Tarieven stadsverwarming mkb

In 2022 hebben we de warmtetarieven het hele jaar ongewijzigd gelaten, terwijl de gastarieven zijn gestegen. Nu zijn we genoodzaakt onze warmtetarieven per 1 januari 2023 te verhogen. Op deze pagina leggen we uit waarom, hoe de tarieven zijn opgebouwd en van welke regelingen je gebruik kunt maken om je energierekening betaalbaar te houden.

Zo zijn de tarieven opgebouwd

De tarieven voor stadsverwarming bestaan uit variabele kosten en vaste kosten.

Variabele kosten

De hoogte van de variabele kosten hangt af van je verbruik voor verwarming en van kraanwater. Dat meten we in gigajoule (GJ).

Bij het bepalen van de variabele warmtetarieven voor 2023 houden wij ons − in jouw voordeel – niet aan de standaard GJ-prijsberekening voor het mkb. Met de standaard berekening zou de GJ-prijs uitkomen op € 88,20 excl. btw. In plaats daarvan rekenen we met het lagere maximumtarief voor huishoudens. Dat is € 75,13 exclusief btw, tot een jaarverbruik van 5.111 GJ. Voor het verbruik daarboven geldt een GJ-prijs van € 62,03 exclusief btw.

Vaste kosten

De vaste kosten zijn voor de aansluiting, meterhuur en het transport. Bij de vaste kosten maakt het niet uit hoeveel stadswarmte je gebruikt. Deze  kosten laten, afhankelijk van het vermogen van de aansluiting, gemiddeld een stijging van ongeveer 12,5% zien vergeleken met 2022. De stijging wordt veroorzaakt door inflatie en toenemende kosten van materiaal en arbeid.

Tegemoetkomingen voor het mkb

Vanuit de overheid wordt er gewerkt aan tegemoetkomingen die voor mkb-bedrijven van toepassing kunnen zijn.

Het prijsplafond

Heb je een aansluiting tot en met 100 kW, dan geldt er een prijsplafond. Dit betekent dat je voor een jaarverbruik tot 37 GJ in 2023 een vaste prijs van € 47,38 inclusief btw per GJ betaalt. Verbruik je meer dan 37 GJ per jaar, dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract.

Let op: heb je blokverwarming, dan geldt dit prijsplafond niet. Op dit moment werkt de overheid aan de Regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen. Die zal bestaan uit een vast bedrag per wooneenheid. Meer informatie hierover en over de aanvraag vind je op de website van de Rijksoverheid.

De TEK-regeling

De Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) is speciaal voor mkb-bedrijven waarvan de energiekosten meer dan 7% van de omzet bedragen. Het doel is een deel van de energiekosten te compenseren. Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staat een overzicht van alle regelingen. Van een aantal kun je nu al gebruikmaken. Enkele andere zijn nog in ontwikkeling.

Veelgestelde vragen 2023

Waarom stijgen de tarieven?

Door het conflict met Rusland is de gasprijs gestegen. Als de prijs van gas stijgt, dan stijgt die van stadswarmte ook. Want voor de productie van stadswarmte zijn we deels nog afhankelijk van gas. In sommige regio's gebruiken we andere energiebronnen, zoals afval. Maar daar kan ook stroom mee worden opgewekt. Door de hogere gasprijs stijgt de vraag naar deze alternatieve warmtebronnen en dus ook de prijs.

Wanneer hoor ik iets over mijn nieuwe tarieven?

Je ontvangt op 23 december 2022 een bericht over jouw nieuwe tarief per 1 januari 2023.

Stel dat de energieprijzen in 2023 dalen, gaat het warmtetarief dan ook omlaag?

We houden de prijsontwikkelingen goed in de gaten, maar het is nog te vroeg om hier uitspraken over te doen. Voor mkb kunnen we ieder halfjaar de tarieven aanpassen.

Hoe bespaar ik op mijn energiekosten?

Energie besparen en verduurzamen levert nu meer op. Bekijk onze praktische bespaartips per branche. Of maak een afspraak voor gratis energieadvies bij jou op de zaak.

Hulp nodig bij betalen?

Kom je er door de gestegen prijzen financieel niet meer uit? Laat het ons weten, dan kijken we samen naar een oplossing. Er kan vaak meer dan je denkt.

Hulp bij betalen

Kunnen we je nog ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Ook interessant