5 x energie besparen in de zomer

In de zomer verbruik je het minste energie. Het is langer licht, de temperatuur is hoger en je gaat er vaker op uit. Toch kan je ook in de zomermaanden flink besparen. Ga aan de slag met onze vijf tips en haal je energieverbruik omlaag.

1. Bespaar met je koelkast

Kies voor een koeltemperatuur van 4 graden. Een koudere temperatuur kost meer energie en is vaak helemaal niet nodig.

Een lege koelkast verbruikt meer energie dan een volle. De koude producten in de koelkast houden de koelkast van binnenuit koel. Hoe minder producten je in je koelkast hebt, hoe meer warme lucht erin blijft hangen.

Ga je op vakantie? Probeer de koelkast helemaal leeg te maken en zet hem uit. Vergeet niet om de deur open te laten: zo voorkom je nare geurtjes.

Een koelkast in je schuur

Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer. Daar is het soms te koud of te warm, waardoor het apparaat onnodig veel stroom verbruikt. 

Zo hou je deze energiezuinig

2. Zet je cv-ketel op ecostand

Bespaar eenvoudig op je gasverbruik door je ketel om te zetten van comfortstand naar ecostand. Met de comfortstand verbruikt de ketel gas, zonder dat het echt nodig is. Dan houdt de ketel altijd een kleine voorraad water warm. In de praktijk bespaart de ecostand 60 tot 70 m3 gas per jaar – zo’n 75 tot 125 euro.

Wat verandert er?

Een ketel in ecostand verwarmt het water pas als je de kraan of douche open zet. Er is maar een verschil dat je kunt merken: met ecostand duurt het een paar seconden langer voordat er warm water uit de kraan komt. Hoeveel seconden dat is, verschilt per ketel.

Wat moet ik doen?

Selecteer in het menu van je cv-ketel de ecostand. Soms is het even zoeken naar de juiste knopjes en instellingen in de ketel. Kijk in de handleiding hoe je voor jouw cv-installatie deze instelling kunt wijzigen. Handleiding kwijt? Vind op intergas-verwarming.nl de handleiding van jouw ketel.

3. Voorkom sluipverbruik

Zorg dat je geen onnodige energie verbruikt als je op vakantie gaat. Ongemerkt verbruiken apparaten namelijk stroom, ook als ze uitstaan. Denk bijvoorbeeld aan het rode lampje van je televisie of de timer op je magnetron. Dit kan je eenvoudig stoppen door het apparaat écht uit te zetten: trek de stekker uit stopcontact.

Maak het jezelf makkelijk door stekkerdozen met een schakelaar te gebruiken. Zo zet je alle apparaten in een keer uit. Een andere optie is een tijdschakelaar, waarbij je zelf instelt wanneer het apparaat aan of uit moet.

Stop sluipverbruik

4. Zonnepanelen? Doe de was op zonnige dagen

Heb je zonnepanelen? Draai de vaatwasser, wasmachine en droger op de middagen dat het zonnig is. De energie die je zonnepanelen opwekken, gebruik je dan meteen zelf. Dit scheelt aan belasting op het stroomnet. En zo ben je direct voorbereid op de nieuwe salderingsregeling voor zonnepanelen.

Wil je nog minder energie gebruiken, hang dan je was buiten te drogen. Dat is helemaal fossielvrij.

5. Isoleer je woning

Zorg in de zomer voor een betere isolatie in je huis, zodat je er in de winter profijt van hebt. Ga de grote kieren in je woning te lijf met een kitspuit, plaats radiatorfolie achter je radiatoren en bekleed verwarmingsbuizen met leidingisolatie. Deze maatregelen zijn betaalbaar en makkelijk uit te voeren. En zo bespaar je in de winter op stookkosten.

Betaalbare en makkelijke isolatie

Extra: profiteer met Exclusief

Met Exclusief belonen we klanten met cadeaus en korting op producten. Zo gaan we samen op weg naar fossielvrij leven binnen één generatie. Spaar met Exclusief bijvoorbeeld voor deze bespaarproducten:

Meer over Exclusief

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Meer handige tips