Meterstanden aflezen doe je zo

Niet alle energiemeters zien er hetzelfde uit. Daarom tonen we je op deze pagina’s de meest voorkomende en vertellen we hoe je ze afleest. Klaar? Geef je meterstanden dan meteen even aan ons door.

Een voorbeeld van gas- en stroomstanden

Elektriciteitsmeter:
De lopende cijfers op de meter noemen we het ‘telwerk’. Als je één telwerk hebt (I) , dan hoef je alleen die standen in te vullen. Misschien heb je wel twee telwerken (II), maar 'loopt' er maar één. Weet je niet zeker of het tweede telwerk loopt? Noteer dan nu de standen en kijk morgen of je verschil ziet.

Gasmeter:
De getallen achter de komma (in de rode vakjes), hebben we niet van je nodig.

Gasmeter aflezen

Soms verwisselen mensen de water­ en gasmeterstanden, omdat de hoeveelheden allebei in kubieke meters (m3) genoteerd worden. Hieronder zie je een afbeelding van een gasmeter. Deze is rechthoekig, groter dan een watermeter en heeft een metalen 'kast'. Geef alleen de getallen voor de komma aan ons door.

Gas meterstanden aflezen Vattenfall

Je meterstanden doorgeven

Elektriciteitsmeter aflezen

Elektriciteitsmeter 1 telwerk

Dit is een elektriciteitsmeter met één telwerk. Een elektriciteitsmeter aflezen is vrij eenvoudig. In het telwerk zie je hoeveel kWh stroom je hebt verbruikt. Bekijk de cijfers en noteer ze. Cijfers achter de komma hoef je niet aan ons door te geven.

Elektriciteitsmeter aflezen Nuon

Elektriciteitsmeter 2 telwerken

Dit is een elektriciteitsmeter met twee telwerken. In de telwerken zie je hoeveel kWh stroom je hebt verbruikt. Stroom I (T1) is het bovenste of het linker telwerk. Stroom II (T2) is het onderste of het rechter telwerk. Lopen beide telwerken? Dan noteer je de cijfers van allebei. Cijfers achter de komma hoef je niet aan ons door te geven.

Elektriciteitsmeter Nuon aflezen 2 telwerken

 

Elektriciteitsmeter met elektronisch telwerk

Op deze elektriciteitsmeter kun je tot wel 4 meterstanden aflezen. De eenheid is kWh. Telwerk I en II (T1 en T2) laten zien wat je verbruikt hebt. Op telwerk III en IV (T3 en T4) zie je wat je teruglevert, als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt. Als je geen energie opwekt, blijven deze op 0 staan.

  • Display: standen worden een voor een getoond.
    Met de knop op de meter roep je de verschillende standen een voor een op. Bovenaan zie je het bijbehorende telwerk. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn.
  • Display: alle standen weergegeven.
    Je ziet voor elke stand het juiste telwerk. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn.

Meterstanden elektriciteitsmeter aflezen Elektronisch telwerk

Slimme meter aflezen

De slimme meter is een digitale meter waarmee je netbeheerder je meterstanden op afstand uitleest en aan ons doorgeeft. Je hoeft ze dus niet meer zelf aan ons door te geven.

slimme-meter

Wil je zelf een keer je slimme meter uitlezen, check dan in de handleiding hoe dat moet. Handleidingen van de diverse meters zijn gratis te downloaden via de website van je netbeheerder. 

Meer over de slimme meter

Stadswarmte-meter aflezen

Dit is een stadswarmte­meter. Deze telt hoeveel warmte je verbruikt voor de verwarming van je huis. De hoeveelheid drukken we uit in GJ (gigajoule). Geef hier wel de cijfers achter de komma door.

Stadswarmte meter

Warmtapwater-meter aflezen

Het warme water dat je gebruikt in de douche of bijvoorbeeld de keuken, wordt bij stadsverwarming soms apart gemeten. Het belangrijkste verschil met de gasmeter is dat de tapwatermeter rond is. Geef ook hier de cijfers achter de komma wel aan ons door.

Warmtapwater-meter Nuon aflezen

We belonen onze klanten

Dat we zoveel voor elkaar kunnen krijgen, danken we voor een groot deel aan onze klanten. Daar zetten we dus graag iets tegenover:

Blijven Loont

Het is eigenlijk heel simpel: als je klant bij ons blijft, verdien je iets extra’s. Daarom krijg je bij ons korting op de variabele leveringskosten van stroom. Tot wel 25%, zolang je blijft. Dat noemen we Blijven Loont.

Exclusief

Als je je aanmeldt bij Exclusief spaar je automatisch punten voor kortingen, duurzame cadeautjes, uitjes en hippe energiebespaarders. Elke maand maak je dan ook kans op een mooie prijs.

Korting bij onze partners

We werken samen met duurzame bedrijven: onze partners. En dat levert natuurlijk aantrekkelijke kortingen op. Die geven we aan je door. Zo komt een fossielvrij leven nog sneller dichtbij.

Staat je meter er niet tussen?

Handleidingen van verschillende andere meters download je gratis via de websites van de netbeheerders.

Zoek je netbeheerder op

Ga van meterstanden naar inzicht

Als je je meterstanden bijhoudt in de Energie­ app, krijg je steeds meer inzicht in je energieverbruik. Je ziet wanneer je veel gebruikt, wanneer minder en dus ook, waar je kunt besparen. Doe je mee?

Download de Energie-app

Lees meer over