Nieuws over zonnepanelen

De verkoop van zonnepanelen gaat door het dak. En dat heeft gevolgen, zoals drukte op het stroomnet, een tekort aan onderdelen en aanpassingen aan financiële regelingen. Op deze pagina houden we je graag op de hoogte van het laatste zonnepanelen-nieuws. 

Zonnepanelen-nieuws

Goed nieuws: naar schatting is er wereldwijd inmiddels een terawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Alle zonnepanelen ter wereld kunnen samen één tera kWh aan stroom opwekken, 1 biljoen watt. Da's een flinke stap richting een fossielvrije toekomst. 

Zonne-energie is dus enorm in ontwikkeling. Via deze pagina houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom:

Drukte op het stroomnet

Er wordt soms zoveel stroom opgewekt dat het stroomnet op en paar plekken in Nederland overbelast raakt. Als de netspanning te hoog oploopt schakelt het veiligheidssysteem de zonnepanelen automatisch uit. In de loop van zo’n zonnige middag schakelt het ook vanzelf weer aan.

Netbeheer Nederland waarschuwde een tijd geleden al dat het elektriciteitsnet in Nederland op steeds meer plekken tegen zijn grenzen aanloopt. De netbeheerders melden dat bij 1 op de 20 van de zonnepaneeleigenaren de spanning wel eens te hoog oploopt. En dat het probleem zich ongeveer 11 uur per jaar voordoet. Dat is minder dan 1% van het gemiddelde aantal van 1550 zonuren per jaar in Nederland. 

  • Tip: gebruik de stroom die je opwekt meteen. Dus zet de wasmachine en vaatwasser aan als de zon schijnt. Als je buren dit ook doen scheelt dat belasting van het stroomnet. 

De salderingsregeling wordt voorlopig niet afgebouwd

De ingangsdatum voor de afbouw van de salderingsregeling* is uitgesteld. Volgens de overheid is 1 januari 2023 niet meer haalbaar. Het kabinet denkt nu na over het aanpassen van het wetsvoorstel voor het afschaffen van de salderingsregeling. 

*De afbouw van de salderingsregeling houdt in dat je per jaar steeds minder teruggeleverde stroom mag wegstrepen tegen je afgenomen stroom. 

Nieuw: de groene lening via Vattenfall

Is het totaalbedrag voor je zonnepanelen hoger dan € 5.000 en vind je dat voor nu te veel? Wie weet kom je wel in aanmerking voor een fiscaal aftrekbare groene lening. In de meeste gevallen is de opbrengst van de zonnepanelen hoger dan de kosten voor de lening.

Naar de groene lening

Volgend jaar geen btw meer op zonnepanelen

De btw op de levering en installatie van zonnepanelen wordt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar afgeschaft. Er geldt nu nog een btw-tarief van 21% (dat bedrag kun je terugvragen van de Belastingdienst). Het kabinet wil van deze heffing af vanwege de administratieve lasten voor zonnepanelenbezitters en de Belastingdienst. Een extra voordeel van het dit btw-nultarief is dat particulieren misschien eerder zonnepanelen zullen kopen. 

Het afschaffen van de btw op zonnepanelen is nog niet definitief. Als er (financiële) bezwaren zijn, of het om een andere reden niet haalbaar is, kan het plan alsnog niet doorgaan. De wetswijziging is ter inspraak voorgelegd. 

Het tekort aan onderdelen voor zonnepanelen

Als gevolg van de hoge energieprijzen is er een stormloop op zonnepanelen en warmtepompen onstaan. Helaas is er op dit moment ook een wereldwijd tekort aan chips voor omvormers en andere grondstoffen van zonnepanelen en warmtepompen. Daarom lopen de levertijden nu behoorlijk op.

Volgens minister Jetten (Klimaat en Energie) kan de Nederlandse overheid niets doen aan de tekorten. Het kabinet gaat zich wel inzetten in om de Europese productie van zonnepanelen te herstellen. Dat zei hij in reactie op kamervragen over de stormloop op zonnepanelen.

Meer over zonnepanelen

Veelgestelde vragen bij het nieuws over zonnepanelen

Wat is de salderingsregeling?

Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Aan het einde van het jaar verrekenen we de stroom die je hebt opgewekt met de stroom die je hebt verbruikt.

Door de salderingsregeling krijg je dezelfde prijs voor de stroom die je teruglevert als die je betaalt voor de stroom die je afneemt.

Lees meer over salderen

Hoe werkt de btw-teruggave bij aankoop zonnepanelen?

Als particulier met zonnepanelen ziet de Belastingdienst jou als 'kleine ondernemer'. Want je wekt thuis energie op die je teruglevert aan het net. En dan kun je de btw die je betaalt voor aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen.

Lees meer over de btw-teruggave bij zonnepanelen