1. Home
  2. Wet- en regelgeving
  3. Hulp bij verduurzamen

Investeren in groener ondernemen

Je klanten kiezen steeds vaker voor groen en dus voor duurzame bedrijven. Ook de overheid verwacht dat ondernemers hun bedrijfsvoering verduurzamen. Op deze pagina vind je tips waarmee je op een groene manier het verschil kunt maken.

Laat zien wat je aan duurzaamheid doet

Het is een oude marketingwijsheid: laat zien dat je goed bezig bent. Dat geldt zeker voor de mate waarin een ondernemer helpt om de klimaat- en energiedoelstellingen van Nederland te realiseren. Zonnepanelen op je dak zijn natuurlijk al zichtbaar, maar vertel je klanten bijvoorbeeld eens wat dat aan energiewinst oplevert en hoeveel CO2 je bespaart.

Als je meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas gebruikt

De Wet Milieubeheer bepaalt dat bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken, verplicht zijn alle energiebesparende maatregelen te nemen die ze binnen 5 jaar kunnen terugverdienen. Sinds kort moeten bedrijven bewijzen dat ze dat doen. Zeker 100.000 bedrijven in Nederland moeten zelf jaarlijks rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze hebben genomen.

Investeringen die je snel terugverdient zijn bijvoorbeeld led-verlichting, de installatie van een slimme meter of vloer- en dakisolatie. 

Meer informatie over erkende maatregelen energiebesparing

Heeft jouw kantoorpand al minimaal een C-label? 

Vanaf 2023 mogen kantoren geen energielabel C meer hebben. Kantoren met label D en E kunnen door bijvoorbeeld de lichtinstallatie of het ventilatiesysteem aan te passen al veel winst behalen. Heel onzuinige kantoren (F- en G-label) moeten meer maatregelen nemen. 

Meer informatie over het energielabel van je kantoor

Verduurzamen met een bedrijf aan huis

Verduurzamen is al lang niet meer alleen een kwestie voor grote bedrijven. Ook als je onderneemt vanuit huis kun je je onderneming verduurzamen. Met onze energiescan bijvoorbeeld, een persoonlijk bespaaradviesgesprek speciaal voor ondernemers met een bedrijf aan huis. Dat kan gewoon met je smartphone.

Maak meteen een gratis afspraak.

Voorsprong bij aanbestedingen met de CO2-Prestatieladder

Een hulpmiddel om het energieverbruik terug te dringen en de CO2-uitstoot te reduceren is de Prestatieladder. Die helpt je bij het verkrijgen van inzicht, het stellen van doelen en het bieden van openheid. Zo’n systeem heeft 4 voordelen:

  1. Werknemers snappen wat je aan het doen bent op het gebied van duurzaamheid
  2. Korting op de inschrijfprijs bij aanbestedingen
  3. Een lagere energierekening
  4. Je laat zien dat je bedrijf duurzaamheid serieus neemt

Je leest meer over de prestatieladder op de website van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO).

Bepaal je duurzaamheidstrategie met het Energie-efficiëntieplan EEP

Elk bedrijf kan deelnemen aan een meerjarenafspraak energie-efficiëntie, een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarvoor moet je een EEP (Energie-efficiëntieplan) opstellen. Zo’n EEP geeft je inzicht in de energiesituatie en de besparingsopties van je bedrijf. Het is een instrument voor het plannen van maatregelen en het vormgeven van een duurzaamheidsstrategie. Niet alleen is het EEP handig om energie en dus kosten te besparen, het levert ook op een andere manier geld op. Bij goedkeuring van de EEP heb je recht op teruggaaf van energiebelasting en misschien compensatie van indirecte emissiekosten.

Verduurzaam je wagenpark

Het moment waarop elektrische auto’s in aankoop en gebruik goedkoper zijn dan brandstofauto’s, komt snel dichterbij. Ook lagere brandstofkosten, minder motorslijtage en lagere onderhoudskosten spelen daarbij een rol. De overheid steunt de overstap naar elektrisch rijden met belastingvoordelen en subsidies. Bijvoorbeeld de BPM: omdat een elektrische auto geen CO2-uitstoot geeft, is er geen BPM. En elektrische auto’s zijn vrijgesteld van Motorrijtuigenbelasting. Daarnaast geldt de Milieu-investeringsaftrek bij aanschaf van milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. Volledig elektrisch rijden is snel interessant voor zakelijke rijders door de lage bijstelling van 4% die tot 2021 geldt. Vanaf 2019 is dat beperkt tot een catalogusprijs van € 50.000.

Laadpalen voor je beRTB

Steeds meer van je gasten, klanten en relaties rijden elektrisch. Door laadpalen te plaatsen, bied je ze de mogelijk bij je op te laden. Je maakt je bedrijf dus toegankelijker en zorgt dat je gasten weer met een opgeladen auto vertrekken. Zo zet je zichtbaar een stap naar verduurzaming. 

Zo verdien je je investeringen terug

Deel deze pagina

We denken graag met je mee

De experts van onze Ondernemersdesk zitten voor je klaar. Ze beantwoorden graag je energievragen. Bel ons gerust op werkdagen tussen 08.00 tot 15.00 op 020 89 20 255. Of bezoek de pagina van onze Ondernemersdesk.

Energie besparen