeft u een vraag over de energiemarkt of over energie in het algemeen? Mail deze dan naar podcast@vattenfall.nl. We behandelen uw vraag graag in een volgende podcast.
Podcasts uit 2024
Lees de podcast
Dit is de MarktRappodcast, een maandelijkse podcast van Vattenfall. In deze podcast bespreken we met marktexperts de belangrijkste trends en ontwikkelingen op de energiemarkt en andere energie gerelateerde onderwerpen.
Peter: Welkom bij een bijzondere aflevering van de MarktRappodcast. In verband met de zomervakantie hebben we in de maanden juli en augustus een zomerspecial. We gaan het dan niet hebben over de actuele ontwikkelingen op de energiemarkt, of alleen maar over de actuele ontwikkelingen, maar we pakken een onderwerp of thema waar we iets dieper op ingaan. Volgende maand gaan we het hebben over SAIL 2025. Vattenfall is daar contributing partner. Wij leveren de hernieuwbare energie voor het evenement. Daar valt ontzettend veel over te vertellen, ook over de aanwezigheid van Vattenfall tijdens SAIL. Maar dat dus volgende maand. Dan bespreken we dat uitgebreid. Deze maand spreek ik één-op-één met Roderick Glerum. Roderick is directeur Zakelijke Markt bij Vattenfall, en met hem ga ik zo dadelijk praten over de huidige, complexe energiemarkt. Niet dat deze markt vroeger niet complex was, maar op dit moment zien we wel verschrikkelijk veel factoren die van invloed zijn en die maken het noodzakelijk om de markt nauwlettend te volgen (of op de voet te volgen). Dus leek het ons goed om daar eens uitgebreid bij stil te staan. En dat doen we dan ook.
Peter: Roderick, welkom.
Roderick: Dank je wel. Leuk om weer eens aan te mogen schuiven bij de MarktRappodcast. En nog wel voor de zomerspecial.
Peter: Roderick, fijn dat je vandaag de tijd hebt genomen om ons een beetje door de complexe energiemarkt te loodsen, zou ik bijna zeggen, en de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt enigszins te duiden. Ik heb in de voorbereiding van dit gesprek gemerkt dat er ontzettend veel te bespreken valt. Dus laten we snel van start gaan. Maar goed, voordat we dat doen: misschien voor de luisteraar leuk om even kort jouw rol binnen Vattenfall toe te lichten. Wat doet de directeur Zakelijke Markt bij Vattenfall zoal?
Roderick: Ja, nou dat is een goede vraag om mee af te trappen. Nou waar ik zoal mee bezig ben is eigenlijk ook waar ik vooral mee bezig ben is om te kijken hoe in samenwerking met onze klanten zorgen dat we die mooie decarbonisatie uitdagingen te lijf gaan. Oftewel, hoe kunnen we samen die CO2-uitstoot verlagen en hoe doen we dat ook op een duurzame manier. En duurzaam bedoel ik dan op een manier dat het ook uitkan voor de klanten om de business case rond te maken om die verduurzaming te realiseren. En dat het ook in die zin maatschappelijk breed kan helpen en kan bijdragen om de CO2 te verlagen. Want vanuit Vattenfall hebben we heel duidelijk gesteld: wij willen daar een onderdeel van zijn. Van die oplossing naar de toekomst en dat doen we dus met onze eigen grootschalige opwek. Maar een heel groot deel van de CO2-uitstoot zit ook bij onze klanten. En daar hebben we gewoon een gezamenlijke uitdaging om die verder naar beneden te brengen.
Peter: Ja, en je geeft ook aan, wij helpen onze klanten daarbij. En dat is echt nodig, want het is behoorlijk complex. Ik zei het al in mijn inleiding, er zijn veel ontwikkelingen die van invloed zijn op de energiemarkt. Wat maakt het volgens jou op dit moment zo complex?
Roderick: Ja, daar kun je een heel boek over schrijven, maar ik denk eigenlijk dat we hebben de energiemarkt vertaalt geheel snel wordt het verwisseld met energietransitie. En de energietransitie is eigenlijk gewoon een grootschalige systeemtransitie waar we het over hebben want eigenlijk verandert op dit moment alles. Ik werk nu zo'n kleine 20 jaar bij dit mooie bedrijf (bij Nuon/ Vattenfall) en de wereld is echt wel veranderd. De manier hoe we het opwekken, de manier hoe we het gebruiken, de manier hoe we het opslaan, de manier hoe we het verhandelen. Dus eigenlijk zijn alle platen aan het bewegen en daarbij komt dan ook nog dat je in die zin een enorm geopolitieke spanningsveld voelt. En ik kan alle landen wel noemen waar het op dit moment enorme penibel is, maar dat heeft een enorme invloed op de markt. Je ziet overal dat de markt wat stabiliseert - in de zin van dat gekke nieuwsfeiten dingen niet gelijk de hele markt doen exploderen. Maar er is wel behoorlijk veel volatiliteit in de markt door die berichtgevingen. Ook van landen die bepaalde grondstoffen leveren, die wij weer nodig hebben. En als je daaraan koppelt dat er ook onduidelijke en niet stabiele regelgeving is. En we hebben ook nog zo'n thema als netcongestie, die enorm de elektrificatie in de weg zit, waardoor we CO2-doelstellingen niet kunnen realiseren. Dat maakt het in die zin een enorm complexe markt, die eigenlijk dagelijks in beweging is. En het punt op de horizon is af en toe helemaal niet zo duidelijk, maar we moeten wel vandaag de dag actie ondernemen.
Peter: Ja, en één van de elementen die je al noemde: dat is die energietransitie en dan met name de toename van opwek uit hernieuwbare bronnen. In hoeverre speelt dat nou een rol in die dynamiek?
Roderick: Ja, dat speelt een enorm belangrijke rol. En dat vergroot inderdaad ook enorm die complexiteit. Want we zijn dus in 2024 voor het eerst door de grens heen gegaan dat we meer dan 50% van de elektriciteit opwekken via duurzame bronnen. Dat was 54% om exact te zijn. Dus dat is echt wel, wat mij betreft, een soort van landmark. We zijn dus voorbij het punt dat meer dan de helft fossiel is, naar meer dan de helft duurzaam opgewekt. Dus dat stemt wat mij betreft heel erg positief dat we op de goede weg zijn. Brengt nieuwe uitdagingen met z'n mee, maar op de goede weg. Maar zo'n uitdaging is inderdaad van je hebt heel veel van die duurzame stroom opgewekt, maar daar wordt dan vervolgens drie terrawattuur van stroom wordt gecurtailed
Peter: Misschien goed om dat even uit te leggen. Curtailen: wat is dat?
Roderick: Ja, we gebruiken in de markt graag dure woorden, maar curtailen is eigenlijk niks meer en minder dan zonnepanelen uitzetten als we te veel stroom hebben. Of de windparken uit de wind draaien als er te veel stroom is. Want op dat moment is er dus meer aanbod dan dat er vraag is. En met de enorme opmars van bijvoorbeeld zon ook bij consumenten zie je gewoon dat in de middagen dat er te veel opwek is voor de vraag die we in de markt hebben. En dat maakt dus dat we in die zin daadwerkelijk de zonnepanelen moeten afsluiten of de windparken, de windmolens, pardon, uit de wind moeten draaien. Omdat we anders te veel aanbieden ten opzichte van de vraag.
Peter: En hoeveel zei je? Hoeveel terawattuur?
Roderick: Drie terawattuur. Nou, en een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3.000 kilowattuur per jaar. Dus dan hebben we het over één miljoen huishoudens aan stroom die we hebben moeten afschakelen, verloren hebben laten gaan in het systeem.
Peter: Ja, dat is wel ontzettend veel, hè?
Roderick: Dus als je dan inderdaad zegt van gaat het goed? Ja, kan het beter? Ja, 100%.
Peter: Dus je bent nu ook veel meer afhankelijk van. Ik merk dat zelf ook wel als we bijvoorbeeld het MarktRapport schrijven. Dan heb je bijvoorbeeld het weer of de zon. Dat dat ontzettend van invloed is. De term dunkelflaute.
Roderick: Ja, mooie Duitse term. Dunkelflaute: oftewel de momenten waarin er langdurig geen zon en geen wind is. Dan raakt het systeem uit balans. En dan merk je dat we toch moeten terugvallen op bronnen die minder duurzaam zijn, maar wél stabiel kunnen worden ingezet. Zoals gascentrales. Die moeten dan draaien, zeker als we erop gerekend hadden dat zon en wind het zouden doen. Dat is de spagaat waarin we zitten: we willen het liefst zónder die centrales, maar we hebben ze nog steeds nodig voor de stabiliteit van het systeem.
Peter: Je noemde net al die geopolitieke ontwikkelingen. Wat zijn volgens jou de belangrijkste oorzaken van de toenemende prijsvolatiliteit op de markt? En in hoeveree is dat ook blijvend?
Roderick: Ja, ik denk dat het blijvend is. Ik maakte vorige week ergens de vergelijking: De markt is eigenlijk een soort onvolwassen markt en gedraagt zich als een puber. Een beetje generaliserend misschien, dus bij deze: excuses aan alle pubers die luisteren. Maar pubers vertonen vaak grillig gedrag, zijn lerend, en gevoelig voor invloeden van buitenaf. Die grilligheid, dat zie je ook bij duurzame opwek. Zon, wind dat blijft. En het aandeel blijft groeien. Tegelijkertijd bouwen we juist veel van de beter stuurbare bronnen af, allemaal met het duurzaamheidsidee in het achterhoofd. Maar dat maakt het systeem dus wél complexer. We zitten nog midden in een leerproces. Net als pubers. We zijn aan het ontdekken: hoe moeten we omgaan met nieuwe wetgeving? Wat voor soort contracten zetten we op? Hoe maken we gebruik van de flexibiliteit die in het systeem zit? Mensen kijken steeds meer naar een EMS (Energy Management Systeem). Zodat ze weten welke energie gebruik ik wanneer? En waar zit mijn flexibiliteit? Kan ik op bepaalde momenten omhoog of omlaag in afname, als daar prijsprikkels voor zijn? Daar moeten we van leren en vooral op inspelen.
En dan heb je die invloeden van buitenaf. En zoals ik al zei: dat kalmeert gelukkig wat. Maar het is wel zo dat een belletje tussen Poetin en Trump kan ineens de markt flink omhoog of omlaag kan duwen, met behoorlijk grote hoeveelheden. Dus dat is wel waar we mee te dealen hebben. En ik denk dat we eigenlijk als marktpartijen echt moeten proberen die puber daarin te begeleiden, maar ook de ruimte moeten geven om te ontwikkelen naar die nieuwe werkelijkheid.
Peter: Dat vergt aanpassing van ons als energiebedrijf, maar zeker ook van onze klanten. Bedrijven zullen veel flexibeler moeten worden in hun energieverbruik.
Jij noemde het net al: nog een andere complicerende factor is de netcongestie. Voor de werking van de energiemarkt is dat natuurlijk van groot belang. Het heeft ook invloed op allerlei investeringsbeslissingen. Ook als bedrijf zijnde: ga ik nu wel die investering doen? Want het heeft eigenlijk geen zin als ik geen aansluiting krijg. Ik wil het wel, maar het kan niet. In hoeverre is dat, ja, je gaf het net al een beetje aan, van invloed? Hoe belangrijk is die netcongestie?
Roderick: Ja, die is enorm belangrijk. En dat is ook echt iets waar we de komende jaren nog mee te dealen hebben de komende jaren: hoe komen we om die netcongestie heen? En hoe zorgen we dat we toch weg bewegen van gasverbruik, zeker als het gaat om de hogetemperatuurwarmte die de industrie nodig heeft? We kijken steeds meer naar elektrificeringsopties. Maar in de basis is netcongestie eigenlijk gewoon een file op het stroomnet. En het is net zo frustrerend: je moet ergens heen, maar je staat stil omdat je simpelweg niet verder kunt. Dat remt dus inderdaad, zoals je zelf al zegt, investeringen in elektrificatie. Want mensen weten niet: hoe krijg ik dat dan voor elkaar? Hoe realiseer ik mijn doelstellingen? Dat is frustrerend.
Het positieve eraan is misschien dat mensen, net als wanneer ze in de file staan, gaan zoeken naar een omweg. En soms ontdek je dan ook nog eens een mooi landschap, een ander uitzicht. En dat we daar ook zo naar kijken naar netcongestie: wat zijn de slimme detours die we kunnen nemen om toch bij het gewenste doel te komen en daar de versnelling te vinden? Mensen worden creatiever, innoveren meer. Dat zit dan bijvoorbeeld bij achter de meter, zoals ik net al zei, met een EMS (Energie Management Systemen). In combinatie met batterijen of lokale gemeenschappen die kijken hoe kunnen wij zelf met elkaar samen optimalisatieslagen doen. Dat is heel erg gebaseerd op datapunten die we zien en die hebben we steeds meer, en daarop ontwikkelen we slimme ideeën om die slimme omwegen te vinden, ondanks netcongestie die er is.
Peter: Maar daarvoor hebben we elkaar echt nodig: bedrijven, energieleveranciers, netbeheerders. Ja, want het draait een beetje om. En ik denk inderdaad dat we in een soort nieuwe werkelijkheid zitten. Het netwerk is niet zomaar uitgebreid, dat gaat waarschijnlijk nog tientallen jaren duren.
Roderick: Klopt. We zitten in een rare fase waarin we de oude zekerheden hebben we niet meer, maar het nieuwe is nog niet volledig uitgekristalliseerd. Toch werkt dat wat mij betreft juist creativiteit en innovatie in de hand. Zeker in samenwerking met andere partijen want alle marktpartijen hebben daar een rol in, eindafnemers, overheid, netbeheerders, energieleveranciers zoals wij zelf. In die combinatie zit veel innovatie te vinden. En ik zie dat we elkaar in de markt daarin ook echt opzoeken.
Peter: Dat is in ieder geval goed dat ze dat doen. Want er is denk ik ook geen keuze. Een ander punt - je noemde het net al - dat zijn de geopolitieke ontwikkelingen. Europa en Nederland zijn enorm afhankelijk. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn we sterk afhankelijk geworden van LNG. Dat is echt een wereldmarkt. Maar we zijn ook best wel kwetsbaar. Want, je zegt het zelf al: zodra er ook maar iets van een vredesakkoord lijkt te komen, gaan de prijzen naar beneden. En als dat niet doorgaat, schieten ze de volgende dag weer omhoog. Of als er iets gebeurt in de Straat van Hormuz gebeurt, verwachten we dat er minder LNG getransporteerd wordt. Hoe kwetsbaar zijn wij als Europa op de LNG-markt?
Roderick: Ja, het is in die zin onze reddingsboei geweest toen Russisch gas grotendeels wegviel. En natuurlijk ook omdat we de Groningse gasvelden hebben teruggeschroefd. LNG is dus een hele belangrijke reddingsboei. Maar het is wel één die we moeten delen met de rest van de wereld. Want als je bedenkt dat als in Azië de airco’s aangaan, heeft dat invloed op waar die LNG-schepen naartoe gaan. Dat maakt ons kwetsbaarder. En het betekent dat we nog beter moeten kijken naar zaken als strategische opslag, langetermijncontracten, en mogelijke alternatieven voor LNG die we kunnen inzetten om meer stabiliteit in het systeem te creëren. Ik denk dat we op dit moment echt heel kwetsbaar zijn. En dat gaat breder dan alleen energie. Kijk naar de discussies die nu spelen over defensie- budgetten. Hoe kunnen we infrastructuur, waaronder ook energie-infrastructuur onder kan vallen hoe kunnen we daar meer geld naar dirigeren. Zodat we robuustere systemen opbouwen en meer autonomie creëren binnen zowel Europese als Nederlandse kaders.
Peter: Ja, want je gaf het al aan. We kijken breder, bijvoorbeeld ook naar defensie. Maar een groot deel van onze LNG komt bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten. En wat je ziet dat is ook zo’n ontwikkeling die we eerder noemden als invloedsfactor op de energiemarkt is er een handelsoorlog is ontstaan, vooral vanuit de VS. Wereldwijd worden over en weer belemmerende belastingen en tarieven ingevoerd, importheffingen. Wat is daarvan de invloed op de energietransitie en op de prijs van duurzame technologie, zoals zonnepanelen?
Roderick: Nou, in de basis is het antwoord simpel: het wordt duurder. Door al die importheffingen worden zonnepanelen en andere grondstoffen die we hier nodig hebben voor duurzame technologieën duurder. Ook daarin zit weer veel volatiliteit. Trump kondigt op dag één X aan, en op dag twee Y. Dat zorgt ervoor dat mensen denken: ik doe even helemaal niks, want ik weet niet waar het heen gaat en ik wil niet aan de verkeerde kant zitten. Uiteindelijk stuurt dat de prijzen omhoog en maakt het duurder om in innovaties te investeren. Ja, dat maakt het lastig.
Peter: Ja, lastig. Uitermate complex, zou ik zeggen. En dat betekent iets voor ons als energiebedrijf, maar ook voor onze klanten en voor energiehandelaren. Wat vraagt dit eigenlijk van iedereen die actief is op de energiemarkt?
Roderick: Ik denk dat het interessant is dat het onderscheid tussen energieproducenten, handelaren en grootverbruikers kleiner is geworden dan vroeger. We zitten allemaal in hetzelfde bootje. We moeten zorgen voor meer stabiliteit in het systeem. En we moeten af van alleen volgen, naar realtime voorspellen, de laatste inzichten en daar op handelen en daar ook snel op handelen. En ook: durf iets te proberen. En je kop boven het maaiveld durven uit te steken. Proberen, in plaats van alleen maar af te wachten. Want zekerheid komt er niet. De enige zekerheid die je wél hebt, is dat je nu moet bewegen. Ik was laatst op een event over customer experience, en daar doopten ze dat om tot 'customer experiments'. Los van het woord çustomer’, het ging meer om experiments, En nogmaals het gaat niet alleen om de klant die moet experimenteren. We moeten dat samen doen. Proberen, leren, we moeten vooral doen. En wat mij betreft is het prima dat dat elke dag in kleine stapjes gaat. Die tellen uiteindelijk ook op tot grote hoeveelheden.
Peter: Maar daar zit toch ook een zeker risico in, in zo’n experiment?
Roderick: Honderd procent. Er is geen garantie op succes. Maar het alternatief is veel slechter: stilstaan en overkomen worden door de situatie. Ik geloof dat als we blijven proberen, leren, en proberen en te falen, we uiteindelijk wél kunnen schalen naar wat nodig is. Om onze duurzaamheidsdoelstellingen te halen én om de markt stabiel te krijgen.
Peter: Dat is denk ik al een van de antwoorden op de vraag die ik voor je heb. Wat zijn volgens jou de belangrijkste voorwaarden om de energiemarkt toekomstbestendig, betrouwbaar én betaalbaar te houden? Want die risico’s hebben natuurlijk ook een financiële impact.
Roderick: Ik zou zeggen: de basis ligt bij vertrouwen. Vertrouwen in eigen kunnen, vertrouwen in elkaar, en vertrouwen in samenwerking. Dus ook vertrouwen in beleid dat niet bij elk briesje omvalt. We zitten nu politiek gezien misschien niet in de meest stabiele fase, maar ik zie toch dat het energiebeleid redelijk voortgaat op de ingeslagen koers. Daarnaast: vertrouwen in een markt met eerlijke prijssignalen, waar de juiste contractvormen tegenover staan. Zodat flexibiliteit ook echt een waarde krijgt en mensen erop gaan handelen. Vertrouwen in infrastructuur die er komt. Geen kip-ei-discussies meer over of er eerst vraag of aanbod moet zijn, we moeten aan beide kanten bouwen. En vertrouwen in innovatie: van groen gas tot waterstof, maar ook in real-time voorspellen. Dat we met behulp van AI de juiste datapunten koppelen en daardoor slimmer en beter kunnen schakelen in een steeds volatielere wereld.
Peter: En als je dit als je dit in ogenschouw neemt: wat zie jij dan als de grootste uitdaging voor de komende jaren op de energiemarkt, wellicht ook op de punten die je net noemde?
Roderick: Ik denk als ik het moet samenvatten: alle dingen moeten. En het moet eigenlijk snel. Het liefst eigenlijk gisteren. Maar goed, gisteren is voorbij en vandaag is vandaag. Dus het moet vandaag beginnen. We hebben minder CO2-uitstoot nodig. Meer elektrificatie komen. Een stabiel netwerk. Lagere kosten. Hogere betrouwbaarheid. En dat allemaal in een wereld die steeds minder voorspelbaar is. Dat vraagt betrokkenheid en actie van iedereen en volharding. Laatst las ik iets over bamboe. En ik zie je denken: waar gaat dit heen? Maar bamboe lijkt soms ineens uit de grond te schieten. Wat je dan niet ziet, is dat het jarenlang onder de grond groeit en een uitgebreid wortelstelsel opbouwt. Pas daarna komt het bovengronds en dan kan het soms met een meter per dag groeien. Dat vond ik een mooie metafoor voor de energiemarkt. We zijn al jaren bezig met dat ondergrondse werk. Met het leggen van fundamenten. Veel daarvan is nog niet zichtbaar. Maar als het eenmaal boven de grond komt, dan kan het ook ineens heel snel gaan. Kijk bijvoorbeeld naar flexibiliteit in het energiesysteem. In 2022 was er zo’n 2 gigawatt aan flexibele capaciteit beschikbaar in Nederland. Inmiddels in 2025 is dat al 13 gigawatt. Als je dat in procentueel ziet - in een paar jaar tijd - dan zie je hoeveel we met elkaar kunnen bereiken. Dat geeft mij echt vertrouwen dat we ook deze uitdagingen aankunnen.
Peter: Dus eigenlijk zeg je: er wordt al veel progressie geboekt, maar het is nog niet allemaal zichtbaar?
Roderick: Nee.
Peter: En de omstandigheden helpen misschien niet, er gebeurt heel veel. Maar ze dwingen ons wel om te versnellen.
Roderick: Het is nu vooral een kwestie van volhouden en blijven geloven dat we dit met elkaar gaan cheffen.
Peter: Als we dan teruggaan naar jouw rol binnen Vattenfall en de huidige ontwikkelingen: welke rol en uitdagingen zie jij daar voor Vattenfall?
Roderick: Misschien goed om te benoemen dat wij ons gecommitteerd hebben aan de doelen van het SBTI — het Science Based Targets Initiative. Daarin hebben we heel duidelijk gesteld dat we willen bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde. En daar hebben we concrete doelen aan gekoppeld. Dat geeft ook een uitdagingen in gesprekken met klanten. Sommige klanten willen sneller dan wij kunnen leveren. En andersom: soms vragen wij iets van klanten wat zij op dat moment nog niet kunnen, bijvoorbeeld door netcongestie. Dat vraagt om een ander soort gesprek. Meer wederzijds begrip. En vooral: volharding. Ook al zijn er geen easy fixes zijn, we moeten samen blijven zoeken naar manieren om onze doelen te halen. SBTI is slechts één van die doelen. Uiteindelijk draait het om samen de CO2-uitstoot verlagen. En dat betekent: niet wachten tot alles duidelijk is. Want dan ben je te laat.
Peter: Dus het is niet meer een simpele kwestie van vraag en aanbod? Er zitten veel meer factoren die daarop van invloed zijn.
Roderick: Nee, honderd procent.
Peter: Dankjewel, Roderick. Ik denk dat we in dit korte tijdbestek dat we nu dit gesprek hebben veel onderwerpen hebben besproken en de revue hebben laten passeren. We zullen vast nog wel wat vergeten zijn , maar ik hoop dat wel dat het onze luisteraars toch weer de nodige inzichten en duidelijkheid heeft gegeven. Ja, je had een aantal mooie voorbeelden denk ik die echt tot de verbeelding spreken. Ik hoop dat dat helpt — want daar doen we het uiteindelijk voor.
Bedankt voor je tijd nogmaals, leuk dat je er weer was. Hopelijk spreken we elkaar nog eens weer in deze podcast. Nou, misschien als we dan een stukje boven de grond zijn, euh Roderick dan kunnen we over die voorbeelden gaan spreken. Ik wil in ieder geval voor nu alle luisteraars bedanken voor het luisteren naar deze podcast. Mocht u, en dat vermoed ik wel, nog op vakantie gaan: dan wil ik u in ieder geval een fijne vakantie wensen. En dan hoop ik u volgende maand weer luistert, dan gaan we het hebben over de tiende editie van SAIL Amsterdam, in het jaar dat de stad Amsterdam haar 750-jarig bestaan viert. Dus dat wordt hartstikke interessant.
Mocht u een vraag voor ons hebben of een onderwerp willen zien aan deze tafel? Laat het ons dan weten via podcast@vattenfall.nl. Nogmaals bedankt voor het luisteren en graag tot volgende maand.
--EINDE--
Wij staan voor u klaar!
Vraag het de Markt Expertise Desk
Onze Markt Expertise Desk helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop en duurzamer ondernemen. Wij geven u advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf of organisatie.