1. MKB
  2. Zonnepanelen zakelijk
  3. Zonnepanelen, aanschaffen of wachten?

Dilemma: zonnepanelen, nu aanschaffen of wachten?

Verduurzamen gaat over keuzes maken. Tussen de korte en lange termijn. En soms ook tussen de planeet en je portemonnee. In dit artikel: zonnepanelen. Wat is verstandig? Nu aanschaffen of toch liever wachten? We bekijken het aan de hand van de salderingsregeling, aanschafprijs, de ontwikkeling van de stroomprijs, subsidiemogelijkheden en duurzaamheid.

Afbouw salderingsregeling waarschijnlijk vanaf 2025

Met de salderingsregeling maakt de overheid het momenteel extra aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. In 2025 start waarschijnlijk de afbouw van deze regeling. Daardoor verdienen zonnepanelen zich minder snel terug. Minder salderen heeft bovendien vooral gevolgen als je veel teruglevert aan het net. Is je bedrijf vooral overdag geopend? Dan gaat de meeste energie die je opwekt, meteen naar de apparatuur die op dat moment draait. De afbouw van de regeling heeft dan minder gevolgen voor je rendement en terugverdientijd. Nu investeren in zonnepanelen is met oog op de salderingsregeling dus extra voordelig. Maar het blijft lonen, ook ná 2025.

De prijs van zonnepanelen

In de afgelopen twaalf jaar is de prijs van zonnepanelen bijna gehalveerd. Met name tussen 2008 en 2012 ging het hard. De laatste jaren gaat de daling minder snel en in 2022 en 2023 stegen de prijzen zelfs iets. De prijs is dus geen reden meer om te wachten met de aanschaf. 

Ontwikkeling van de energieprijzen

Hoe hoger de stroomprijs, des te sneller je zonnepanelen terugverdient. Of de stroomprijs de komende 10 jaar stijgt of daalt kunnen we niet voorzien. Het Planbureau voor de Leefomgeving verwacht over deze periode een lichte stijging van de variabele leveringskosten. Wat we wel zeker weten is dat de energiebelasting op stroom de komende jaren daalt. Ook krijg je elk jaar een hoger bedrag terug: de ‘vermindering’ energiebelasting. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord. Onder de streep ga je naar verwachting dus niet veel meer betalen. Je terugverdientijd neemt in dat geval dus ook niet spectaculair toe. 

 

Tabel van het Planbureau voor de Leefomgeving met de verwachte ontwikkeling van de stroomprijs en energiebelasting tussen 2018 en 2030 (PBL 2021)

 

Meer stroom, minder gas
Zoals je ziet daalt de energiebelasting op stroom. De energiebelasting op gas stijgt daarentegen. Zo wil de overheid stimuleren dat we minder fossiel gas gaan verbruiken. Bijvoorbeeld door te isoleren. Of door over te stappen op een (hybride) warmtepomp. Die zorgt op z’n beurt weer voor een flinke stijging van je stroomverbruik. En dat maakt de aanschaf van zonnepanelen weer extra aantrekkelijk.

Fiscaal voordeel

Er bestaan verschillende fiscale regelingen die investeren in zon extra aantrekkelijk maken. In de meeste gevallen mag je een bepaald percentage van de kosten aftrekken van je fiscale winst. Wie meer dan 15KW piekvermogen (circa 45 panelen) aan zonnepanelen installeert kan bijvoorbeeld een aanvraag doen voor Energie-investeringsaftrek (EIA).
Wie minder panelen neerlegt kan kijken naar de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA). De voorwaarden voor deze regelingen worden elk jaar opnieuw bepaald. Of je in toekomst hetzelfde voordeel geniet, kunnen we dus niet met zekerheid zeggen. Goed om te weten: voor de EIA is in 2021 een budget van € 149 miljoen. Bekijk dus voordat je tot aankoop overgaat of er nog budget beschikbaar is. 

Meer over fiscale voordelen

Duurzaamheid

Tenslotte: duurzaamheid. Met zonnepanelen draag je bij aan een fossielvrije toekomst. Je wekt je eigen groene stroom op zonder CO2-uitstoot. Bovendien geven zonnepanelen je bedrijfspand of woning een duurzame uitstraling. En je maakt vaak ook nog eens een sprong naar een zuiniger energielabel. Een goede reden dus om niet te wachten met investeren. 

Bron: Milieu Centraal

Conclusie

Met zonnepanelen doe je een duurzame investering. Bovendien leveren ze op dit moment een zeer gunstig rendement op. Door de afbouw van de salderingsregeling daalt het rendement vermoedelijk iets vanaf 2025. Dat kan een reden zijn om nu al te investeren. We hebben geen redenen om aan te nemen, dat het verstandig is te wachten. Echter is elke situatie natuurlijk uniek. We adviseren je dan ook altijd informatie in te winnen bij een (financieel) expert, voordat je besluit te investeren.

 

Bronnen:
Milieu Centraal

Vraag offerte aan voor zakelijke zonnepanelen

Wil je zonnepanelen op het dak van je bedrijf laten plaatsen? En wil je weten wat zonnepanelen kosten? Vul direct ons korte formulier in. Een van onze experts belt je dan over de prijzen en mogelijkheden bij onze partner Solease. Je kiest zelf op welke dag en tijd het uitkomt.

Offerte aanvragen

Meer over verduurzaming