Versnellen met subsidies

Ook bij de overheid staat versnellen naar fossielvrij hoog op de agenda. U ziet het concreet terug aan de subsidies die klaarstaan. Drie regelingen lichten we samen met onze partner Alfa Accountants verder toe.

Zonnepanelen: hoog rendement door salderingsregeling

 • Met de salderingsregeling maakt de overheid het extra aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. In 2023 start de afbouw van de salderingsregeling. Daardoor verdienen zonnepanelen zich minder snel terug. Let wel: minder snel. Want je rendement is nu weliswaar gemiddeld 4%, maar ligt bij aanschaf in 2023 nog steeds op zo’n 3,5%*. Dat is nog altijd hoger dan op een spaarrekening. Nu investeren is dus verstandig, maar het blijft lonen. Ook ná 2023.

  * Bron Milieu Centraal

 • Als je saldeert, lever je stroom die je op dat moment niet gebruikt, terug aan het net. Die opwek mag je wegstrepen tegen de stroom je zelf afneemt. Je krijgt voor je teruglevering dus hetzelfde tarief als je betaalt. Deze manier van verrekenen wordt salderen genoemd. Hiermee stimuleert de overheid dat je je eigen energie opwekt.

  Lever je meer stroom terug dan dat je bij ons afneemt? Dan blijft er na het salderen nog teruggeleverde stroom over. Dit noemen we: netto energie terugleveren. Je ontvangt over deze netto teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Deze vergoeding is 7 eurocent per kWh.

  Meer over salderen
 • Het rendement op je zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren, zoals je verbruik, de ligging van je dak en de aanschafkosten. Doorgaans is het uitgangspunt dat je 30% van de stroom die je opwekt zelf verbruikt. Maar is dat bijvoorbeeld 40% dan wordt je rendement nog hoger. Het is dus verstandig voor je investeert goed in kaart te brengen wat je zelf verbruikt en hoeveel je naar verwachting op gaat wekken. De experts van Feenstra helpen je hier graag bij.

  Advies van Feenstra
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen mag je ook gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Daarmee wordt je rendement nog hoger en je terugverdientijd korter. In sommige gevallen verdien je je zonnepanelen al in vier jaar terug en kan je rendement over 25 jaar oplopen tot 6,5%. Je kan de EIA toepassen als je zakelijk tenminste 15 kilowattpiek aan vermogen installeert. Dit zijn circa 45 zonnepanelen. Een andere voorwaarde is dat je aansluiting maximaal 3x80 Ampère bedraagt.

  Voortuitblik: momenteel werkt het kabinet aan de BIK-regeling. Met deze fiscale regeling krijgen bedrijven die vanaf 1 oktober 2020 tot 31 december 2022 investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen korting op de loonheffing. De regeling moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

 • Investeer je in zonnepanelen thuis en overweeg je die op de zaak te zetten? Lees het artikel van Alfa Accountants over dit onderwerp.

  Naar het artikel
 • Als je als ondernemer investeert in zonnepanelen op je eigen woning, kun je de btw van deze investering terugvragen aan de Belastingdienst. Echter, vanwege levering aan het net en privégebruik (bij zonnepanelen op de eigen woning) zal jaarlijks wel een forfait afgedragen moeten worden, bovenop de btw die je al afdraagt vanwege je ondernemersactiviteiten. Dat maakt het na verloop van een aantal jaren uiteindelijk niet aantrekkelijk.

  Een oplossing daarvoor is om het contract met de energieleverancier en de nota voor de zonnepanelen op naam van je partner te zetten. Die Hij of zij kan waarschijnlijk gebruik maken van de vrijstelling voor kleine ondernemers, waardoor wel de btw van de investering teruggekregen kan worden, maar het jaarlijkse afdragen van het forfait achterwege kan blijven.

  Deze oplossing kan wel gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. Laat je daarom altijd eerst goed adviseren. Let op: als je dga bent dan draag je normaal gesproken nog geen btw af en is bovenstaande oplossing meestal voor jou niet nodig. Wil je een advies op maat voor jouw onderneming? Wil je een advies op maat voor jouw onderneming? De experts van Alfa Accountants & Adviseurs helpen je graag.

  Advies van Alfa

Zonnepanelen van Feenstra

Bij onze partner Feenstra krijgt altijd minimaal tien jaar garantie op je zonnepanelen. En de prijs die je betaalt is altijd inclusief technische inspectie, al het materiaal, en installatie tot en met de meterkast.

 

Zonnepanelen van Feenstra

Energie-investeringsaftrek: fiscaal voordeel op energiebesparing

 • Met de Energie-investeringsaftrek krijg je fiscaal voordeel op de investering in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Sfeervolle LED voor de kantine of ventilatie voor het hele gebouw: op de online Energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemen zie je precies aan welke energiebesparende maatregelen de overheid meebetaalt. Zo kun je bepaalde investeringskosten tot wel 45% extra aftrekken van je fiscale winst. De regeling levert gemiddeld 11% netto voordeel op. Plus natuurlijk de besparing op je energiekosten en CO2-uitstoot.

  Elk jaar publiceert de overheid in december de nieuwe Energielijst. Het kan dus zijn dat er voor 2021 nieuwe zaken bijkomen en andere zaken juist verdwijnen van de lijst.

  Bekijk de Energielijst
 • Je vraagt het aan door een melding bij de RVO. Belangrijk om te weten is dat je binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting (zoals het ondertekenen van de offerte of opdrachtbevestiging) een melding moet doen. Deze melding doe je via het eLoket van de RVO. Is de melding eenmaal goedgekeurd, dan ontvang je een beschikking en kan je de aftrek meenemen in je jaaraangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting. Kijk voor alle voorwaarden op de pagina van de RVO.

  Naar de RVO
 • De maatregel waarin je investeert moet op de Energielijst staan. Daarnaast zijn er aanvullende voorwaarden. Zo moet je minimaal € 2.500 investeren. En je investering binnen drie maanden na de investeringsverplichting melden bij de RVO. Kijk voor alle voorwaarden op de site van de RVO.

  Naar de RVO
 • De EIA kun je onder voorwaarden combineren met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit geldt niet voor alle bedrijfsmiddelen op de Energielijst. Op de site van de Belastingdienst lees je welke bedrijfsmiddelen niet meedoen.

  Voortuitblik: momenteel werkt het kabinet aan de BIK-regeling. Met deze fiscale regeling krijgen bedrijven die vanaf 1 oktober 2020 tot 31 december 2022 investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen korting op de loonheffing. De regeling moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

 • Onderneem je in een samenwerkingsverband, zoals een VOF of een maatschap, kijk dan goed of je in het samenwerkingsverband investeert of tegen liever op naam van de deelnemers: <link volgt>

  Of beoordeel of je investeringen kunt splitsen. Het goed timen en slim inzetten van investeringen kan veel fiscaal voordeel opleveren. <link volgt >

  Wil je een advies op maat voor jouw onderneming? De experts van Alfa Accountants & Adviseurs helpen je graag.

  Advies van Alfa

15% korting op isolatie

Als klant van Vattenfall krijg je 15% korting bij onze partner in isolatie, Takkenkamp. De experts staan klaar voor al je vragen over het isoleren van je huis of bedrijfspand. 

Isolatie van Takkenkamp

Milieu-investeringsaftrek: fiscaal voordeel op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

 • Investeer je zakelijk in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, kijk dan eens naar de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Met deze fiscale regeling kan je tot 36% van de investeringskosten extra aftrekken van de fiscale winst. Aanvullend op de reguliere afschrijving. Deze regeling geldt voor bedrijfsmiddelen op de milieulijst. Hier vallen in de lijst van 2020 onder andere ook elektrische auto’s en bestelbussen onder. Ook het laadpunt valt onder bepaalde voorwaarden onder deze regeling.

  Elk jaar publiceert de overheid in december de nieuwe Milieulijst. Het kan dus zijn dat er voor 2021 nieuwe zaken bijkomen en andere zaken juist verdwijnen van de lijst.

  Bekijk de Milieulijst
 • De MIA hoef je niet aan te vragen. Wel moet je binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting (zoals het ondertekenen van de offerte of opdrachtbevestiging) een melding doen bij het eLoket van de RVO. Die stuurt je een referentienummer van de melding. Nadat je melding hebt gedaan kan de je MIA meenemen in je aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting.

 • De MIA geldt voor bedrijfsmiddelen op de milieulijst. Daarnaast zijn er aanvullende voorwaarden. Zo moet je minimaal € 2.500 per investeren. Kijk voor alle voorwaarden op de site van de RVO.

  Naar de RVO
 • De MIA kan soms worden gecombineerd met de VAMIL-regeling. Daarmee kan je zelf kiezen wanneer je een investering afschrijft, in één keer of verspreid over meerdere jaren. Door de investering bijvoorbeeld in één keer af te schrijven verminder je dat jaar de fiscale winst fors en betaal je minder belasting. Dat is vooral gunstig voor je liquiditeitspositie. De VAMIL geldt voor een deel van de bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan, net als de MIA. Naast de VAMIL kun je de MIA ook combineren met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

  Voortuitblik: momenteel werkt het kabinet aan de BIK-regeling. Met deze fiscale regeling krijgen bedrijven die vanaf 1 oktober 2020 tot 31 december 2022 investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen korting op de loonheffing. De regeling moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

 • Heb je het voornemen om zakelijk een nieuwe elektrische auto aan te schaffen en deze ook privé te gaan gebruiken? Zorg er dan voor dat de eerste tenaamstelling van de auto nog in 2020 plaatsvindt. Daarmee stel je de lagere bijtelling van 8% voor het privégebruik van de auto voor 60 maanden veilig. Dit scheelt zoals gezegd 4% bijtelling over maximaal € 45.000 en levert een jaarlijkse belastingbesparing op van circa € 900.

  Wil je een advies op maat voor jouw onderneming? Wil je een advies op maat voor jouw onderneming? De experts van Alfa Accountants & Adviseurs helpen je graag.

  Advies van Alfa

10% korting op laadpunten van Incharge

Met zakelijke laadpalen bied je medewerkers en bezoekers een extra service. En zet je een stap richting fossielvrij reizen. Als klant van Vattenfall ontvang je nu 10% korting op de aanschafkosten.

10% korting op zakelijke laadpunten

Meer over subsidies en energie besparen