1. Home
 2. Kennis
 3. Zelfvoorzienend huis

Alles over het zelfvoorzienende huis

Met een zelfvoorzienend huis woon je duurzaam, fossielvrij en onafhankelijk. In dit artikel lees je alles over de zelfvoorzienende woning. Bijvoorbeeld hoe zo’n huis werkt en wat het verschil is met een energieneutraal huis. Of heb je interesse in het bouwen van een zelfvoorzienend huis? Wij vertellen je over de basisbenodigdheden.

De zelfvoorzienende woning staat overal los van

Als je in een zelfvoorzienend huis woont, dan wek je zelf je eigen groene energie op. Dit doe je door middel van zonnepanelen. Hiermee zet je de opgewekte zonne-energie om in groene stroom voor je huis.

Veel zelfvoorzienende huizen hebben een warmtepomp. In tegenstelling tot de CV-ketel, heeft een warmtepomp geen fossiele bron nodig zoals aardgas. De warmtepomp werkt op stroom en haalt energie uit de lucht, bodem of water. Deze energie gebruikt de warmtepomp om de woning te verwarmen en vaak ook voor het warme tapwater. 

Ook op het gebied van de riool- en waterhuishouding is zo’n woning helemaal zelfvoorzienend. Het huis heeft namelijk de middelen om bijvoorbeeld afvalwater op te vangen en te reinigen. Zo’n zelfvoorzienend huis is dus niet aangesloten op het energie-, water-, gasnet of het riool. Zoals de naam al zegt, krijgt het huis alles wat nodig is zonder hulp van buitenaf.

Wat is het verschil tussen een energieneutraal en een zelfvoorzienend huis?

Een is niet aangesloten op het gas, maar wel op het energie- en waternet en op het riool. Een zelfvoorzienend huis is nergens op aangesloten en is dus helemaal onafhankelijk. Dat is mooi, maar het heeft verschillende grote gevolgen. Bijvoorbeeld voor het opslaan van energie.

Teveel opgewekte stroom opslaan in een thuisaccu

Omdat een zelfvoorzienende woning niet is aangesloten is op het energienet, heb je een oplossing nodig waarmee je te veel opgewekte zonne-energie opslaat voor later. Het komt namelijk vaak voor dat zonnepanelen tijdens een zonnige dag meer energie opwekken dan nodig is. Op zo’n moment is het handig om dat overschot aan energie op te slaan. Dit gebruik je dan voor later, bijvoorbeeld wanneer de zonnepanelen even iets minder energie leveren dan je nodig hebt. Dat doe je via een thuisaccu. Daarin sla je de opgewekte stroom van de zonnepanelen voor een paar dagen op. Er zijn in Nederland nog maar vrij weinig huishoudens die een thuisaccu gebruiken. Dit komt deels door de hoge kosten.

Overschot terugleveren aan het stroomnet

De meeste huizen die zonnepanelen hebben, zijn tegelijkertijd nog wel aangesloten op het energienet en dus niet zelfvoorzienend. Voor deze huishoudens is de salderingsregeling financieel aantrekkelijker. Als je zonnepanelen koopt kun je ook bij ons gebruik maken van deze regeling. Als je saldeert lever je het overschot aan opgewekte stroom terug aan het energienet. Aan het einde van het jaar verrekenen we dit met je energierekening.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Een zelfvoorzienend huis bouwen: de basics

Een zelfvoorzienend huis is nergens op aangesloten en krijgt alles wat nodig is zonder hulp van buitenaf. Daarom verloopt het bouwproces van zo’n huis ook iets anders dan het bouwen van een energieneutraal huis of een standaard woning. 

 • Schoon water regelen
  Ook heeft een zelfvoorzienend huis de juiste middelen voor watervoorziening nodig. Water kun je bijvoorbeeld opvangen en reinigen met een regenwatersysteem. Zo’n systeem maakt het water geschikt om te drinken en om mee te douchen.
 • Je afvalwater verwerken
  Verder hebben zelfvoorzienende huizen vaak een composttoilet en wordt afvalwater gezuiverd door middel van een IBA (Individuele Behandeling Afvalwater)-systeem. 
 • Goed isoleren
  Ook zorg je voor een hele goedeisolatie van het dak, de vloeren en wanden. Op deze manier ben je zo weinig mogelijk energie kwijt aan het verwarmen en koelen van de woning.
 • Je huis ardgasvrij verwarmen
  Met een
  warmtepomp verwarm je je huis aardgasvrij. 
 • Je eigen stroom opwekken en opslaan
  Door middel van zonnepanelen wek je zelf je stroom duurzaam op. Daarnaast moet je zorgen voor een middel waarmee je een overschot aan opgewekte zonne-energie opslaat. Zoals we hierboven uitlegden, kan dit met een thuisaccu.

Nu al beginnen met energie besparen

Zoals je hierboven kunt lezen, is het een flinke uitdaging om een zelfvoorzienend huis te bouwen. Er zijn op dit moment nog niet heel veel zelfvoorzienende huizen in ons land. Hoewel we met elkaar in Nederland steeds meer duurzame huizen bouwen, is het wonen in een compleet zelfvoorzienend huis voor veel mensen helaas nog niet haalbaar. Maar gelukkig kun je nu al beginnen met energie besparen.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Deel deze pagina