Nieuws over zonnepanelen

De verkoop van zonnepanelen gaat door het dak. En dat heeft gevolgen, zoals drukte op het stroomnet, een tekort aan onderdelen en aanpassingen aan financiële regelingen. Op deze pagina houden we je graag op de hoogte van het laatste zonnepanelen-nieuws. 

Zonnepanelen-nieuws

Goed nieuws: naar schatting is er wereldwijd inmiddels een terawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Alle zonnepanelen ter wereld kunnen samen één tera kWh aan stroom opwekken, 1 biljoen watt. Da's een flinke stap richting een fossielvrije toekomst. 

Zonne-energie is dus enorm in ontwikkeling. Via deze pagina houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom:

Terugleververgoeding zonne-energie gaat omhoog

Vanaf 1 september 2022 kunnen je zonnepanelen meer geld opleveren. Vanaf die datum ontvang je van ons een hogere terugleververgoeding. Lever je meer terug dan je van het net afneemt, dan betalen we je vanaf die datum 16,8 eurocent per kWh. De oude vergoeding was 7 eurocent per kWh.

Dit betekent dat je meer geld ontvangt voor de elektriciteit die je netto aan ons teruglevert. In Mijn Vattenfall en op uw volgende jaarafrekening of eindafrekening zie je dat terug.

Meer over terugleveren

Tijdelijk geen zonnepanelen aan te vragen door drukte

In heel Nederland is de vraag naar zonnepanelen enorm gestegen. Zo ook bij onze partners Feenstra en Solease. Omdat de vraag naar zonnepanelen nu groter is dan het aanbod, is het tijdelijk niet mogelijk om zonnepanelen aan te vragen. Zodra dat weer wel het geval is, laten we je het hier weten. 

Salderingsregeling uitgesteld: tot 2025 volledig salderen

De afbouw van de salderingsregeling* wordt uitgesteld tot 1 januari 2025. Dat meldt Minister Jetten van Klimaat en Energie. Eerder werd al bekend dat de oorspronkelijke startdatum van de afbouw van de salderingsregeling (1 januari 2023) niet haalbaar was. Maar wanneer het afbouwen dan zou gaan starten was toen nog niet bekend. 

Het kabinet wil de oorspronkelijke einddatum aanhouden: 2031. Om dat voor elkaar te krijgen heeft minister Jetten een voorstel gedaan. Hij wil graag dat er aan het begin van de afbouw een grote stap wordt gezet. Het salderingspercentage gaat in 2025 omlaag van 100% naar 64%. In 2026 blijft het 64% en vanaf dan gaat er ieder jaar 9% vanaf. De laatste 28 procent gaat er in een keer af, in 2031.

*De afbouw van de salderingsregeling houdt in dat je per jaar steeds minder teruggeleverde stroom mag wegstrepen tegen je afgenomen stroom. Let op: salderen gebeurt alleen per jaar en dus niet bijvoorbeeld per kwartaal of per maand. We salderen per contractjaar, niet per kalenderjaar. 

Meer over de salderingsregeling

Drukte op het stroomnet

Er wordt soms zoveel stroom opgewekt dat het stroomnet op een paar plekken in Nederland overbelast raakt. Als de netspanning te hoog oploopt, schakelt het veiligheidssysteem de zonnepanelen automatisch uit. In de afgelopen periode kon ongeveer 5% van de huiseigenaren met zonnepanelen op zulke piekmomenten niet terugleveren. In de loop van zo’n zonnige middag schakelt het systeem ook vanzelf weer aan.

De netbeheerders melden dat bij 1 op de 20 zonnepaneeleigenaren de spanning wel eens te hoog oploopt. Dit probleem doet zich ongeveer 11 uur per jaar voor; minder dan 1% van het gemiddelde aantal van 1550 zonuren per jaar in Nederland. 

  • Tip: gebruik de stroom die je opwekt meteen. Dus zet de wasmachine en vaatwasser aan als de zon schijnt. Als je buren dit ook doen scheelt dat belasting van het stroomnet. 

De netbeheerders proberen te voorkomen dat het stroomnet overbelast raakt. Ze hebben een lijst met tips voor installateurs van zonnepanelen gemaakt. Zoals bijvoorbeeld dikke kabels gebruiken, de zonnepanelen op het oosten/westen leggen, het piekvermogen begrenzen en de uitschakelspanning van de omvormer goed instellen. De installateurs van Feenstra, onze partner in zon, houden zich aan deze tips.

Volgend jaar geen btw meer op zonnepanelen

De btw op de levering en installatie van zonnepanelen wordt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar afgeschaft. Er geldt nu nog een btw-tarief van 21% (dat bedrag kun je terugvragen van de Belastingdienst). Het kabinet wil van deze heffing af vanwege de administratieve lasten voor zonnepanelenbezitters en de Belastingdienst. Een extra voordeel van het dit btw-nultarief is dat particulieren misschien eerder zonnepanelen zullen kopen. 

Het afschaffen van de btw op zonnepanelen is nog niet definitief. Als er (financiële) bezwaren zijn, of het om een andere reden niet haalbaar is, kan het plan alsnog niet doorgaan. De wetswijziging is ter inspraak voorgelegd. 

Het tekort aan onderdelen voor zonnepanelen

Als gevolg van de hoge energieprijzen is er een stormloop op zonnepanelen en warmtepompen onstaan. Helaas is er op dit moment ook een wereldwijd tekort aan chips voor omvormers en andere grondstoffen van zonnepanelen en warmtepompen. Daarom lopen de levertijden nu behoorlijk op.

Volgens minister Jetten (Klimaat en Energie) kan de Nederlandse overheid niets doen aan de tekorten. Het kabinet gaat zich wel inzetten in om de Europese productie van zonnepanelen te herstellen. Dat zei hij in reactie op kamervragen over de stormloop op zonnepanelen.

Meer over zonnepanelen

Veelgestelde vragen bij het nieuws over zonnepanelen

Wat is de salderingsregeling?

Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Aan het einde van het jaar verrekenen we de stroom die je hebt opgewekt met de stroom die je hebt verbruikt.

Door de salderingsregeling krijg je dezelfde prijs voor de stroom die je teruglevert als die je betaalt voor de stroom die je afneemt.

Lees meer over salderen

Hoe werkt de btw-teruggave bij aankoop zonnepanelen?

Als particulier met zonnepanelen ziet de Belastingdienst jou als 'kleine ondernemer'. Want je wekt thuis energie op die je teruglevert aan het net. En dan kun je de btw die je betaalt voor aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen.

Lees meer over de btw-teruggave bij zonnepanelen