Prijsontwikkelingen energiemarkt

Tijdens de looptijd van een variabel contract veranderen je leveringstarieven. Deze tarieven hangen af van de inkoopprijs op de internationale markten van stroom en gas. Maar wat gebeurt er eigenlijk op die energiemarkt? We geven je regelmatig een update. Zo weet je steeds waar je aan toe bent.  

 

- Laatst bijgewerkt: 23 april 2024 -

Nog steeds dalende trend energieprijzen

Ondanks recente stijging gasprijs blijft de trend dalend

In de afgelopen weken liep de gasprijs op, met name als gevolg van de situatie in het Midden-Oosten. Toch zien we over de afgelopen periode nog steeds een dalende trend.

Ook daling stroomprijs

Op de stroommarkt waren er meer prijsschommelingen zichtbaar. Dit was vooral het gevolg van zacht en zonnig weer in combinatie met een groot aanbod van windenergie. De trend is nog wel dalend. 

Veelgestelde vragen

Hoe wordt een variabel tarief vastgesteld?

De energie die jij de komende periode van ons gaat afnemen, kopen wij vooraf voor je in. Op de inkoopmarkt voor energie. Ook wel groothandelsmarkt genoemd of afgekort de energiemarkt. Dat inkopen doen we niet in één keer, maar gespreid over een periode. Daarmee stellen we het variabele tarief vast voor de komende periode. 

Is het verstandig om mijn tarief nu vast te zetten?

Of een vast of variabel contract de beste keuze is, hangt van verschillende zaken af. Hou je van grip en zekerheid? Of neem je graag een risico zodat je van de laagste prijs kunt profiteren? 

Bij een variabel contract beweeg je mee met de markt. Als de daling blijft doorzetten, dan profiteer je daar van. Maar als de inkoopprijzen later dit jaar toch weer gaan stijgen, dan stijgt jouw tarief ook.

Als je je tarief nu vastzet en de prijzen gaan later weer stijgen, dan heb je een goede keuze gemaakt. Maar als de prijzen in de loop van het jaar nog verder dalen, kun je daar weer niet van profiteren.

De energiemarkt kunnen we niet voorspellen. Wel kun je ons vasteprijs aanbod bekijken dat we voor je hebben klaar gezet in Mijn Vattenfall:   

Bekijk het aanbod

Zie ik een verlaging of verhoging direct terug in mijn tarieven?

Bij een contract met een variabel tarief duurt het even voor je dit terugziet in je tarieven. Er zit een vertraging tussen veranderingen van de groothandelsprijzen en de wijzigingen van je tarieven. Dit heeft te maken met onze inkoopstrategie. We kopen energie vooraf voor je in. Niet in één keer, maar gespreid over een periode.

Door deze spreiding zit er vertraging in het doorberekenen van de prijzen op de energiemarkten en je variabele tarief. Bij een verlaging kan het dus iets langer duren, voor we het tarief verlagen. Maar het kan ook in je voordeel werken bij een verhoging. Hierdoor konden we bijvoorbeeld de extreme pieken in inkoopprijzen in 2022 dempen.

Waarom zit de vertraging tussen de inkoopperiode en start nieuwe prijs?

Nadat wij de inkoopperiode hebben afgesloten en de prijs hebben vastgesteld, informeren wij je over het nieuwe tarief. We informeren je minimaal 30 dagen van te voren over je nieuwe variabele tarieven. Daarom kunnen we een nieuwe prijs niet direct in laten gaan, maar zit hier altijd ruim een maand tussen.  

Wanneer hoor ik of mijn variabele energietarief wijzigt?

Heb je een zakelijk energieproduct? Dan ontvang je voor 1 mei 2024 persoonlijk bericht over je nieuwe variabele tarieven per 1 juni 2024.

Vanaf 25 april staat ook het gebruikelijke belletje (rechtsboven) klaar in Mijn Vattenfall.  

Waardoor gaan prijzen op de groothandelsmarkt omhoog of omlaag?

De prijzen van gas en stroom op de inkoopmarkt van energie zijn bewegelijk: net als bijvoorbeeld aandelen gaan ze omhoog en omlaag. Dit komt onder andere door:

  • Vraag naar gas en stroom
  • Aanbod van gas en stroom
  • Hoe vol gasvoorraden zijn
  • Onzekerheid in de markt
  • Geopolitieke ontwikkelingen
  • Het weer
Waarom zit er verschil in tarieven tussen energieleveranciers?

Dat komt door verschillen in de inkoopstrategie en de prijsstelling per leverancier. Een andere inkoopstrategie leidt tot een ander tarief voor de klant. De inkoopstrategie hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  1. Het aantal maanden waarin we energie inkopen voor dat deze wordt geleverd aan de consument.
  2. Het moment waarop we de prijs voor de consument vaststellen.
  3. Het aantal maanden waarvoor het tarief vaststaat. 

Daarnaast is ook de prijsstelling van de energieleverancier van invloed. Een prijsvechter zal doorgaans een wat lager tarief kunnen bieden, omdat het een hoger risico accepteert. Vattenfall is gericht op continuïteit en zet zich daarmee neer als een betrouwbare energieleverancier. 

De laatste ontwikkelingen op de energiemarkt

imagey9y5v.png

Sanne van den Broek, Rick Marsman & Gitte Janssen, Marktexperts Vattenfall


De prijzen van gas en stroom op de inkoopmarkt van energie zijn bewegelijk: net als bijvoorbeeld aandelen gaan ze omhoog en omlaag. Hieronder lees je waardoor de marktprijzen de afgelopen weken zijn beinvloed.  

 

Prijsontwikkeling van gas

Highlights uit de MarktRapporten van onze Markt Expertise Desk: 

Week 16: Verdere prijsstijging voorkomen 

"Afgelopen maandag (15 april) werden verdere prijsstijgingen voorkomen door de gezonde aanvoer van gas naar Europa en de relatief hoge vullingsgraad van de Europese gasvoorraden. Wel zorgde een storing in de Noorse Nyhamma gasverwerkingsinstallatie ervoor dat de prijzen gisteren dinsdag (16 april) toch weer iets opliepen."

Week 14: Dalende prijzen door ruim aanbod en beperkte vraag

"Dit is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar met oplopende temperaturen. De verwachting is dat deze dalende trend van de gasprijs op de spotmarkt vooralsnog aanhoudt, ondanks een groeiende Aziatische vraag naar LNG en een aanval op een gasopslagfaciliteit in Oekraïne vorige week." 

Week 11: Prijzen weer gedaald

"Zowel de gas- als de steenkoolmarkt reageerden beiden voornamelijk op het overvloedige aanbod en een seizoensgebonden daling van de vraag, aangezien het stookseizoen deze maand (maart) ten einde loopt."

Week 10: Opnieuw lichte stijging gasprijzen

"Door de toegenomen vraag naar LNG in Azië is de concurrentie op de wereldmarkt toegenomen. Dit heeft te maken met de huidige hoge kolenprijzen in Azië. Door die hoge kolenprijzen wordt er in Azië nu gekozen voor gas in plaats van kolen voor het opwekken van elektriciteit. "

Week 09: Lichte stijging gasprijzen

"Dat er ondanks een dalende trend sprake is van een lichte stijging van zowel de gas- als kolenprijzen, heeft te maken met een onzekerheid die voortkomt uit een mogelijke verdere escalatie van de conflicten in het Midden-Oosten en de invloed daarvan op het aanbod op de gas- en kolenmarkt."

Week 08: Opnieuw daling gasprijs

"De afgelopen week zijn de prijzen op de energiemarkt weer verder gedaald. Dit is onder andere het gevolg van het zachte weer voor de tijd van het jaar en het ruime aanbod van gas."

Week 07: Verdere daling gasprijs door aanhoudend zacht weer

"De gasprijzen zijn de afgelopen week verder gedaald. Het aanhoudende zachte weer zorgt voor een lagere vraag naar gas, omdat er minder verwarmd hoeft te worden.

Wel zijn er deze week stakingen bij Franse LNG-terminals, waardoor er minder LNG omgezet kan worden naar 'normaal' gas. Maar omdat de markt dit makkelijk kan opvangen, is hierdoor geen stijging van de gasprijzen te zien."

Week 06: Prijzen blijven stabiel

"De afgelopen week zijn de termijnprijzen van gas en elektriciteit redelijk stabiel gebleven. De weersomstandigheden en de geopolitieke situatie zijn niet veel veranderd ten opzichte van vorige week." 

Week 05: Lichte stijging vanwege minder LNG naar Europa

"De gasprijs voor levering in maart is licht gestegen. Eén van de oorzaken hiervan is dat de op één na grootste LNG-installatie van de Verenigde-Staten een maand buiten gebruik is als gevolg van het koude weer in Texas. Hierdoor zal er minder LNG naar Europa komen. 

Desondanks stijgen de prijzen niet erg hard. Dit komt door het relatief milde weer voor de tijd van het jaar en het feit dat de gasopslagen nog goed gevuld zijn."

Bron: MarktRapport Grootzakelijke Markt

Prijsontwikkeling van stroom

Highlights uit de MarktRapporten van onze Markt Expertise Desk: 

Week 16: Verschillende ontwikkelingen

"Omdat het de komende week weer wat kouder zal worden dan de afgelopen week en er veel regen voorspeld is, zullen de prijzen op de spotmarkten voor zowel gas als elektriciteit relatief wat hoger zijn. Tegelijkertijd is ook goed te merken dat de zon steeds meer kracht heeft, waardoor de opbrengst van zonnepanelen zal toenemen." 

Week 14: Veel schommelingen op de stroommarkt

"Er werd een groot aanbod van elektriciteit opgewekt uit zon en wind, wat gedurende de dag resulteerde in grote verschillen in de elektriciteitsprijzen."

"Voor de maand april wordt er voor Noordwest-Europa veel wind voorspeld, wat een prijsdrukkend effect zal hebben op de elektriciteitsprijzen." 

Week 11: Deze week weer daling prijzen

"De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is toegenomen, waar met name de hoeveelheid zonne-energie opvallend was. De recente zonnige dagen hebben zelfs geleid tot negatieve elektriciteitsprijzen op de spotmarkt."

Week 10: Prijzen stroom gestegen

"Dit heeft te maken met de huidige hoge kolenprijzen in Azië. Door die hoge kolenprijzen wordt er in Azië nu gekozen voor gas in plaats van kolen voor het opwekken van elektriciteit. De stijgende kolenprijzen in Azië zijn het gevolg van een toename van de vraag uit China en ook uit India, waar men bezig is met het aanleggen van voorraden in de aanloop naar het piekseizoen in de zomer."

Week 09: Lichte stijging prijzen, wel veel opwek windenergie 

"De wekelijkse windproductie in Europa is in de afgelopen zeven dagen (tot 25 februari) met 19% gestegen ten opzichte van vorige week. Hierdoor blijft februari op recordkoers ten opzichte van de afgelopen drie jaar als het gaat om de opwek van elektriciteit met wind." 

"Dat er ondanks een dalende trend sprake is van een lichte stijging van zowel de gas- als kolenprijzen, heeft te maken met een onzekerheid die voortkomt uit een mogelijke verdere escalatie van de conflicten in het Midden-Oosten en de invloed daarvan op het aanbod op de gas- en kolenmarkt." 

Week 08: Lagere stroomprijs door opwek met gascentrales

"Door de lage prijzen op de energiemarkt zijn gascentrales voor de opwek van elektriciteit voordeliger dan kolencentrales. Dat komt doordat gascentrales makkelijker aan en uit te zetten zijn. Bij kolencentrales is dit niet mogelijk."

Week 07: Prijsdrukkend effect door zon en wind

"Vorige week begon de week met weinig wind en daardoor was er op de spotmarkt sprake van hogere prijzen. De wind nam echter in de loop van de week weer toe en in de kustgebieden zelfs tot stormachtig niveau. In combinatie met de milde temperaturen voor de tijd van het jaar en het toegenomen aantal zonuren van de afgelopen dagen, hebben de hernieuwbare energiebronnen een prijsdrukkend effect op de spotmarkt voor elektriciteit."

Week 06: Gemiddelde prijs laag

"Met de grote hoeveelheid wind in de eerste dagen van februari zijn de gemiddelde spotprijzen van elektriciteit laag. De prijzen zullen later deze maand wat gaan stijgen door het wegvallen van de wind, wel zal overdag de zon voor lagere prijzen in de middaguren zorgen."

Week 05: Hoge opbrengst windenergie

"Er was deze week een hoge opbrengst windenergie. Dit was mede het gevolg van de twee stormen Isha en Jocelyn, die over grote delen van Europa en ook Nederland trokken. 

Maar door de harde windstoten draaiden veel gascentrales op laag vermogen, wat ervoor zorgde dat er weinig productievermogen was dat snel beschikbaar kon komen. Dat leidde tot een erg hoge prijs voor het opregelen."

 

Bron: MarktRapport Grootzakelijke Markt