Energiebespaartips voor je melkveehouderij

We geven je vijf praktische tips waarmee je energie bespaart op je melkveebedrijf. Dat scheelt in de kosten en je vermindert de uitstoot van CO2. Elke stap telt op weg naar een fossielvrij leven.

Bespaartips

1. Vervang en verbeter de verlichting

Voor een melkstal heb je veel licht nodig, dat is logisch. Maar met slimme tijd- en schemerschakelingen bespaar je al veel op je stroomkosten. Verder is het slim om kritisch te kijken naar de manier waarop je je stal ’s nachts verlicht.

Vraag eventueel een professionele verlichtingsdeskundige om advies over energiezuinige verlichting. Samen met die adviseur stel je een uitgebreid lichtplan op. Zo heb je goede én zuinige verlichting in je melkveebedrijf.

2. Stel de voorkoeler zo optimaal mogelijk in

In veel melkveebedrijven is een voorkoeler aanwezig. Een optimaal ingestelde voorkoeler zorgt voor een grote energiebesparing. Een goede voorkoeler koelt tot maximaal 4 graden boven de temperatuur van het koelwater dat erin gaat. Stem de voorkoeler, de koelmachine, de koeltank en de tankvulling goed op elkaar af.

3. Gebruik een WarmteTerugWin-installatie

Een WarmteTerugWin-installatie, afgekort: WTW, levert ook een flinke energiebesparing op voor je melkveebedrijf. Hoeveel je bespaart hangt af van de hoeveelheid spoelwater, de spoeltemperatuur en de temperatuur van de WTW. Stem die dus goed op elkaar af.

4. Isoleer je melkveebedrijf goed

Door te isoleren bespaar je energie. Check vooral of je de volgende onderdelen van je melkveebedrijf goed hebt geïsoleerd.

  • Drinkbakken
  • Vloeren en wanden van de melkstallen
  • Spoelbak
  • Spoelleiding
  • Opvangbak voor spoelwater in de melktank
  • Alle warmwaterleidingen
  • Alle buizen
  • Naden en kieren

5. Zorg voor een kwalitatief goede frequentieregeling

Je bespaart ook energie als je een frequentieregeling instelt op de vacuümpomp en de melkpomp. De volle capaciteit van de pomp heb je namelijk alleen tijdens het spoelen nodig. Tijdens het melken heb je minder capaciteit nodig. De elektromotor maakt dan minder toeren en verbruikt door de frequentieregeling minder elektriciteit. Zo bespaar je tot wel 10% van je totale elektriciteitsgebruik (bron: RVO).

Persoonlijk ExpertAdvies

Zoek je als ondernemer advies om je bedrijfspand energiezuiniger en duurzamer te maken? Met ExpertAdvies van onze partner CFP Green Buildings brengen we alle verduurzamingsmogelijkheden van jouw bedrijfspand in kaart.

Boek een gratis intake

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Meer energie besparen?

Deel deze pagina