1. Thuis
 2. Stadsverwarming
 3. Van gas naar warmte met de VvE

Met de VvE overstappen van gas naar warmte

Je huis verwarmen met stadsverwarming is comfortabel, veilig en gemakkelijk. Het moment om over te stappen van gas naar warmte is wanneer je als VvE renovatieplannen hebt of de gasketel aan vervanging toe is. We helpen je graag.

De VvE aansluiten op warmte

Als je van gas overstapt op warmte, heb je geen cv-ketel op gas meer in huis. Je appartementencomplex verwarmen gaat dan op een andere manier. Valt je postcode in een gebied met stadswarmte, dan kun je je meestal aan laten sluiten op stadsverwarming. Dat doe je dan samen met de andere bewoners, als Vereniging van Eigenaren (VvE). Het hele proces van overleg tot aanleg duurt meestal een jaar. Dus je kunt niet vroeg genoeg beginnen.

In 7 stappen naar stadsverwarming

1. We komen met elkaar in contact

Doe de Warmtescan. Je krijgt in een paar stappen te zien of stadsverwarming in het gebouw mogelijk is. Als dat het geval is, kun je een oriënterend gesprek aanvragen om de verdere mogelijkheden te bespreken.

2. Verkennend gesprek

We overleggen met elkaar over de belangrijkste zaken rondom stadswarmte.

 • Wat zijn je wensen?
 • Wat komt er allemaal kijken bij de overstap naar stadswarmte?
 • Met welke kosten krijg je te maken?
 • Wat is het proces van planning tot de aansluiting op ons net?

We toetsen of we allebei enthousiast zijn over samenwerken. Dan pas zetten we de volgende stap.

3. Technische inventarisatie

We wisselen technische informatie uit en plannen een schouw in het gebouw. Zo krijgen we een goed beeld van wat er allemaal technisch moet gebeuren om je gebouw aan te sluiten.

4. Financieel aanbod voor stadswarmte

We maken een voorlopig ontwerp van onze leidingen, onder de grond en in het gebouw. Ook bepalen we waar we de warmte afleverset(s) zullen plaatsen. Op basis van dat ontwerp berekenen we de hoogte van de projectbijdrage om een warmteaansluiting te krijgen. Deze projectbijdrage is een eenmalig bedrag dat je aan ons betaalt, los van de exploitatiekosten die je betaalt nadat de installatie in bedrijf is genomen.

5. Offertes installatiewerk binnen

Naast het aanleggen van het warmtenet naar en in je gebouw zijn er meer aanpassingen nodig. Denk aan:

 • Het weghalen van de gasketel(s) en de rookgasafvoer.
 • Het treffen van bouwkundige voorzieningen.
 • En het koppelen van onze afleverset(s) aan je installatie binnen.

Deze kosten komen boven op de projectbijdrage en zijn voor jouw rekening. Voor deze werkzaamheden kun je zelf een installateur en/of aannemer in de arm nemen. Maar wij kunnen dit met onze installatiepartner Feenstra ook voor je verzorgen. We werken graag met Feenstra, omdat we goed op elkaar zijn ingespeeld. Dit komt de projectuitvoering ten goede.

6. Goedkeuring en het sluiten van het contract

Wil je na het offertetraject verder, dan sturen we je een contract toe en nemen dit met je door. Bij een positief besluit ondertekenen alle partijen het contract.

7. Aansluiting op warmte

We zorgen voor de aansluiting op het warmtenet. We leggen de ondergrondse en inpandige leidingen aan en plaatsen onze afleverset(s). Feenstra of de door jou gekozen installateur sluit onze afleverset(s) aan. En zorgt dat in het gebouw alles netjes wordt afgewerkt. Dan heb je een goed werkende aansluiting op het warmtenet!

Tip 1: zorg voor financiële ruimte

De eenmalige aansluitkosten bij de overstap op stadswarmte zijn aanzienlijk. Als VvE heb je hiervoor financiële ruimte nodig. Een logisch moment om over te stappen, is dan ook als je gasketels aan vervanging toe zijn. Of het gebouw wordt gerenoveerd. Je investeert dan dus niet in nieuwe ketels, maar in de overstap op stadswarmte. De aansluitkosten zijn wel hoger dan de kosten voor het vervangen van de gasketels. Daarna zijn de maandelijkse kosten voor energie en onderhoud ongeveer gelijk aan gas. Er zijn soms mogelijkheden voor subsidie. Hier kan een adviseur je meer over vertellen. 

Tip 2: neem een goede adviseur

Wij raden je aan om je door een goede adviseur te laten begeleiden bij de overstap op stadswarmte. Er is namelijk een aantal technische zaken die je als VvE zelf moet regelen. Ons dochterbedrijf Feenstra doet dit graag voor je, maar een adviseur kan hier ook bij helpen. Het gaat om:

 • De huidige gasketels laten verwijderen
 • Bouwkundige voorzieningen treffen voor de plaatsing van het warmteafgiftestation
 • Ons afgiftestation koppelen aan de binneninstallaties
 • Eventueel: de binneninstallaties vervangen

Tip 3: zorg voor een meerderheid

Overstappen op stadswarmte heeft invloed op alle betrokken bewoners. Door de financiële keuze bijvoorbeeld. Maar ook door de werkzaamheden buiten en soms in huis. Daarbij is het belangrijk het doel voor ogen te houden: betrouwbare warmte zonder zorgen en minder CO2-uitstoot vergeleken met losse cv-ketels op aardgas. Werken met een enthousiaste meerderheid maakt het een mooi project voor iedereen.

Veelgestelde vragen

Vind je hier niet wat je zoekt over van het gas af gaan, stel dan gerust je vraag via contact.

Wat zijn de voordelen van stadswarmte?

Stadsverwarming heeft 3 belangrijke voordelen:

 • Veiligheid: je hebt geen cv-ketel waarin gas verbrand wordt of uit kan weglekken.
 • Je hebt geen onverwachte kosten van cv-ketel reparaties. En je hebt er verder geen omkijken naar.
 • Daarnaast zorgen we met stadsverwarming samen voor het uitstoten van minder CO2 vergeleken met cv-ketels op aardgas.
Wat kost een aansluiting op warmte?

De kosten voor het overstappen van gas naar warmte, hangen onder andere af van de ligging van je bedrijf of appartementencomplex. Hoe verder van de warmtebron, hoe meer meters buizen onder de grond moeten. Dan is de aanleg ook duurder. Elke situatie is daardoor anders. Binnen zijn ook nog aanpassingen nodig om alles goed aan te sluiten op het warmtenet. De cv-ketel(s) worden eenmalig vervangen door zogenaamde afleversets. Sommige gemeenten stellen subsidies beschikbaar. 

Welke gemeenten en wijken gaan van het gas af?

In het hele land gaan wijken en gemeenten van het gas af. Net als andere aanbieders, breiden ook wij ons warmtenet steeds verder uit. Kijk op ons warmtenet waar we nu al stadswarmte leveren aan woningen en bedrijven. Of doe de postcodecheck op onze stadsverwarming pagina.

Wat voor ruimte is er nodig voor een warmte- en/of koude-aansluiting?

We hebben richtlijnen voor ruimten voor warmte- en koude-afleverstations in nieuwbouw. Deze voorschriften en afmetingen zijn belangrijk voor een betrouwbare, veilige levering van de warmte en/of koude. Maar ook voor veilig beheer en onderhoud.

Download de Richtlijn Ruimte voor afleverstation warmte (IWAS)

Download de Richtlijn Ruimte voor afleverstation koude (KAS)

Overstappen in de praktijk

We weten wat er speelt bij het overstappen op stadswarmte. Vanuit een praktijkvoorbeeld geven we je daarom graag een idee wat je als VvE moet doen.

Praktijkvoorbeeld

Andere alternatieven

Woon je niet in een (toekomstig) stadswarmtegebied, dan zijn er andere mogelijkheden. Zo kun je een warmtepomp laten aanleggen. Of kiezen voor groen gas. We helpen je graag verder. Met suggesties voor duurzaam wonen.