Nieuws over zonnepanelen

Zonnepanelen blijven populair. Dat heeft gevolgen, zoals een stijgend aanbod van stroom, een tekort aan onderdelen en aanpassingen aan financiële regelingen. Op deze pagina houden we je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

Zonnepanelen-nieuws

Zonne-energie is dus enorm in ontwikkeling. Via deze pagina houden we je op de hoogte van het nieuws rondom zonnepanelen. Dit zijn de laatste items:

Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Op dinsdag 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer tegen het plan om de salderingsregeling af te bouwen gestemd. Het plan om deze af te bouwen vanaf 1 januari 2025 gaat daarom niet door. Dit houdt in dat bezitters van zonnepanelen nog steeds hun stroom die ze terugleveren, mogen wegstrepen tegen stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet.

Lees meer over salderen.

Terugleververgoeding is 7,6 eurocent

De terugleververgoeding voor klanten met een variabel contract is per 1 augustus 2023 verlaagd. 

Lever je meer stroom terug dan je van het net afneemt? Dan betalen we je 7,6 eurocent per kWh. De oude vergoeding was 16,8 eurocent per kWh. In Mijn Vattenfall en op je volgende jaarafrekening of eindafrekening zie je dat terug. Meer informatie over terugleveren vind je op onze pagina over salderen en terugleveren.

Vragen over de lagere terugleververgoeding

Voor welke klanten geldt de verlaging van de terugleververgoeding?

De verlaging van 1 augustus 2023 geldt voor iedereen met een standaard variabel contract. Dus niet als je een vaste prijs hebt.

Waarom verlagen jullie de terugleververgoeding?

Steeds meer huishoudens en bedrijven hebben zonnepanelen. Alleen al in 2022 groeide het aantal panelen in Nederland met 28% (Bron: CBS). Dat is goed nieuws. Want het brengt een fossielvrij leven dichterbij.
De populariteit van zonnepanelen heeft ook een andere kant. Als de zon schijnt is het stroomaanbod nu vaak groter dan de vraag. Er ontstaat dan een stroomoverschot. Op zulke momenten zijn de stroomprijzen op de energiemarkt laag of negatief. Dat heeft gevolgen voor de hoogte van de terugleververgoeding.

Wat betekent dit voor mij?

Dat ligt eraan of je netto teruglevert of niet. Netto terugleveren betekent dat je meer stroom aan het elektriciteitsnet teruglevert dan je afneemt. Voor de stroom die je extra teruglevert ontvang je van ons een vergoeding. Die gaat vanaf 1 augustus dus omlaag.

Neem je meer stroom af van het elektriciteitsnet dan je teruglevert? Dan merk je niets van deze verlaging.

Hoe weet ik of ik het afgelopen jaar netto heb teruggeleverd?

In de bijlage “Specificatie tarieven” bij je jaarafrekening of eindafrekening vind je onder het kopje “Uw tarieven specificatie” de hoeveelheid kWh die je netto hebt teruggeleverd en de vergoeding die je hiervoor ontvangt.

Is de terugleververgoeding bruto of netto?

De terugleververgoeding is een prijs zonder btw. We mogen hier van de Belastingdienst geen btw aan toevoegen.

Waarom betaal ik meer voor stroom die geleverd wordt, dan voor stroom die ik teruglever?

Je levert op zonnige dagen stroom terug aan het net. De waarde van stroom is dan lager dan op de momenten dat we stroom aan jou leveren. Ook is het niet goed te voorspellen wanneer zonne-energie in grote mate beschikbaar is. Daardoor is deze stroom minder waard.

Ik heb een (kleine) windmolen. Krijg ik ook een lagere terugleververgoeding?

Ja, ook als je teruglevert via een windmolen ontvang je een lagere terugleververgoeding. De verlaging van het tarief heeft invloed op elke vorm van teruglevering.

Geen btw meer op zonnepanelen

De btw op de levering en installatie van zonnepanelen op een woning is op 0% gesteld. Tot 2023 gold er nog een btw-tarief van 21% (dat bedrag kon je terugvragen van de Belastingdienst). Het kabinet wil van deze heffing af vanwege de administratieve lasten voor zonnepanelenbezitters en de Belastingdienst. Een extra voordeel van het dit btw-nultarief is dat particulieren misschien eerder zonnepanelen zullen kopen en zo sneller kunnen verduurzamen.

Salderingsregeling uitgesteld: tot 2025 volledig salderen

De afbouw van de salderingsregeling* wordt uitgesteld tot 1 januari 2025. Dat meldt Minister Jetten van Klimaat en Energie. Eerder werd al bekend dat de oorspronkelijke startdatum van de afbouw van de salderingsregeling (1 januari 2023) niet haalbaar was. Maar wanneer het afbouwen dan zou gaan starten was toen nog niet bekend.

Het kabinet wil de oorspronkelijke einddatum aanhouden: 2031. Om dat voor elkaar te krijgen heeft minister Jetten een voorstel gedaan. Hij wil graag dat er aan het begin van de afbouw een grote stap wordt gezet. Het salderingspercentage gaat in 2025 omlaag van 100% naar 64%. In 2026 blijft het 64% en vanaf dan gaat er ieder jaar 9% vanaf. De laatste 28 procent gaat er in een keer af, in 2031.

*De afbouw van de salderingsregeling houdt in dat je per jaar steeds minder teruggeleverde stroom mag wegstrepen tegen je afgenomen stroom. Let op: salderen gebeurt alleen per jaar en dus niet bijvoorbeeld per kwartaal of per maand. We salderen per contractjaar, niet per kalenderjaar.

Meer over de salderingsregeling

Drukte op het stroomnet

Er wordt soms zoveel stroom opgewekt dat het stroomnet op een paar plekken in Nederland overbelast raakt. Als de netspanning te hoog oploopt, schakelt het veiligheidssysteem de zonnepanelen automatisch uit. In de afgelopen periode kon ongeveer 5% van de huiseigenaren met zonnepanelen op zulke piekmomenten niet terugleveren. In de loop van zo’n zonnige middag schakelt het systeem ook vanzelf weer aan.

De netbeheerders melden dat bij 1 op de 20 zonnepaneeleigenaren de spanning wel eens te hoog oploopt. Dit probleem doet zich ongeveer 11 uur per jaar voor; minder dan 1% van het gemiddelde aantal van 1550 zonuren per jaar in Nederland. 

  • Tip: gebruik de stroom die je opwekt meteen. Dus zet de wasmachine en vaatwasser aan als de zon schijnt. Als je buren dit ook doen scheelt dat belasting van het stroomnet. 

De netbeheerders proberen te voorkomen dat het stroomnet overbelast raakt. Ze hebben een lijst met tips voor installateurs van zonnepanelen gemaakt. Zoals bijvoorbeeld dikke kabels gebruiken, de zonnepanelen op het oosten/westen leggen, het piekvermogen begrenzen en de uitschakelspanning van de omvormer goed instellen. De installateurs van Feenstra, onze partner in zon, houden zich aan deze tips.

Meer over zonnepanelen

Veelgestelde vragen bij het nieuws over zonnepanelen

Wat is de salderingsregeling?

Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Aan het einde van het jaar verrekenen we de stroom die je hebt opgewekt met de stroom die je hebt verbruikt.

Door de salderingsregeling krijg je dezelfde prijs voor de stroom die je teruglevert als die je betaalt voor de stroom die je afneemt.

Lees meer over salderen

Hoe werkt de btw-teruggave bij aankoop zonnepanelen?

Als particulier met zonnepanelen ziet de Belastingdienst jou als 'kleine ondernemer'. Want je wekt thuis energie op die je teruglevert aan het net. En dan kun je de btw die je betaalt voor aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen.

Lees meer over de btw-teruggave bij zonnepanelen