1. Thuis
  2. Opladen elektrische auto
  3. Elektrisch laden in het buitenland

Elektrisch laden in het buitenland: tips per vakantieregio

Als je met je elektrische auto op reis gaat naar het buitenland, is een goede voorbereiding heel belangrijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je elektrische auto overal probleemloos kan worden opgeladen. Bereid je goed voor en geniet van je reis!

Tips voor opladen tijdens je vakantie in het buitenland

1. Op reis binnen West-Europa

Trek je eropuit naar landen als Nederland, Duitsland, België of Luxemburg? Dan heb je geluk, want het Vattenfall InCharge netwerk van laadpalen is steeds verder uitgebreid in deze regio. Vraag de InCharge laadpas hier gratis aan, zodat je tegen een gunstig tarief je auto kunt opladen bij alle InCharge laadpalen over de grens. Vergeet niet om de InCharge app te downloaden. Zo kun je altijd en overal je verbruik controleren. En de dichtstbijzijnde openbare laadpalen vinden.

2. Rondreizen door Scandinavië

Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland zijn populaire bestemmingen voor elektrische rijders. In deze landen zijn er veel laadpalen beschikbaar, vooral in steden en langs snelwegen. Als je wilt weten waar al die laadpunten staan, check dan onze InCharge app. Je ziet dan ook meteen vooraf of de laadpaal bezet is. Aan oplaadmogelijkheden is in de Scandinavische landen geen gebrek.

3. Een bergvakantie in de Alpen

Ga je de prachtige Alpen verkennen, bijvoorbeeld in Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk? Hier is de type 2-laadkabel net als bij ons de meest voorkomende standaard. Houd er tegelijkertijd rekening mee dat in sommige landen, zoals Frankrijk en Italië, een type 3-laadkabel de standaard is. Zorg dus dat je een adapter bij de hand hebt, zodat je ook hier ontspannen kunt laden.

4. Zon zoeken in de landen rond de Middellandse Zee

Goed nieuws voor wie naar Spanje, Italië, Griekenland of andere landen rond de Middellandse Zee reist. Het laadnetwerk breidt zich snel uit in deze regio. Veel hotels, campings en openbare parkeerplaatsen bieden laadpunten aan. Controleer de beschikbaarheid van laadpunten zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Misschien zijn ze vooraf zelfs te reserveren.

5. Naar de Kroatische kust

Reis je naar Oost-Europa? Bijvoorbeeld naar Kroatië. De laadinfrastructuur is daar nog flink in ontwikkeling. Het aantal laadpalen groeit wel. Maar het netwerk is er nog lang niet dekkend. Zorg ervoor dat je vooraf je route plant en laadpunten in kaart brengt. In veel gevallen kun je terecht bij hotels, winkelcentra en openbare parkeerplaatsen. Het is verstandig om je vooraf door lokale toeristenbureaus te laten adviseren. Zij kunnen vertellen hoe het zit met de beschikbaarheid van laadpalen en eventuele vereiste passen.

Dat is fijn thuiskomen

Met een eigen laadpaal heb je altijd een auto met een volle accu voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je bij het maken van je keuze en bieden deskundige begeleiding rondom de installatie. Zo kom je na vakantie terug met een gevoel van comfort en gemoedsrust.

Laadpaal met korting

Uitdagingen bij elektrisch laden in het buitenland

Ga goed voorbereid op vakantie en ontdek onze tips om deze uitdagingen aan te pakken of te verbeteren:

Beperkte beschikbaarheid van laadstations

Op sommige vakantiebestemmingen zijn er minder laadstations dan je gewend bent, vooral in afgelegen gebieden. Plan je reis daarom nauwkeurig en zorg ervoor dat je weet waar de laadstations zich bevinden. Rijd de accu nooit helemaal leeg en stop op strategische punten om te laden.

Wachtrijen bij de laadpalen

Wachten kan frustrerend kan zijn, maar het is belangrijk om geduldig te wachten op je laadbeurt. Vergeet niet om altijd beleefd te zijn naar andere bestuurders. Loop je even weg bij de ladende auto, leg dan een kaartje met je mobiele nummer onder de ruitenwisser. Zo kun je mensen uitleggen wanneer je weggaat en dat je niet aan het kleven bent.

Verschillende laadkabels

Alleen in Frankrijk en Italië wil het een enkele keer voorkomen dat er nog een ander type wordt gebruikt, dus hier ondervinden steeds minder mensen last van. We adviseren in een type 3-laadkabel te investeren als je hier naartoe gaat. Of deze van een vriendelijke voorbijganger te lenen.

Actieradius vergroten

De actieradius is het aantal kilometers dat je op een volle accu kunt rijden. Hoe slimmer je rijdt, hoe meer kilometers je per lading kunt maken. Rijd niet te hard en zorg dat je vloeiend rijdt. Stel je cruisecontrol in op 100 kilometer per uur. Met minder remmen en optrekken bespaar je veel energie. En nog een tip om de actieradius te vergroten: zet je airco uit. Dit is een echte energieslurper. 

Download onze InCharge app

Laad je auto op bij een van de grootste oplaadnetwerken van Europa.

Zonder laadstress op vakantie

Het fenomeen waarbij je bang bent dat je zonder stroom komt te staan, wordt ook wel laadstress genoemd. Maar met een goede voorbereiding heb je hier geen last van. Daarbij is ons oplaadnetwerk InCharge het meest up-to-date netwerk van Europa. Met onze laadpas kun je laden bij ruim 180.000 laadpunten en met onze app navigeer je er heel makkelijk naartoe.

Gratis laadpas bestellen

Meer over elektrisch rijden