1. Thuis
  2. Stadsverwarming
  3. 5 vragen over stadswarmte

5 vragen over stadswarmte

Over warmtenetten en stadswarmte hoor en lees je steeds vaker. Maar hoe zit het eigenlijk met de kosten of duurzaamheid ervan? We zetten graag voor je op een rijtje hoe we het zien en waarom we actief zijn in stadsverwarming.

Hoe duurzaam is stadswarmte?

Stadswarmte is een alternatief voor losse cv-ketels op aardgas. Bij stadswarmte gebruiken we de warmte heel efficiënt voor een warmtenet. Dat leverde in 2022 in Nederland gemiddeld 63% minder CO2-uitstoot op. In sommige regio’s is de CO2-vermindering nog veel beter. In de regio Arnhem is het maar liefst 79%. Bekijk ook al onze CO2-reductieresultaten.

Is stadswarmte (te) duur?

Als je alleen naar de rekening van Vattenfall kijkt en die vergelijkt met de gasrekening, lijkt dat soms wel zo. Maar let op: bij stadswarmte is de rekening all-in. Er komt niets meer bij. Bovendien zorgen we ervoor dat er dag en nacht mensen klaarstaan om een eventuele storing gratis te verhelpen. Wie een eigen cv-ketel heeft, moet zelf het onderhoud regelen en betalen. Is er een storing, dan ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van de monteur. En als na 10 tot 15 jaar de ketel het begeeft, moet er geld zijn voor een nieuwe.

Vergelijk de kosten van gas en stadswarmte

Kan ik van stadsverwarming af?

Stadswarmte is makkelijk, betrouwbaar en veilig. De meeste mensen zijn er heel tevreden over. Maar opzeggen is mogelijk. Je hebt dan een andere warmtevoorziening nodig die vaak duurder is, omdat er geen gasnet in de wijk ligt. Zeg je op? Dan kunnen we daarvoor kosten in rekening brengen. Bij stadsverwarming kun je niet zelf je leverancier kiezen.

Waarom je een vaste leverancier hebt voor stadsverwarming

Waarom hebben sommige steden wel stadsverwarming en andere niet?

Stadsverwarming heeft een grote warmtebron in de buurt nodig. De woningen en bedrijven met stadsverwarming maken namelijk gebruik van warmte die ergens anders ‘over’ is. Bij energiecentrales bijvoorbeeld, of plaatsen waar afval wordt verbrand. Die warmte gaat via een netwerk van leidingen naar de huizen. Gelukkig hoeven de bron en de stad niet helemaal op elkaars lip te zitten. Bewoners van Almere krijgen ook voor een deel warmte die in de gascentrale in Diemen wordt gemaakt. Dan heeft de warmte al een reis van 8,5 kilometer over de bodem van het IJmeer gemaakt!

Hier leveren we warmte

Waarom is stadswarmte nodig? Zijn er geen betere alternatieven?

Stadswarmte is een relatief eenvoudig in te zetten alternatief voor aardgas. Een aansluiting levert CO2-besparing op. Maar ook andere technieken om van gas los komen zijn in opkomst, bijvoorbeeld warmtepompen en zonnecollectoren. In het ene gebied is stadswarmte een goede optie en in andere gebieden liggen andere technieken meer voor de hand. Uiteindelijk is de verwachting dat er veel oplossingen naast elkaar nodig zijn om heel Nederland van het gas af te halen.

Deel deze pagina

Meer over stadsverwarming