Fiscale voordelen zonnepanelen

Profiteer maximaal van belastingvoordeel bij zonnepanelen

Als je als zzp’er investeert in zonnepanelen op een (eigen) woning, kan dit je een flink belastingvoordeel opleveren. Jasper Gorter van Alfa Accountants legt uit hoe het zit.

De eerste belangrijke vraag is of de zonnepanelen onroerende (permanent) of roerende (verplaatsbare) zaken zijn. Als je zonnepanelen maar met een paar schroeven vastzitten en je ze makkelijk kunt demonteren, zijn ze roerend. In de praktijk is dit vaak het geval.

Zijn je zonnepanelen roerend?

Dan is de volgende vraag of je de panelen op de zaak of op privé hebt gezet. Er zijn hierbij drie mogelijkheden. Je moet de zonnepanelen:

  1. verplicht op de zaak zetten of;
  2. verplicht op privé zetten of;
  3. je  mag zelf kiezen.
Wat voor jou geldt, hangt af van hoe je de opgewekte energie gebruikt.
  • Gebruik je minder dan 10% van de opgewekte energie voor je zaak, dan ben je verplicht de panelen op privé te zetten;
  • Gebruik je meer dan 90% van de opgewekte energie voor je zaak, dan ben je verplicht de panelen op de zaak te zetten;
  • Daar tussenin heb je in principe keuzevrijheid.

Het is lastig om exact te meten waar je de opgewekte energie voor gebruikt, daarom maken ondernemers vaak een inschatting. Het is wel belangrijk dat de inschatting reëel is. Voor veel zzp’ers is het de vraag of zij meer dan 10% van de opgewekte energie zakelijk verbruiken. Vaak wordt bijvoorbeeld het argument aangedragen dat de accu van een zakelijke elektrische auto wordt opgeladen. Dit gebeurt echter meestal ’s avonds, terwijl de energie overdag wordt opgewekt. De Belastingdienst is over het algemeen erg kritisch bij deze situaties. Ga er daarom niet zomaar vanuit dat je meer dan 10% zakelijk verbruikt.

Gevolgen zonnepanelen privé

  • Je mag de opgewekte kWh die je voor je onderneming hebt gebruikt tegen een gangbare prijs (het tarief van jouw energieleverancier) aftrekken van de winst.

Gevolgen zonnepanelen op de zaak

  • Je komt in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een extra aftrekpost van de winst die tot maximaal 12% netto-voordeel (van de investering) oplevert;
  • Je mag afschrijven op de investeringskosten. Normaal gesproken wordt er in circa vijftien jaar afgeschreven tot de restwaarde;
  • Jaarlijks wordt rekening gehouden met een bijtelling (tegen een gangbare prijs per kWh) vanwege opgewekte energie die je privé gebruikt hebt en aan het net geleverd hebt.

Als je kunt kiezen, is het vrijwel altijd voordelig om de zonnepanelen op de zaak te zetten, met name vanwege de investeringsaftrek. Investeren in zonnepanelen kan dan erg aantrekkelijk zijn!

Zijn je zonnepanelen onroerend?

Dan maken de zonnepanelen deel uit van de (eigen) woning. Dit kan hypotheekrenteaftrek of een besparing van de box-3-heffing opleveren. Of dat voor jou geldt, is afhankelijk van de manier van financieren. Staat je woning deels op de zaak, dan zitten er mogelijk nog meer financiële voordelen aan vast. Vraag je financieel adviseur dan om advies.

BTW en de energiebelasting

In een volgend artikel ga ik in nader in op de gevolgen voor de btw en de energiebelasting. Ook daarbij zijn belangrijke aandachtspunten. Ben je in de tussentijd benieuwd naar onze andere berichtgeving? Kijk dan op www.alfa.nl/actueel.

Interessant artikel?