Meterstanden aflezen doe je zo

De ene energiemeter is de andere niet, dat weten we. Vattenfall meterstanden aflezen? We laten je de meest voorkomende meters zien en hoe je ze afleest. Gelukt? Geef je meterstand meteen aan ons door.

Een voorbeeld van gas- en stroomstanden

Elektriciteitsmeter:
Als je één telwerk hebt (I) , dan hoef je alleen die standen in te vullen. Het kan zijn dat je wel twee telwerken (II) hebt, maar dat er maar één telwerk 'loopt'. Als je niet zeker weet of het telwerk loopt, noteer dan de standen en kijk de volgende dag of je verschil ziet.

Gasmeter:
De getallen achter de komma (rode vakjes), hoef je niet door te geven.

 

Gasmeter aflezen

Ga je meterstanden aflezen van de gasmeter? Bij de gasmeterstand gebeurt het soms dat mensen de water- en gasmeterstanden verwisselen. Hieronder zie je een afbeelding van een gasmeter. Een gasmeter is groter dan een watermeter, is rechthoekig en heeft een metalen 'kast'. De eenheid is m³. De drie cijfers achter de komma (in het rode vlak) hoef je niet door te geven. Je gasmeter aflezen is nu een fluitje van een cent.

Gasmeter aflezen Nuon

Jouw meterstanden doorgeven

 

Elektriciteitsmeter aflezen

Elektriciteitsmeter 1 telwerk

Dit is een elektriciteitsmeter met één telwerk. Een elektriciteitsmeter aflezen is vrij eenvoudig. De meterstand aflezen gaat als volgt. De eenheid is kWh. Staan er cijfers achter de komma? Dan hoef je deze niet door te geven.

Elektriciteitsmeter aflezen Nuon

 

Elektriciteitsmeter 2 telwerken

Dit is een elektriciteitsmeter met twee telwerken. Eenheid is kWh. Elektriciteit I (T1) is het bovenste of het linker telwerk. Elektriciteit II (T2) is het onderste of het rechter telwerk. Staan er cijfers achter de komma? Dan hoef je deze niet door te geven.

Elektriciteitsmeter Nuon aflezen 2 telwerken

 

Elektriciteitsmeter met elektronisch telwerk

Dit is een elektriciteitsmeter waarbij er maximaal 4 meterstanden digitaal worden weergegeven in het display. Eenheid is kWh. De standen op telwerk I en II (T1 en T2) tonen het verbruik. De standen op telwerk III en IV (T3 en T4) tonen teruglevering, als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt en energie teruglevert. Als je geen energie opwekt, blijven deze op 0 staan.

  • Display: standen worden een voor een getoond
    Er wordt 1 stand op het display getoond. Met de knop op de meter roep je de verschillende standen een voor een op. En bovenaan in het display zie je het betreffende telwerk. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn.
  • Display: alle standen weergegeven
    Je ziet voor elke stand het betreffende telwerk staan. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn

Meterstanden elektriciteitsmeter aflezen Elektronisch telwerk

 

Slimme meter aflezen

De slimme meter is een digitale meter waarmee je netbeheerder je meterstanden uitleest. Je hoeft je meterstanden dus niet meer zelf aan Vattenfall door te geven.

slimme-meter

Meer over de slimme meter

 

Stadswarmte-meter aflezen

Dit is een stadswarmte-meter. Verbruik van warmte voor de verwarming van je woning drukken we uit in GJ. Geef ook de cijfers achter de komma door.

Stadswarmte meter

Warmtapwater-meter aflezen

Bij het aflezen van de standen worden de water- en gasmeterstanden soms verwisseld. Een oorzaak kan zijn dat ze allebei genoteerd worden in de eenheid m3.

Hier zie je een warmtapwater-meter. Een watermeter is rond. Warm kraanwater drukken we uit in m3. Geef ook de cijfers achter de komma door.

Warmtapwater-meter Nuon aflezen

Staat jouw meter er niet tussen?

Handleidingen van de diverse meters zijn gratis te downloaden via de websites van de netbeheerders. 

Jouw netbeheerder vinden

Doe meer met je meterstanden

Hou je meterstanden bij in de Energie-app. Dit geeft inzicht in je energieverbruik. En dat kan weer helpen bij besparen.

Download de Energie-app

Lees meer over