1. Thuis
 2. Cv-ketel
 3. Cv-ketel vervangen

Je cv-ketel vervangen?

Is je cv-ketel kapot, of ouder dan 15 jaar en moet die vervangen worden? Je hebt verschillende keuzes wanneer je je ketel gaat vervangen. Zo kan je overstappen op een nieuwe cv-ketel. Of, kiezen voor een warmtepomp. Benieuwd naar de mogelijkheden? 

Je cv-ketel vervangen, hier moet je aan denken

 • Als je cv-ketel niet meer werkt en reparatie niet meer mogelijk is, is vervanging de logische stap. Maar dit is niet de enige reden om je cv-ketel te vervangen. Het kan ook zijn dat je cv-ketel niet goed meer werkt, of dat die juist te veel gas verbruikt. Dan kan het ook verstandig zijn om na te denken over een nieuwe cv-ketel. Daarnaast heeft ook een cv-ketel een bepaalde levensduur.

  Tip: informeer je op tijd. Wacht niet totdat je cv-ketel ophoudt met werken. Dan wil je namelijk meteen een nieuwe. Er is dan geen tijd meer om informatie in te winnen of je te laten adviseren door een expert. 

 • Een cv-ketel hoeft meestal niet vervangen te worden voordat deze 10 jaar oud is. Echter, het kan voorkomen dat reparatie niet meer mogelijk is of dat vervanging uiteindelijk goedkoper is. In dat geval kan je overwegen om je huidige cv-ketel te laten vervangen door een beter model.

 • Na ongeveer 15 jaar is een cv-ketel vaak toe aan vervanging, omdat bepaalde onderdelen slijten. Daardoor heeft het apparaat maar een beperkte levensduur. Oudere ketels gebruiken meer energie. Hierdoor is het duurder om door te stoken met je oude ketel dan deze te vervangen door een nieuwe cv-ketel.

  (Bron: Feenstra.com)

 • Op de vraag hoeveel het kost om je cv-ketel te vervangen is geen kant-en-klaar antwoord. Er zijn natuurlijk verschillende factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten cv-ketels en de installatiekosten moeten ook meegerekend worden.

  Als je met deze factoren rekening houdt, dan brengt het de volgende kosten met zich mee wanneer je een nieuwe cv-ketel koopt:

  • Afhankelijk van de cv-ketel, liggen de materiaalkosten tussen de € 1.500,- tot € 3.000,-.
  • Installatiekosten liggen meestal rond de € 500,- tot € 900,-.

  (Bron: Cvketel-nu.nl)

 • De prijs van een warmtepomp verschilt nogal. Het hangt af van een aantal factoren, zoals het type warmtepomp en de installatiekosten.

  Om je een idee te geven: Volgens Milieu Centraal zijn de kosten voor een hybride warmtepomp € 6.000,- (bij 4 kW, exclusief cv-ketel). Voor een all-electric met buitenunit betaal je zo’n € 13.000,-.

  Lees hier meer over de kosten van een warmtepomp.

  Goed te weten:

  • Je kan subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Dat scheelt!
  • Na de investering in de warmtepomp bespaar je op de kosten van je verbruik. Met een warmtepomp vervang je je gasverbruik deels of helemaal door stroomverbruik.

Cv-ketel vervangen met of door een warmtepomp

Voor welke keuzes sta je eigenlijk als je je cv-ketel moet vervangen? Je kan gaan voor een nieuwe cv-ketel of voor een cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp. Of, stap je juist helemaal over op een warmtepomp? Dat is dan de all-electric warmtepomp. We leggen de keuzes even uit.

Doe de Warmtepomp BasisCheck

Heb je een koopwoning en interesse in een warmtepomp? Doe dan nu onze check. Wij sturen je door naar een van onze partners voor gratis advies op maat. 

Start de BasisCheck

Vraag en antwoord over je cv-ketel vervangen:

Heeft het nog zin om een nieuwe cv-ketel te kopen?

Het klopt dat je vanaf 2026 verplicht bent om over te stappen op een duurzaam alternatief. Maar, dat betekent niet dat je daarvoor niet een nieuwe cv-ketel kan en/of mag aanschaffen. 

Lees meer hierover via de Rijksoverheid. 

Kan ik zelf mijn cv-ketel vervangen?

Tegenwoordig mag je alleen een cv-ketel laten vervangen door een gecertificeerde installateur. Vanaf 1 april 2023 is het volgens de Gasketelwet verboden om cv-ketels te (laten) installeren door niet-gecertificeerde bedrijven of personen.

Hoelang duurt het om je cv-ketel te vervangen?

Wanneer jij een cv-ketel vervangt door een nieuwe, neemt dit ongeveer vier uur in beslag. Houd er wel rekening mee dat als er extra voorzieningen aangebracht moeten worden, dit uiteraard langer duurt (bron: Warmgarant.nl)