1. Home
  2. Stadsverwarming
  3. Particulier van gas naar warmte

Van aardgas naar stadswarmte

We leggen je graag uit wat er nodig is om over te schakelen van gas naar warmte. Misschien woon je in de buurt van een warmtenet of kun je een warmteproject opstarten met je VVE of woningcorporatie. Zo ga je met ons mee naar fossielvrij leven binnen één generatie.

Je woning op stadswarmte?

Door over te stappen op stadsverwarming heb je geen gas meer in huis om je kraanwater en je huis te verwarmen. Je krijgt de warmte uit een warmtebron in de buurt. Een mooie stap die je samen met je buren in het blok of de buurt zet. Dit zijn de vijf stappen van gas naar warmte:

  1. Woon je in de buurt van een grote warmtebron zoals een afvalverwerker of elektriciteitscentrale? Dan kan het zijn dat je stadsverwarming kunt krijgen. Check met de warmtescan of je postcode dicht bij een warmtenet ligt. En vraag ook bij je gemeente wat de plannen zijn. Iedere gemeente heeft sinds 1 januari 2021 een warmtetransitie-visie klaarliggen.

  2. Vorm een groep met je VVE, woningcorporatie of buurtbewoners. Maak vervolgens een afspraak met ons. Dan gaan we in gesprek. Komt je buurt in aanmerking voor stadswarmte, dan gaan we kijken wat er mogelijk is.

  3. We onderzoeken eerst of het technisch mogelijk is om stadswarmte aan te leggen in je buurt. We geven je een vrijblijvende technische inventarisatie. En geven je gelijk inzicht in de kosten. Als je je woning verduurzaamt, kom je misschien in aanmerking voor subsidie. Vraag het na bij de gemeente waar je woont.

  4. In overleg besluiten we over de uitwerking naar stadsverwarming voor je buurt.

  5. Zijn we het eens, dan gaan we aan het werk. Dan kan je in de toekomst genieten van een buurt met warmte zonder dat er aardgas aan te pas komt. Zo zorgen we samen voor een enorme CO2-besparing. Het onderhoud regelen we voor je.

Doe de warmtescan

Met de warmtescan ontdek je of je in de buurt van een warmtenet woont.

Doe de scan

Wordt je gemeente ook aardgasvrij?

Steeds meer wijken in Nederland worden aardgasvrij. Misschien heb je er al iets over gehoord van je eigen gemeente. Elke gemeente legt de plannen voor het aardgasvrij maken van wijken vast in een warmtetransitievisie. Kijk hier of en wanneer je gemeente aardgasvrij wordt.

Vergelijk de kosten van gas en stadswarmte

De prijsopbouw van stadswarmte is anders dan bij gas. Wij hebben de belangrijkste posten voor je op een rijtje gezet. Vul je je verbruik in, dan zie je het verschil. Of bekijk onze tarieven.

Kosten vergelijken

Aanleg warmtenet en werkzaamheden

We leggen op steeds meer plekken stadsverwarming aan. Ben je benieuwd waar we al aan het werk zijn? Bekijk hier een overzicht van alle grotere projecten waar we mee bezig zijn.

Werkzaamheden bekijken