Zonnepanelen thuis. Privé of op de zaak?

Zonnepanelen op je woning; een investering in een groene toekomst die ook financieel loont. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kun je meestal kiezen; doe ik de investering privé of zakelijk? Maar wat betekenen die keuzes financieel en fiscaal? Jasper Gorter van Alfa Accountants weet er alles van en legt het begrijpelijk uit.

Investeren in de zonnepanelen is aantrekkelijk. De huidige salderingsregelgeving zorgt voor een korte terugverdientijd. Als ondernemer kun je bovendien kiezen of je privé of zakelijk investeert. Ik heb de belangrijkste verschillen voor je op een rij gezet.

Investeren in de zonnepanelen is aantrekkelijk. De huidige salderingsregelgeving zorgt voor een korte terugverdientijd.

Jasper Gorter
Alfa Accountants

Privé of zakelijk?

Heb je een eenmanszaak, ben je vennoot in een V.O.F., of maat in een maatschap, dan kun je kiezen: zet ik de zonnepanelen op de zaak of schaf ik ze privé aan? In de meeste gevallen ben je het voordeligst uit wanneer je ze op de zaak zet. Maar dit mag alleen wanneer de opgewekte energie tenminste 10% zakelijk gebruikt wordt. Zoals voor je bedrijfsruimte aan huis of het opladen van je bedrijfswagen.
Verbruik je minder dan 10% van de opgewekte stroom zakelijk dan kun je ze alleen privé aanschaffen. Je kunt dan wel een bepaald bedrag aftrekken voor de kosten van opgewekte stroom die je zakelijk verbruikt. Als je aandelen in een B.V. hebt en je wilt op naam van de B.V. investeren, dan gelden er andere regels. Hier leggen we een volgende keer meer over uit.

Wat betekent dit voor mijn inkomstenbelasting?

Als je de panelen op de zaak zet komen ze in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dit is een extra aftrekpost van maximaal 28% van het investeringsbedrag (hiervoor moeten de zonnepanelen wel als roerend goed worden gezien). Stel dat je een tarief van 40% betaalt voor de inkomstenbelasting, dan krijg je dus maximaal 11,2% van het aanschafbedrag van de Belastingdienst terug. Bovendien mag je afschrijven op de panelen. Houd wel rekening met een correctie van het afschrijvingsbedrag voor de energie die je privé gebruikt of in een onzelfstandige werkruimte.

Wat betekent dit voor de omzetbelasting?

Met zonnepanelen op de zaak ben je altijd btw-plichtig. Ook als je eerder vrijgesteld was van btw. Bijvoorbeeld omdat je onderneemt in de medische sector. Je levert namelijk energie terug aan het net. De btw die je betaalt over de aanschaf van de zonnepanelen kun je daarom terugvragen in de aangifte omzetbelasting. Daarmee komt wel eventueel recht op de kleine ondernemersregeling te vervallen waardoor je jaarlijks forfait gaat afdragen. Na een jaar of tien heb je per saldo meer forfait betaalt dan dat je aan btw hebt teruggevraagd. Daarom is het verstandig om voordat je investeert, te kijken of het niet voordeliger is je partner te laten investeren. Die kan dan namelijk gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling. Zo betaal je geen forfait wat op een termijn van tien jaar vaak weer voordeliger is. Als je partner op zijn/haar naam de zonnepanelen aanschaft, kan dat wel gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. Laat je hierover goed informeren.

Wil je een advies toegespitst op je eigen situatie?

Onze partners van Alfa Accountants adviseren je graag. 

De begrippen uitgelegd

Fiscale begrippen gebruik je misschien niet elke dag. Dat begrijpen we. Daarom leggen we de belangrijkste termen hieronder nog even uit.

Zelfstandige of onzelfstandige werkruimte

Een werkruimte is zelfstandig wanneer deze bijvoorbeeld een eigen opgang, ingang of andere kenmerkende voorzieningen heeft, zoals eigen sanitair. Je zou de werkruimte moeten kunnen verhuren aan een derde.

Roerend of onroerend goed

Een roerend goed is een goed dat in principe verplaatst kan worden. In het geval van zonnepanelen betekent dit dat ze niet geïntegreerd in het dak mogen zijn. Zoals dat bij een zonnedak wel het geval is. Ze moeten relatief makkelijk te verwijderen zijn. Als roerend goed krijgen de zonnepanelen een eigen fiscale beoordeling en worden ze dus niet gezien als onderdeel van de woning.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Ook wel de KIA. Hiervoor kun je in aanmerking komen wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen. Zonnepanelen vallen onder deze regeling. Het bedrag hangt af van het bedrag dat je investeert.

Kleine ondernemersregeling ook wel KOR

Moet je per jaar minder dan € 1.883 btw betalen? Dan kun je in aanmerking komen voor belastingvermindering. Of je hoeft helemaal geen btw te betalen. Je maakt dan gebruik van de kleineondernemersregeling.

Interessant artikel?