1. Home
  2. Stadsverwarming
  3. De mogelijkheden van stadsverwarming

De mogelijkheden van stadsverwarming

Wist je dat je je aansluiting kunt verzwaren voor extra warm water? Dat stadsverwarming goed te combineren is met vloerverwarming? Er is meer mogelijk dan je misschien denkt. We adviseren je graag.

Kies het warmwatercomfort dat bij je past

Heb je stadswarmte? Dan krijg je van ons warm water dat kant-en-klaar bij je thuis uit de kraan komt. Het is altijd direct beschikbaar, 24 uur per dag. De hoeveelheid warm water geven we aan met een Comfort Warmwater label (CW-label). Standaard heb je CW-label 3 of 4. Daarmee heb je ruim voldoende warm water om de afwas te doen, te douchen, of een bad te nemen.

Extra warm water nodig?

Je kan kiezen voor een hoger CW-label, waarmee je meer warm water per minuut kunt ontvangen. Het hoogste CW-label is 6. Daarmee gebruik je probleemloos op diverse plaatsen in huis tegelijk warm water. De waterhoeveelheid en de temperatuur blijven hetzelfde. Om extra warm water door je leiding te laten stromen, moet deze groot genoeg zijn. Vraag daarom eerst een installateur of je leidingen groot genoeg zijn voor een hoger CW-label.

Aansluiting aanpassen

Voor een hoger CW-label betaal je hogere vaste leveringskosten. Ook kan je verbruik omhoog gaan. Omdat je meer warm water op hetzelfde tijdstip kan gaan gebruiken. Heb je nu een hoger CW-label en wil je liever besparen? Dan kan je je CW-label verlagen tot minimaal CW 4. Om extra warmwatercomfort mogelijk te maken moeten we de warmteafleverset in je meterkast aanpassen. Via mijnaansluiting.nl kan je een wijziging van je stadswarmte-aansluiting aanvragen.

Zo pas je je aansluiting aan:

CW-label Hoeveelheid water per minuut (60 graden)
1 2,5 liter per minuut
2 3,6 liter per minuut
3 6 liter per minuut
4 7,5 liter per minuut
5 9 liter per minuut
6 16,5 liter per minuut

Koppel stadswarmte aan je vloerverwarming

Stadswarmte is gemakkelijk te koppelen aan vloerverwarming. Dat is voordelig, want met vloerverwarming kan je zuiniger omgaan met energie. Warmte van een radiator stijgt eerst op, voordat het de ruimte van boven naar beneden vult en verwarmt. Vloerverwarming werkt precies andersom. Die verwarmt eerst de grond en stijgt daarna op. Op zithoogte is het zo al snel lekker warm. De temperatuur op hoofdhoogte kan zo 3 tot 4 graden lager zijn.

De installatie moet vakkundig ontworpen en aangelegd worden en voldoen aan onze Richtlijn Klantinstallaties. Dat zorgt ervoor dat vloerverwarming je voldoende comfort biedt en ook veilig is. Ook bij wijzigingen aan je installatie is het belangrijk dat deze richtlijn wordt gevolgd.

Waar moet je op letten?

  1. Bedenk in welke ruimtes je vloerverwarming wilt. Is de vloerverwarming overal de hoofdverwarming? Of gebruik je het als bijverwarming?
  2. Kies voor een erkende installateur en vraag hem om een transmissie- en en leidingweerstandsberekening.
  3. Gebruik géén aluminium. Niet in de vloerverwarmingsset, niet in de leidingen, de kranen of de radiatoren. Aluminium is niet geschikt voor toepassing bij stadswarmte.
  4. Niet alle kunststof leidingen zijn geschikt. Gebruik alleen kunststof leidingen met een Kiwa productcertificaat. Leidingen voor vloerverwarming moeten aan 2 speciale eisen voldoen. Als eerste moeten ze geschikt zijn voor minimaal 6 bar. Ten tweede voor een temperatuurprofiel klasse 4 of 5. Dit moet met tekst op de buis zijn aangegeven.
  5. Kies voor een vloerverwarmingsset speciaal voor stadswarmte. Koop dus niet een set die bedoeld is om aan te sluiten op een cv-ketel.
  6. Plaats de vloerverwarmingsset niet in de meterkast. Door een extra warmtebron in de meterkast te plaatsen, loop je het risico op legionella in de drinkwaterleidingen. De ventilatie in de meterkast is daar niet op ontworpen. Bovendien moeten de leidingen in de meterkast vrij bereikbaar blijven.
  7. Sluit de set zo aan, dat een kamerthermostaat of nachtverlaging er géén invloed op heeft. Vloerverwarming is een traag systeem en vraagt een ander gebruiksgedrag. Nachtverlaging is mogelijk en kan energie besparen. Vloerverwarming werkt het beste als de temperatuurvariaties tussen dag en nacht beperkt blijven tot enkele graden.
  8. Verander je iets aan de verwarmingsinstallatie van je huis? Bijvoorbeeld bij het aansluiten van vloerverwarming? Geen probleem, maar laat het alsjeblieft even weten aan onze Klantenservice. We merken het waterverlies dat hiermee gepaard gaat en zouden het kunnen aanzien voor een lekkage.

Deel deze pagina

Lees meer over stadsverwarming