1. Home
  2. Kennisbank
  3. Terugverdientijd zonnepanelen
Zonnepanelen op een aantal daken | Vattenfall over de terugverdientijd van je zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

Als je voor zonnepanelen kiest, dan zet je een belangrijke stap richting fossielvrij leven. Bovendien bespaar je honderden euro’s per jaar op je energierekening. Na een tijd verdien je de zonnepanelen dus weer terug. Hoelang dat duurt, leggen we je uit op deze pagina.

Terugverdientijd zonnepanelen: een rekenvoorbeeld

De terugverdientijd van zonnepanelen berekenen doen we als volgt. Stel: je koopt bij ons 10 Excellent Power zonnepanelen. De netto Vattenfall klantenprijs is, na btw-teruggave, € 4.147. Met 10 zonnepanelen met een vermogen van 310 Wattpiek is de verwachte opwek: 2.635 kWh per jaar. Als je uitgaat van een stroomprijs van € 0,23, dan bespaar je € 606 per jaar. Dat betekent dat je je zonnepanelen na 7 tot 8 jaar hebt terugverdiend.

Zo verdien je zonnepanelen terug

Benieuwd hoe het zit met de terugverdientijd van zonnepanelen? Als je zonnepanelen koopt, doe je een investering. Deze investering verdien je terug met besparingen op je energierekening doordat je jouw eigen stroom opwekt. 

Meer weten? Bekijk onze pagina over terugverdientijd zonnepanelen. 

Jouw zonnepanelen terugverdienen? 10 factoren om rekening mee te houden.

Hoe snel je jouw zonnepanelen terugverdient, is van meerdere factoren afhankelijk. We kunnen de stroomprijs en het weer natuurlijk niet voorspellen dus we gaan bij onze berekeningen uit van gemiddelden. Waar moet je rekening mee houden bij de terugverdientijd van jouw zonnepanelen? Wij zetten het alvast voor je op een rijtje:

1. De prijs van je zonnepanelen

De prijs voor je zonnepanelen bepaalt hoeveel je moet besparen om je zonnepanelen terug te verdienen. De kosten zijn dus een belangrijke factor bij de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. Bij ons kun je drie typen zonnepanelen kopen. Per 10 zonnepanelen kosten die tussen de € 3.986 en € 4.945.

2. De prijs van de omvormer

De omvormer zet de gelijkstroom die je zonnepanelen opwekken om in wisselstroom, zodat je de stroom kunt gebruiken. Als je bij ons zonnepanelen koopt, dan zit de omvormer al in de prijs.

3. De prijs van de installatie

Ook de prijs voor de installatie bepaalt hoelang het duurt voordat je je complete investering hebt terugverdiend. Als je zonnepanelen bij ons koopt, dan zit de installatie al in de prijs. Op het werk en het materiaal van de installatie krijg je 2 jaar garantie.

4. De levensduur van je zonnepanelen

Hoe langer je zonnepanelen meegaan, hoe langer je de tijd hebt om je investering terug te verdienen. De zonnepanelen die je bij ons kunt kopen zijn van hoge kwaliteit en gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee.

5. De kwaliteit van je zonnepanelen

Wij verkopen alleen zonnepanelen van hoge kwaliteit. Afhankelijk van welk type zonnepanelen je koopt, krijg je 10 tot 25 jaar garantie op je zonnepanelen. Dit is goed om te weten voor de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.

6. De levensduur van je omvormer

Hoe langer je omvormer meegaat, hoe minder je hoeft terug te verdienen met je zonnepanelen. Meestal gaat de omvormer minder lang mee dan je zonnepanelen en moet je die vervangen. Als je bij ons zonnepanelen koopt, dan zit daar standaard een omvormer bij. Op die omvormer krijg je 10 jaar garantie.

7. Het vermogen van je zonnepanelen

Hoe hoger het vermogen, hoe meer stroom je zonnepanelen opwekken en hoe korter de terugverdientijd van je zonnepanelen. Hoe veel stroom je opwekt en hoe lang het duurt voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend, bereken je binnen 12 seconden met onze Zonnepanelen Check.

8. Het teruglopende vermogen van je zonnepanelen

Elk jaar wekken je zonnepanelen iets minder stroom op. Bij sommige zonnepanelen is dat 0,5% per jaar, bij andere zonnepanelen is dat 2%. Onze zonnepanelen blijven veel stroom opwekken. In de tabel hieronder zie je hoeveel stroom onze zonnepanelen opwekken na 2 en na 25 jaar.

  Premium Power Excellent Power High Power
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black

Rendement na 2 jaar

98% 97,5% 97,5%

Rendement na 25 jaar

86% 82,5% 80,6%

9. Stroomprijs

Hoe hoger de prijs voor stroom, hoe meer je bespaart op je energierekening en hoe sneller je je zonnepanelen terugverdient. In onze rekenvoorbeelden gaan we uit van de prijs die nu geldt, maar die kan dus stijgen of dalen.

10. Het weer

De onvoorspelbare factor bij het terugverdienen van jouw zonnepanelen: het weer. Als er veel zonuren zijn en de temperatuur maximaal 25 graden is, gaat het lekker met jouw opwek. Boven de 25 graden neemt het rendement van panelen namelijk iets af. Gelukkig is Nederland dus ideaal voor zonnepanelen: er is voldoende zon en het is er (onder andere door de wind) niet te warm.

Vrouw in serre kijkt op haar tablet | Vattenfall over zonnepanelen

Reken direct uit hoe snel je zonnepanelen terugverdient

Ben je benieuwd hoe snel je zonnepanelen terugverdient? Met onze Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel je kan opwekken en wat jouw prijs zou zijn bij zonnepanelen kopen.

Doe de Zonnepanelen Check

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen