1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Stadswarmte
  4. Stadsverwarming uit een thermoskan

Stadsverwarming uit een thermoskan

Een toekomst met meer energie die duurzaam is opgewekt. Dat betekent niet alleen investeren in schonere energiebronnen, maar ook de bestaande gascentrales verder verduurzamen door ze nog efficiënter in te zetten. Een manier daarvoor is warmteopslag.

Warmteopslag

Gascentrales zijn flexibel. Je kunt ze makkelijk uitzetten wanneer je ze even niet nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer het hard waait en er een overvloed aan duurzame energie wordt opgewekt. Daarnaast kun je de restwarmte die vrijkomt bij een gascentrale gebruiken voor de levering van milieuvriendelijke stadsverwarming.

Dat gebeurt onder andere bij twee warmtekrachtcentrales in Diemen. Bij het opwekken van elektriciteit kan de temperatuur van het water oplopen tot maar liefst 125 °C. Het door de centrales opgewarmde water verwarmt 75.000 huizen in Amsterdam, Amstelveen en Almere.

Warmtebuffer in Diemen | Vattenfall Energie

22 miljoen liter water

Om al die woningen van warmte te kunnen blijven voorzien, kunnen de centrales eigenlijk niet worden stilgezet. Ook al zijn ze op een bepaald moment niet nodig om elektriciteit te leveren. Onze klanten zouden dan letterlijk in de kou staan. Om iedereen tijdens stilstand te kunnen voorzien van warm water, hebben we een gigantische thermoskan gebouwd op het terrein van de Diemense centrales.

Een watertoren van 50 m hoog en 26 m doorsnee, goed voor de opslag van 22 miljoen liter water. Een staalwand van 37 mm met daaromheen een isolatieschil van 50 cm dik zorgt voor een zeer beperkt warmteverlies.

Bijna 14.000 ton minder CO2-uitstoot

In de zomer kan een volle opslag voor 16 uur aan warmte leveren, in de winter 8 uur. Dankzij deze tussentijdse warmteopslag hoeven de twee centrales niet verplicht continu te draaien.

Dat levert gemiddeld 1% CO2-reductie op ten opzichte van het scenario waarbij de centrale het gehele jaar draait. Dat klinkt als weinig, maar het komt neer op een besparing van bijna 14.000 ton CO2 per jaar. Te vergelijken met de jaarlijkse besparing van drie grote windturbines. De thermoskan - ofwel warmtebuffer - in Diemen is sinds eind 2015 in gebruik.

Meer over stadsverwarming

Infographic warmtekrachtcentrale Diemen

Infographic warmtekrachtcentrale Diemen

Deel deze pagina

Meer over energie