Overheidsheffingen en tegemoetkomingen: dit verandert er in 2023

Per 1 januari gaan de energie­belasting en btw weer omhoog. Daarvoor in de plaats komt het prijs­plafond. Ook wordt er gewerkt aan de TEK. Door de versoepelde voorwaarden komen meer mkb-ers in aanmerking voor deze tegemoet­koming.

Btw en energiebelasting in 2023

Op 1 januari gaan de btw en energiebelasting weer omhoog. In 2022 werden deze tijdelijk verlaagd als compensatie voor de stijgende energiekosten. Hiervoor in de plaats komen het prijsplafond en de TEK. Dit verandert er per 1 januari:

  • De btw gaat van 9% terug naar 21%.
  • De energiebelasing op stroom en gas stijgt. De tarieven voor 2023 vind je hier.
  • De vermindering energiebelasting gaat omlaag naar € 493,27 (exclusief btw). Dit is de vaste korting die je ontvangt voor een aansluiting met woon- werk- of verblijffunctie.
  • De ODE (Opslag Duurzame Energie) vervalt in 2023.

Prijsplafond voor alle kleinverbruikers

Met het prijsplafond betaal je in 2023 voor een gedeelte van je energie niet meer dan het plafondtarief. Dit tarief is door de overheid vastgesteld. Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond. 

Met het prijsplafond betaal je in 2023:

  • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
  • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
  • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw.
Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract.

Hoe het prijsplafond werkt en wat het betekent voor jouw situatie zie je hier

Tegemoetkoming energiekosten (TEK)

De TEK is een tegemoetkoming in de energiekosten voor energie-intensieve mkb-bedrijven. Zijn je energiekosten minimaal 7% van je omzet, dan kom je in aanmerking voor deze regeling. Je kunt dan tot 50% van je gestegen energiekosten terugkrijgen. In een eerder voorstel gold de regeling alleen vanaf een bepaald verbruik. Die voorwaarde is losgelaten. Daardoor kunnen meer mkb-ers gebruikmaken van de regeling.

Meer informatie over de TEK, de voorwaarden en wat het voor jou betekent vind je hier

 

Persoonlijk advies over je termijnbedrag

In Mijn Vattenfall krijg je een persoonlijk advies over je termijnbedrag. Hierin hebben we rekening gehouden met het prijsplafond, de gestegen overheidsheffingen en alle andere veranderingen per 1 januari. Heb je een slimme meter, dan staat het advies al voor je klaar. 

Bekijk je advies

Meer weten over: