Melkveehouderij - energiebespaartips

We geven je 5 tips voor je melkveebedrijf om energie te besparen.

Vervang en verbeter de verlichting

Een melkstal heeft goede verlichting nodig. Logisch. Maar wist je dat door bijvoorbeeld slimme tijd- en schemerschakelingen te installeren, je al veel bespaart op energiekosten? Neem ook eens de tijd om te kijken hoe je de nachtverlichting in je stal zo minimaal mogelijk houdt.

Schakel eventueel ook een professionele verlichtingsdeskundige in. Hij geeft je advies op maat over energiezuinige verlichting. Samen met jou stelt hij een uitgebreid lichtplan op. Zo bent je er zeker van dat je melkstal optimaal verlicht is, terwijl je toch bespaart op je energieverbruik.

Stel de voorkoeler zo optimaal mogelijk in

In veel melkveebedrijven is een voorkoeler aanwezig. Bij jou ook? Een optimaal ingestelde voorkoeler zorgt voor een grote energiebesparing. Een goede voorkoeler koelt tot maximaal 4 graden boven de temperatuur van het ingaande koelwater. Houd er rekening mee dat de voorkoeler, de koelmachine, de koeltank en de tankvulling goed op elkaar zijn afgestemd.

Maak gebruik van een WarmteTerugWin-installatie

Een WarmteTerugWin-installatie (WTW) levert ook een flinke energiebesparing op voor je melkveebedrijf. Hoeveel je bespaart hangt af van de hoeveelheid spoelwater, de spoeltemperatuur en de temperatuur van de WTW. Zorg dus ook hier voor een optimale afstemming.

Zorg voor goede isolatie

Door te isoleren, bespaar je energie. Dat is vast geen nieuws voor je, maar het is wel goed om even een check te doen of de volgende onderdelen in je bedrijf ook echt (goed) zijn geïsoleerd:

  • Drinkbakken
  • Vloeren en wanden van de melkstallen
  • Spoelbak
  • Spoelleiding
  • Opvangbak voor spoelwater in de melktank
  • Alle warmwaterleidingen

Zijn alle buizen met isolatiemateriaal bedekt? Dan is het belangrijk om ook nog alle naden en kieren langs te gaan. Zorg ervoor dat deze allemaal zijn afgeplakt met tape. Zo zorg je ervoor dat er geen warmte verloren gaat en de leidingen ook niet bevriezen.

Zorg voor een kwalitatief goede frequentieregeling

Je bespaart ook energie als je een frequentieregeling instelt op de vacuümpomp en de melkpomp. De volle capaciteit van de pomp is namelijk alleen tijdens het spoelen nodig. Tijdens het melken is minder capaciteit nodig. De elektromotor maakt dan minder toeren en verbruikt door de frequentieregeling minder elektriciteit. Met deze regeling bespaar je tot wel 10% van je totale elektriciteitsgebruik.*

* Bron: RVO

Interessant artikel?