1. MKB
  2. Zonnepanelen zakelijk
  3. Factcheck zonne-energie

Factcheck: feiten en fabels over zonne-energie op een rij

Het is de moeite waard om als ondernemer zelf energie op te wekken en te besparen op de energierekening. Overweeg je om zelf zonnepanelen aan te schaffen? Check dan eerst deze 8 feiten over zonne-energie.

1. Zonnepanelen wekken alleen stroom op als de zon schijnt

Fabel. Zonnepanelen werken op zonlicht. Er wordt stroom opgewekt als er zonlicht is. Maar ook bij bewolking produceren zonnepanelen stroom. Dit is wel minder dan bij direct zonlicht. Zo wordt er ook in de winter stroom opgewekt. Zonnepanelen wekken dus niet alleen stroom op in de zomer.

Wel presteren ze het beste tijdens een zonnige lentedag. De zon staat lang aan de hemel en het is nog niet heel warm. De dagen zijn lang met veel zonuren, er is weinig bewolking en de koele wind kan de panelen afkoelen. 

2. Elk dak is geschikt voor zonnepanelen

Feit en fabel. Vrijwel de meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen, hangt af van een aantal factoren. Denk aan de ligging van het dak. Bij een schuin dak is een hoek van 20 tot 50 graden meestal het beste. Maar ook bij een platter of steiler dak kan je vaak nog prima zonnepanelen leggen (bron: Milieu Centraal). Daarnaast moet er geen of weinig schaduw zijn. Zorg dus dat je altijd een expert raadpleegt voor advies op maat.

3. Een hoge energieopbrengst hangt af van een hoge temperatuur 

Dit is een fabel. Zonnepanelen werken op daglicht, niet op temperatuur. Als er meer licht op een dag is, wordt er meer energie opgewekt. Ook op een bewolkte dag wordt er energie opgewekt. Zonnepanelen leveren het meest op in de zomer. Dit komt doordat er in deze seizoenen meer uren daglicht zijn. Ook is het zo dat bij een hele hoge buitentemperatuur de zonnepanelen juist minder goed werken (bron: Milieu Centraal).

4. Zonnepanelen hebben onderhoud nodig

Feit. Zonnepanelen worden blootgesteld aan de natuur. Het meeste vuil en stof spoelt wel weg met een Hollandse regenbui. Hardnekkig vuil zoals uitstoot van de snelweg, fabriek of akker of vogelpoep blokkeren de zonnestralen volledig. Hierdoor gaat je rendement omlaag.

Reinig zelf je zonnepanelen met een zachte doek, ontkalkt water en een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen. Je kan er ook voor kiezen het professioneel te laten reinigen. De beste tijd om dit te doen is in april, vlak voor ze het meeste rendement opleveren in de zomer.

5. Zonnepanelen verdienen zichzelf meestal terug

Feit. Goede zonnepanelen gaan tot wel 25 jaar mee (bron: Milieu Centraal). Gemiddeld is de investering in zonnepanelen terugverdiend in 6 tot 8 jaar, afhankelijk van de zonuren en de kwaliteit van de panelen (bron: Milieu Centraal). 

6. De overheid heeft subsidies beschikbaar

Ook dit is een feit. Voor zakelijk gebruik van zonnepanelen kun je bovendien nog subsidie aanvragen. Als je bent aangesloten op een grootverbruikaansluiting (meer dan 3 x 80 ampère) kan je de SDE++ subsidie aanvragen. 

Advies over zonnepanelen: we denken graag met je mee

De experts van onze partner Feenstra helpen je graag met al je vragen over zonnepanelen voor je onderneming. Bel ze op: 055- 539 38 32

Meer over zonnepanelen zakelijk