1. MKB
  2. Subsidies
  3. SVM: Subsidie op energieadvies

Tot € 2.500 extra energiesubsidie voor mkb’ers

Per 1 oktober kunnen mkb-bedrijven subsidie krijgen van de overheid voor een energieadvies op maat. Ook ondersteuning bij de uitvoering valt onder de regeling. 80% van de kosten wordt vergoed. Tot een maximum bedrag van € 2.500 per bedrijfspand. We leggen deze nieuwe regeling graag verder aan je uit. 

Update 14-7-2022 - Deze regeling is tijdelijk stopgezet. 

 

Wat houdt die nieuwe regeling in?

Deze nieuwe regeling heet officieel: Subsidieregeling Verduurzaming MKB. Afgekort SVM. En is bedoeld als ondersteuning voor mkb’ers die energie willen besparen. Een extra stimulans die moet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. De regeling gaat in op 1 oktober 2021 en loopt t/m 30 september 2022. In totaal is er € 28,2 miljoen beschikbaar. De regeling loopt zolang er budget beschikbaar is. Wees er dus snel bij als je verduurzamingsplannen hebt.

Waar kan ik de subsidie precies voor inzetten?

Je krijgt subsidie op de inhuur van een gespecialiseerd energieadviseur. Die brengt in kaart met welke maatregelen je energie kunt besparen en je CO2 -uitstoot vermindert. De subsidie is ook in te zetten voor de ondersteuning bij de uitvoering van één of meerdere maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan hulp van je subsidieadviseur bij de subsidieaanvraag. Of bij het opstellen van je financieringsplan. Het advies zelf wordt tot €750,- netto vergoed. Samen met de ondersteuning kan het bedrag oplopen tot € 2.500,- per bedrijfspand.

Aan wat voor besparingsmaatregelen moet ik denken?

De adviseur brengt alle energiebesparende maatregelen in kaart die voor jouw bedrijf relevant zijn. Dat kunnen isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp zijn, maar ook kleinere ingrepen zoals ledverlichting. Ook je wagenpark, ict- of keukenapparatuur kunnen worden meegenomen in het advies. De maatregelen die worden geadviseerd hangen dus af van jouw situatie en bedrijfsvoering.

Welke voorwaarden zijn er?

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • Je verbruikt per bedrijfslocatie minder dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas per jaar.
  • Je kan aantonen dat je een of meer maatregelen uit het advies uitvoert.
  • Het advies wordt uitgevoerd door een externe adviseur met een kvk-inschrijving.
  • De subsidie voor het energieadvies én de ondersteuning dekt 80% van de gemaakte kosten (excl. btw.). Met een maximum subsidiebedrag van 
    € 2.500 per bedrijfspand.
  • De subsidie geldt op energieadvies vanaf €500,- (ex btw). 

Van plan een aanvraag in te dienen? Kijk voor een overzicht met alle voorwaarden op de site van de RVO

Hoe vraag ik de subsidie aan?

De aanvraag dien je in bij de RVO. Bekijk hier hun handige stappenplan.

Subsidiebureau Nederland

Met subsidies en fiscale regelingen verdien je duurzame investeringen nog sneller terug. Door er op tijd bij te zijn en ze slim te combineren behaal je een maximaal voordeel. Onze partner Subsidiebureau Nederland kan je helpen met de aanvraag.

Naar subsidiebureau Nederland

"Veel redenen om deze subsidie aan te grijpen."

Rob van der Rijt, van onze partner Klimaatplein.com, juicht de subsidie toe. “Er zijn zoveel redenen om deze subsidie nu aan te grijpen. Denk bijvoorbeeld aan toekomstige wettelijke verplichtingen voor energiebesparing. Of aan het simpelweg besparen op energiekosten. Bovendien neem je door minder fossiele energie te verbruiken verantwoordelijkheid voor minder opwarming van de aarde. Zo kun je je als duurzaam ondernemer onderscheiden in de markt en dat is ook voordelig bij aanbestedingen die steeds duurzamer worden uitgevraagd.”