Versnellen met subsidies

Ook bij de overheid staat versnellen naar fossielvrij hoog op de agenda. Je ziet het concreet terug aan de subsidies die klaarstaan. Drie regelingen lichten we samen met onze partner Alfa Accountants & Adviseurs verder toe.

Salderen: hoog rendement op zonnepanelen

 • Met de salderingsregeling maakt de overheid het extra aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. In 2023 start de afbouw van de salderingsregeling. Daardoor verdienen zonnepanelen zich minder snel terug. Let wel: minder snel. Want je rendement is nu weliswaar gemiddeld 4%, maar ligt bij aanschaf in 2023 nog steeds op zo’n 3,5%*. Dat is nog altijd hoger dan op een spaarrekening. Nu investeren is dus verstandig, maar het blijft lonen. Ook ná 2023.

  * Bron Milieu Centraal

  Meer over de salderingsregeling
 • De saldering verrekenen wij automatisch voor je op de jaarafrekening. Om stroom terug te leveren moet je je zonnepanelensysteem wel bij de netbeheerder aanmelden. Koop je je zonnepanelen via Feenstra? Dan regelen wij dat.

 • Je mag salderen als je een zogenaamde kleinverbruikaansluiting hebt (tot 3x80Ampère).

 • Bij de aanschaf van zonnepanelen mag je ook gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Daarmee wordt je rendement nog hoger en je terugverdientijd korter. In sommige gevallen verdien je je zonnepanelen al in vier jaar terug en kan je rendement over 25 jaar oplopen tot 6,5%. Je kan de EIA toepassen als je zakelijk tenminste 15 kilowattpiek aan vermogen installeert. Dit zijn circa 45 zonnepanelen. Een andere voorwaarde is dat je aansluiting maximaal 3x80 Ampère bedraagt.

 • Investeer je als ondernemer in zonnepanelen op je eigen woning, dan kun je de btw van deze investering terugvragen aan de Belastingdienst. Maar omdat je ook levert aan het net en stroom privé gebruikt zal je jaarlijks wel een forfait moeten afgedragen. Bovenop de btw die je al afdraagt vanwege je ondernemersactiviteiten. Dat maakt het na verloop van een aantal jaren uiteindelijk niet aantrekkelijk.

  Een oplossing is om het contract met je energieleverancier en de nota voor de zonnepanelen op naam van je partner te zetten. Die kan waarschijnlijk gebruik maken van de vrijstelling voor kleine ondernemers. Waardoor de btw van de investering wel teruggekregen kan worden. Terwijl het jaarlijkse afdragen van het forfait achterwege kan blijven.

  Deze oplossing kan wel gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. Laat je daarom altijd eerst goed adviseren. En ben je dga? Dan draag je normaal gesproken nog geen btw af. Bovenstaande oplossing is dan voor jou niet nodig. Want je hoeft het forfait niet af te dragen omdat je gebruik kunt maken van de kortingsregeling voor kleine ondernemers (KOR). Advies op maat voor jouw onderneming? De experts van Alfa Accountants & Adviseurs helpen je graag.

  Advies van Alfa

Zonnepanelen van Feenstra

Bij onze partner Feenstra krijg je altijd minimaal tien jaar garantie op je zonnepanelen. En de prijs die je betaalt is altijd inclusief technische inspectie, al het materiaal, en installatie tot en met de meterkast.

 

Zonnepanelen van Feenstra

Energie-investeringsaftrek: fiscaal voordeel op energiebesparing

 • Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) krijg je fiscaal voordeel op de investering in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Sfeervolle LED voor de kantine, isolatie of ventilatie voor het hele gebouw: op de online Energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemen zie je precies aan welke energiebesparende maatregelen de overheid meebetaalt. Zo kun je bepaalde investeringskosten tot wel 45,5% extra aftrekken van je fiscale winst. De regeling levert gemiddeld 11% netto voordeel op. Plus natuurlijk de besparing op je energiekosten en CO2-uitstoot.

  Elk jaar publiceert de overheid in december de nieuwe Energielijst. Het kan dus zijn dat er volgend jaar nieuwe zaken bijkomen en andere zaken juist verdwijnen van de lijst.

  Bekijk de Energielijst
 • Om gebruik te maken van de energie-investeringsaftrek doe je een melding bij de RVO. Dit moet binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting (zoals het ondertekenen van de offerte of opdrachtbevestiging). De melding doe je bij het eLoket van de RVO. Is de melding eenmaal goedgekeurd, dan ontvang je een beschikking en kan je de aftrek meenemen in je jaaraangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting.

  Naar de RVO
 • De maatregel waarin je investeert moet op de Energielijst staan. Daarnaast zijn er aanvullende voorwaarden. Zo moet je minimaal € 2.500 investeren per bedrijfsmiddel. En moet je je investering binnen drie maanden na de investeringsverplichting melden bij de RVO. Kijk voor alle voorwaarden op de site van de RVO.

  Naar de RVO
 • De EIA kun je onder voorwaarden combineren met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit geldt niet voor alle bedrijfsmiddelen op de Energielijst. Op de site van de Belastingdienst lees je welke bedrijfsmiddelen niet meedoen.

  In bepaalde gevallen kan je de EIA ook combineren met de BIK. Voluit: Baangerelateerde-investeringskorting. Met deze fiscale korting stimuleert de overheid bedrijven te investeren tijdens de coronacrisis.

  Naar de Belastingdienst
 • Onderneem je in een samenwerkingsverband, zoals een VOF of een maatschap, kijk dan goed of je in het samenwerkingsverband investeert of toch liever op naam van de deelnemers. Of beoordeel of je investeringen kunt splitsen. Het goed timen en slim inzetten van investeringen kan veel fiscaal voordeel opleveren.

  Wil je een advies op maat voor jouw onderneming? De experts van Alfa Accountants & Adviseurs helpen je graag.

  Advies van Alfa

15% korting op isolatie

Als klant van Vattenfall krijg je tot 15% korting bij onze partner in isolatie, Takkenkamp. Hun isolatie-experts staan klaar voor al je vragen over het isoleren van je huis of bedrijfspand. 

Isolatie van Takkenkamp

Milieu-investeringsaftrek: fiscaal voordeel op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

 • Investeer je zakelijk in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, kijk dan eens naar de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Met deze fiscale regeling kan je tot 36% van de investeringskosten extra aftrekken van de fiscale winst. Aanvullend op de reguliere afschrijving. Deze regeling geldt voor bedrijfsmiddelen op de Milieulijst. Hier vallen in de lijst van 2021 onder andere ook elektrische auto’s en bestelbussen onder. Ook het laadpunt valt onder bepaalde voorwaarden onder deze regeling.

  Elk jaar publiceert de overheid in december de nieuwe Milieulijst. Het kan dus zijn dat er volgend jaar weer nieuwe zaken bijkomen en andere zaken juist verdwijnen van de lijst.

  Bekijk de Milieulijst
 • De MIA hoef je niet aan te vragen. Wel moet je binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting (zoals het ondertekenen van de offerte of opdrachtbevestiging) een melding doen bij het eLoket van de RVO. Die stuurt je een referentienummer van de melding. Nadat je melding hebt gedaan kan je de MIA meenemen in je aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting.

  MIA melden bij de RVO
 • De MIA geldt voor bedrijfsmiddelen op de Milieulijst. Daarnaast zijn er aanvullende voorwaarden. Zo moet je minimaal € 2.500 investeren per bedrijfsmiddel. Kijk voor alle voorwaarden op de site van de RVO.

  Naar de RVO
 • De MIA kan soms worden gecombineerd met de VAMIL-regeling. Daarmee kan je zelf kiezen wanneer je een investering afschrijft, in één keer of verspreid over meerdere jaren. Door de investering bijvoorbeeld in één keer af te schrijven verminder je dat jaar de fiscale winst fors en betaal je minder belasting. Dat is vooral gunstig voor je liquiditeitspositie. De VAMIL geldt voor een deel van de bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan. Naast de VAMIL kun je de MIA ook combineren met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

  In bepaalde gevallen kan je de MIA combineren met de BIK. Voluit: Baangerelateerde-investeringskorting. Met deze fiscale korting stimuleert de overheid bedrijven te investeren tijdens de coronacrisis.

 • Heb je het voornemen om zakelijk een nieuwe elektrische auto aan te schaffen en deze ook privé te gaan gebruiken? Zorg er dan voor dat de eerste tenaamstelling van de auto nog in 2020 plaatsvindt. Daarmee stel je de lagere bijtelling van 8% voor het privégebruik van de auto voor 60 maanden veilig. Dit scheelt 4% bijtelling over maximaal € 45.000 en levert een jaarlijkse belastingbesparing op van circa € 900.

  Wil je een advies op maat voor jouw onderneming? Wil je een advies op maat voor jouw onderneming? De experts van Alfa Accountants & Adviseurs helpen je graag.

  Advies van Alfa

10% korting op laadpunten van InCharge

Met zakelijke laadpalen bied je medewerkers en bezoekers een extra service. En zet je een stap richting fossielvrij reizen. Als klant van Vattenfall ontvang je nu 10% korting op laadpunten bij je bedrijfslocatie.

10% korting op zakelijke laadpunten

Meer over subsidies en energie besparen