1. Thuis
  2. Gas & elektra
  3. Gas & elektra verbruik

Verbruik gas elektra berekenen en vergelijken

Je verbruik van gas & elektra bepaalt voor een groot deel je energiekosten. Wat is jouw gemiddelde verbruik? En verbruik je meer of minder dan anderen met jouw type huis en huishouden? Zo bekijk je dat.

Gemiddeld verbruik gas en elektra berekenen

Energie besparen begint met inzicht in je verbruik. Begin daarom met je eigen gemiddeld verbruik gas elektra berekenen. Daar zijn twee manieren voor.

  1. Check je jaarrekeningen van de afgelopen 3 jaar. Daar zie je staan hoeveel kubieke meter gas en hoeveel kWh elektra je hebt verbruikt. Zet je die getallen naast elkaar, dan krijg je een goed beeld of je meer of minder bent gaan gebruiken. Tel de hoeveelheden van de drie jaar bij elkaar op en deel het totaal dan door drie. Dan heb je een gemiddeld verbruik van de afgelopen 3 jaar. Of kies ervoor om je verbruik van het afgelopen jaar als gemiddelde te zien. Deel je jaarverbruik door 12 voor een gemiddeld verbruik per maand.

  2. Bekijk je verbruik op je maandelijkse energierapport. Heb je een slimme meter en ons toestemming gegeven om die dagelijks uit te lezen? Dan zie je op je maandelijkse energierapport precies wat je verbruikt hebt. En of je gemiddeld meer of minder gas en elektra verbruikt dan anderen. Dat doen we op twee manieren. Als eerste vergelijken we je gasverbruik met gemiddelden per type huis. Daarnaast vergelijken we je elektraverbruik met gemiddelden per type huishouden.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/ of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Gemiddeld verbruik gas en elektra 1 persoon

Normaal gesproken is het gemiddeld verbruik gas en elektra van 1 persoon minder dan van een gezin. Je verbruikt voor één persoon meestal minder gas om te verwarmen. En je hebt minder stroom nodig voor licht en apparaten in huis. Volgens het Nibud verbruikt een eenpersoonshuishouden per jaar gemiddeld 1.830 kWh aan elektra.

Ben je nieuwsgierig naar hoeveel je meer of minder verbruikt? Die kennis vind je elke maand in je energierapport. Jouw score komt in de grafiek te staan. Aan de plaats en de hoogte van je balk zie je hoe je scoort. Staat jouw balkje links van de balk met één poppetje eronder? Dan verbruik je minder elektra dan andere eenpersoonshuishoudens. Dat is goed om te weten. Verbruik je meer en wil je daar wat aan doen om beter te gaan scoren? Bekijk dan onze praktische bespaartips.

Volgens het Nibud is het gemiddeld gasverbruik van een huishouden 1.200 m³ per jaar. Maar de verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Dat ligt onder andere aan het type woning.

Duurzaam Wonen Check

Ontdek wat je bij je thuis kunt doen om energie te besparen. Onze chatbot Nina geeft je een overzicht voor je koop- of huurhuis. Zo zie je meteen hoe je duurzamer woont en bespaart op je energierekening.

Duurzaam Wonen Check

Gemiddeld verbruik gas en elektra 2 personen

Een huishouden met 2 personen heeft niet twee keer zoveel stroom nodig als een eenpersoonshuishouden. Het gemiddeld verbruik van gas en elektra 2 personen is volgens het Nibud 2.850 kWh.

Het gasverbruik hangt niet af van het aantal personen in een huishouden, maar van het type huis. Het Nibud heeft berekend dat het gemiddeld verbruik van een tussenwoning 1.170 m³ gas is, en een hoekwoning 1.370 m³.

Vind je je verbruik te hoog? Dan adviseren we je om met onze chatbot Nina de praktische Duurzaam Wonen Check te doen.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een internationaal energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Gemiddeld verbruik gas en elektra 4 personen

Volgens het Nibud verbruikt een huishouden met 4 personen 4.010 kWh stroom. Dit is meer dan het dubbele van een eenpersoonshuishouden.

Hoeveel gas je per jaar verbruikt, hangt af van het soort huis waarin je met zijn vieren woont. En hoe goed je huis geïsoleerd is natuurlijk. Het Nibud heeft berekend dat een hoekwoning gemiddeld 1.370 m³ gas verbruikt, een 2 onder 1 kap 1.550 m³ gas en een vrijstaand huis 2.040 m³ gas.

Is je verbruik gas elektra hoger? We helpen je graag met duurzaam energie besparen. Doe je de Duurzaam Wonen Check dan krijg je een concreet plan met slimme bespaartips.

Gas en elektra aanbiedingen

Stroom en gas heb je nou eenmaal nodig. Dus wil je dat goed regelen en er daarna niet meer naar om kijken. Daar zorgen we voor. Bekijk zelf wat bij jou past en maak de juiste keuze. Ga naar energie aanvragen, vul je postcode in en check welk aanbod op jouw adres beschikbaar is.

Ben je al klant? Meld je aan voor Exclusief. Elke maand dat je klant van ons bent, krijg je punten. Zo spaar je voor cadeaus of korting op uitjes. Ook daar krijg je energie van.

Mensen vragen ook

Wat is normaal verbruik gas en elektra?

Volgens het Nibud gebruikt een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar 1.200 m³ aan gas. Aan stroom verbruikt een gemiddeld huishouden 2.800 kWh per jaar. Uiteraard zijn er verschillen. Een eenpersoons huishouden verbruikt minder gas en stroom dan een gezin met twee kinderen. In onze Energie-app en op je energierapport vergelijk je gemakkelijk je eigen verbruik. Met die van vergelijkbare huizen én vergelijkbare huishoudens.

Hoeveel gas en elektra verbruik ik?

Je vind je verbruik aan gas en elektra terug op je jaarafrekening. Je ziet je meterstanden van het begin van je jaar en die op het eind van je jaar. Het verschil daartussen is je verbruik. Heb je ons toestemming gegeven voor het uitlezen van je slimme meter? Bekijk en vergelijk dan je verbruik van gas en stroom per maand en of zelfs per dag. Dat kan gemakkelijk in onze Energie-app en Mijn Vattenfall.

Op de website van het Nibud kun je zien wat vergelijkbare huizen en huishoudens verbruiken. Verbruik je meer dan gemiddeld, doe dan onze Direct Besparen Check.

Hoe bereken ik mijn gas en elektra verbruik?

Check je jaarrekeningen van de afgelopen 3 jaar. Daar zie je staan hoeveel kubieke meter gas en hoeveel kWh elektra je hebt verbruikt. Zet je die getallen naast elkaar, dan krijg je een goed beeld of je meer of minder bent gaan gebruiken. Tel de hoeveelheden van de drie jaar bij elkaar op en deel het totaal dan door drie. Dan heb je een gemiddeld verbruik van de afgelopen 3 jaar. Of kies ervoor om je verbruik van het afgelopen jaar als gemiddelde te zien. Deel je jaarverbruik door 12 voor een gemiddeld verbruik per maand.

Heb je ons toestemming gegeven voor het uitlezen van je slimme meter? Bekijk en vergelijk dan je verbruik van gas en stroom in onze Energie-app en Mijn Vattenfall.

Meer lezen rond 'verbruik gas elektra'