Wat kost snelladen?

Er zijn verschillende soorten laadpalen om je elektrische auto bij op te laden. Als je niet lang kunt of wilt wachten biedt een snellader uitkomst. Vaak ben je na 30 minuten klaar om weg te rijden. Voor het gemak van een snellader betaal je wel een iets hoger tarief.

Dit kost opladen aan een snellader

Aan een (openbare) snellader betaal je meestal een hoog tarief. Je betaalt iets meer voor een kortere laadtijd. We gaan bij onze berekening uit van een tarief van € 0,70 per kWh en een accu van 50 kWh.

Voor een volle accu betaal je bij een snellader dus ongeveer 50 x € 0,70 = € 35,-.

Kosten per kilometer

Wat je per kilometer betaalt, hangt af van je auto. De ene elektrische auto is namelijk zuiniger dan de andere. Stel dat je elektrische auto 6,5 kilometer rijdt op één kWh. Dan betaal je aan een snellader met een tarief van € 0,70 dus € 0,70 : 6,5 = € 0,11 per kilometer.

Lees meer over de kosten van opladen met een elektrische auto.

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Laadpaal met korting

Snelladen vergeleken met benzine tanken

Laden aan een snellader Tanken met een benzineauto

Stel dat je elektrische auto 6,5 kilometer rijdt op één kWh. Dan betaal je aan een snellader met een tarief van € 0,70 dus € 0,70 : 6,5 =

€ 0,11 per kilometer.

Gemiddeld rijden benzineauto's 14 kilometer op één liter benzine. Per liter betaal je ongeveer € 2,-. De prijs per kilometer als je benzine tankt is dus: 2/14 = 

€ 0,14 per kilometer

Opladen met een snellader is de duurste manier van opladen. Maar is dus nog steeds niet duurder dan tanken met een benzineauto.

Gemiddeld laad je per kilometer goedkoper
In de praktijk laden maar weinig mensen regelmatig op aan een snellader. Thuisladen (€ 0,06 per kilometer) of laden aan een openbare laadpaal (€ 0,08 per kilometer) komt veel meer voor.

Gemiddeld bent je per kilometer dus zeker goedkoper uit met een elektrische auto dan met een benzineauto.

Totale kosten van elektrisch rijden

Naast de lage kosten voor opladen is een elektrische auto goedkoper in het onderhoud en voor de belasting. Ook gaat een elektrische auto langer mee dan een brandstofauto en meer waardevast.

Wil je weten wat elektrisch rijden in totaal kost? Van aanschaf tot onderhoud. En van laden tot belasting. Lees dan onze pagina ‘Wat kost elektrisch rijden?’.

100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

In 2022 ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee.

Meer over fossielvrij leven

Meer over je elektrische auto opladen