Minimaal gasverbruik door de slimme combinatie van zonne-energie en de hybride warmtepomp

Minder gas verbruiken was nog nooit zo belangrijk. Met de slimme combinatie van isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp zet je een grote stap. En het mooie is: deze oplossing ligt voor veel huizen en bedrijfspanden al binnen handbereik.

Waarom besparen op gas?

Er zijn een hoop redenen om te willen besparen op gas. Naast de milieuvoordelen die het oplevert, maakt het ons ook minder afhankelijk. De situatie in Oekraïne maakt pijnlijke duidelijk hoe belangrijk dat is. Want de prijs van gas ligt ongekend hoog. En er is geen zekerheid over wanneer die weer omlaag gaat. In het Klimaatakkoord is ook nog eens afgesproken dat tussen 2019 en 2026 de energiebelasting op gas per kuub met 10 cent stijgt. Terwijl de energiebelasting op stroom juist daalt met 5 cent per kWh. Zo wil de overheid verduurzaming stimuleren.

Op tijd beginnen met verduurzamen

Nu is dus het moment om je te verdiepen in slimme manieren om jouw huis of bedrijfspand voor te bereiden op minder gasverbruik. Bijvoorbeeld met een warmtepomp, betere isolatie, of zonnepanelen. 

Veel mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woning of bedrijfspand. Het is dus slim om je nu alvast te gaan orienteren op de mogelijkheden. Zo weet je zeker dat je er deze winter warm én energiezuinig bij zit. 

Besparen door slim te combineren

Door slim te combineren kun je grote stappen zetten om energie te besparen. Wat levert dat op? 

 • Omdat je met een hybride pomp dus voornamelijk elektrisch verwarmt, daalt je gasverbruik tot 80%. Het stroomverbruik zal omhoog gaan, maar onder de streep dalen je energiekosten.
 • Je bespaart echt flink als je een groot deel van het extra stroomverbruik zelf opwekt met je zonnepanelen. Vaak is daar wel een uitbreiding van je bestaande systeem voor nodig.
 • Door te isoleren breng je het volledige energieverbruik omlaag. Hoe beter je pand geïsoleerd is, hoe minder hard jouw hybride warmtepomt en zonnepanelen hoeven te werken. 

Hoe werken de maatregelen samen?

 • Hybride warmtepomp

  Warmtepomp tegen huis aan

  De hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Die springt bij als het buiten erg koud is of als je warm water nodig hebt. Daardoor hoeft je pand minder goed geïsoleerd te zijn dan bij de warmtepomp die volledig op stroom draait. Een warmtepomp is ook erg geschikt om grotere ruimtes op een constante temperatuur te verwarmen. Handig voor bijvoorbeeld kantoren of winkelpanden.

 • Zonnepanelen

  Zonnepanelen op dak met bloemen ervoor

  Met een hybride warmtepomp ga je meer stroom verbruiken. Dus is het vaak slim om je huidige zonnepaneleninstallatie uit te breiden of een tweede set te installeren. Zo compenseer je het toegenomen stroomverbruik met je eigen opwek. Hoe je dat aanpakt hangt af van meerdere zaken. Zoals het vermogen van je huidige omvormer en de ruimte op je dak. Benieuwd wat handig is in jouw situatie? De experts van onze partner Feenstra adviseren je graag.

 • Isoleren

  Man isoleert raam

  Ook bij een hybride warmtepomp is isolatie belangrijk. Denk aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en tenminste dubbel glas. Heb je bijvoorbeeld geen spouwmuur of vloerisolatie, dan moet je cv-ketel te vaak bijspringen. Isolatie is dus altijd de eerste stap. Maar vergeleken met een all-electric warmtepomp, is je pand al veel sneller geschikt. 

Aanschafkosten & subsidies

De kosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de € 3.600 en € 8.000. Afhankelijk van het vermogen en de systeemvereisten. Met de ISDE-subsidie krijgt je 1.500 tot € 1.800 subsidie. Ook kun je kijken naar de Energie-investeringsaftrek (EIA). Daarmee mag je in bepaalde gevallen de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Dit levert gemiddeld een netto voordeel van 11% op. De EIA is er ook voor isolatie en zonnepanelen. Ga je voor de combinatie van extra isolatie, zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp dan kan je investeringsvoordeel dus flink oplopen. Laat je daarom goed adviseren door een expert, zodat je optimaal rendement haalt uit je investering.  

Stijging energietarieven

Op dit moment stijgen de energieprijzen flink, ook door de situatie in Oekraïne. We snappen dat je wilt weten of je je contract aan moet passen. Ons advies is om op dit moment niets te doen. We leggen het je graag uit.

Lees verder

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Ons netwerk werkt voor jou