1. MKB
 2. Subsidies
 3. SVM: Subsidie op energieadvies

Tot € 2.500,- extra energiesubsidie voor mkb’ers

Tot 1 oktober 2023 kunnen mkb-bedrijven subsidie aanvragen voor een energieadvies op maat. Het subsidiebedrag van de overheid voor het verduurzamingsadvies is minimaal € 400,- en maximaal € 750,-. Het maximale subsidiebedrag is € 2.500,- voor advies én ondersteuning samen. We leggen deze nieuwe regeling graag verder aan je uit.

 

Dit houdt de SVM-regeling in

Deze regeling heet officieel: Subsidieregeling Verduurzaming MKB. Afgekort SVM. En is bedoeld als ondersteuning voor mkb’ers die energie willen besparen. Een extra stimulans die moet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. De regeling is op 1 april 2023 ingegaan en eindigt op 1 oktober, zolang er budget beschikbaar is. Wees er dus snel bij als je verduurzamingsplannen hebt.

Meer informatie vind je op de website van RVO.

Hier krijg je subsidie op

Je krijgt subsidie op de inhuur van een gespecialiseerd energieadviseur. Die brengt in kaart met welke maatregelen je energie kunt besparen en je CO2 -uitstoot vermindert. De subsidie is ook in te zetten voor de ondersteuning bij de uitvoering van één of meerdere maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan hulp van je subsidieadviseur bij de subsidieaanvraag. Of bij het opstellen van je financieringsplan.

Je krijgt een vergoeding voor 80% van de kosten van advies en ondersteuning met een maximum subsidiebedrag van € 2.500,- per bedrijfspand. Het advies zelf wordt tot €750,- netto vergoed.

 

Dit zijn mogelijke bespaaroplossingen

De adviseur brengt alle energiebesparende maatregelen in kaart die voor jouw bedrijf relevant zijn. Dat kunnen isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp zijn, maar ook kleinere ingrepen zoals ledverlichting. Ook je wagenpark, ict- of keukenapparatuur kunnen worden meegenomen in het advies. De maatregelen die worden geadviseerd hangen dus af van jouw situatie en bedrijfsvoering.

Check of je in aanmerking komt voor SVM

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

 • Je hebt geen recht op subsidie in 2023 als je al in 2021 of 2022 een SVM-subsidie voor je bedrijfspand hebt aangevraagd.
 • Je verbruikt per bedrijfslocatie minder dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas per jaar.
 • Je hebt minder dan 250 werknemers (fte's) en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen.
 • Je bent eigenaar van het bedrijfspand. Of je huurt een bedrijfspand of een gedeelte van een bedrijfsgebouw.
 • Je gebruikt het bedrijfspand voor je eigen bedrijfsvoering.
 • Je kunt aantonen dat je een of meer materiële maatregelen uit het advies uitvoert.
 • Het advies wordt uitgevoerd door een externe adviseur.
  (die minimaal twee jaar ervaring heeft met energieadvies aan mkb-ondernemers over energiebesparing en verduurzaming. En minimaal tien adviezen heeft gegeven, waarvan het oudste advies minimaal twee jaar oud is.)
 • Het energieadvies kost minimaal € 400,- (ex btw).

Van plan een aanvraag in te dienen? Kijk voor een overzicht met alle voorwaarden op de site van de RVO

Subsidiebureau Nederland

Met subsidies en fiscale regelingen verdien je duurzame investeringen nog sneller terug. Door er op tijd bij te zijn en ze slim te combineren behaal je een maximaal voordeel. Onze partner Subsidiebureau Nederland kan je helpen met de aanvraag.

Naar subsidiebureau Nederland

"Veel redenen om deze subsidie aan te grijpen."

Rob van der Rijt, van onze partner Klimaatplein.com, juicht de subsidie toe. “Er zijn zoveel redenen om deze subsidie nu aan te grijpen. Denk bijvoorbeeld aan toekomstige wettelijke verplichtingen voor energiebesparing. Of aan het simpelweg besparen op energiekosten. Bovendien neem je door minder fossiele energie te verbruiken verantwoordelijkheid voor minder opwarming van de aarde. Zo kun je je als duurzaam ondernemer onderscheiden in de markt en dat is ook voordelig bij aanbestedingen die steeds duurzamer worden uitgevraagd.”