1. Home
  2. Wet- en regelgeving
  3. Fiscale voordelen en subsidies
  4. Zonnepanelen vanaf nu altijd roerende zaken

Zonnepanelen vanaf nu altijd roerende zaken

Investeren in zonnepanelen blijft voordelig en is nu nog makkelijker. Vanaf dit jaar worden zonnepanelen voor de belasting namelijk gezien als roerende zaken. Op deze pagina lees je hoe dat precies zit.

Investeringsaftrek

Zonnepanelen zijn voortaan roerende zaken voor de investeringsaftrek. Dat betekent dat de Belastingdienst de zonnepanelen niet meer ziet als onderdeel van het gebouw pand waarop ze liggen. Dat betekent dat je mag afschrijven op de investeringskosten, zonder dat dat afzonderlijk beoordeeld hoeft te worden. Deze regel geldt voor alle zonnepanelen, met uitzondering van zogeheten ‘geïntegreerde zonnepanelen’ die tegelijkertijd dakbedekking zijn.

Zakelijk of privé

Deze nieuwe regel zorgt voor meer duidelijkheid. Bijvoorbeeld als je als zzp’er zonnepanelen op het dak van je huis wilt. Eerder was het de vraag of de zonnepanelen dan ook onderdeel werden van je huis. In dat geval kwam de investering niet in aanmerking voor de afschrijvings- en investeringsaftrek, in een aantal gevallen hooguit voor hypotheekrenteaftrek.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Wel blijft het voor zzp’ers de vraag of ze de zonnepanelen op hun bedrijf mogen zetten. Dat mag pas als minimaal 10% van de opgewekte zonne-energie zakelijk gebruikt wordt. Alléén als de panelen op het bedrijf staan is afschrijving op de investeringskosten en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van maximaal 28% mogelijk.

Het EIA-aftrekpercentage is gedaald

Hoeveel je precies mag aftrekken van je investering, bepaalt het energie-investeringsaftrekpercentage. Dat is per 1 januari 2017 verlaagd van 58% naar 55,5%. Later, op een nog onbekend moment, daalt het percentage verder naar 55%. Pas op 1 januari 2021 wordt het percentage weer met 0,5 procentpunt verhoogd.

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de EIA:

  • Het vermogen dat je zonnepanelen samen opwekken minstens 25 kW is
  • Je sluit de zonnepanelen aan op een elektriciteitsnetwerk van maximaal 3 x 80 A. Per kW piekvermogen mag je dan maximaal € 750 aftrekken van je winst
  • Als je je zonnepanelen niet aansluit op het elektriciteitsnetwerk, dan mag je maximaal  €1.000 per kW piekvermogen aftrekken
  • Je hebt geen SDE-subsidie voor de investering aangevraagd

Investeren in zonnepanelen is voordelig

Als je investeert in zonnepanelen, mag je nog steeds maximaal 83,5% van de investeringskosten van de winst aftrekken: kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 28% en energie-investeringsaftrek 55,5%. Daarnaast mag je afschrijven op de investeringskosten. Het blijft daarmee voordelig om te investeren in zonnepanelen. Het uiteindelijke belastingvoordeel verschilt per ondernemer. Een belastingadviseur kan je belastingvoordeel precies berekenen.

Deel deze pagina

We denken graag met je mee

De experts van onze Ondernemersdesk zitten voor je klaar. Ze beantwoorden graag je energievragen. Bel ons gerust op werkdagen tussen 08.00 tot 15.00 op 020 89 20 255. Of bezoek de pagina van onze Ondernemersdesk.

Lees meer over fiscale voordelen en subsidies