Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

Benieuwd hoe het zit met de terugverdientijd van zonnepanelen? Als je zonnepanelen koopt, doe je een investering. Deze investering verdien je terug met besparingen op jouw energierekening doordat je jouw eigen zonne-energie opwekt. Hoe snel dat precies gaat is afhankelijk van onder andere de prijs voor zonnepanelen en de verwachte opbrengst.

Direct terugverdientijd van zonnepanelen berekenen

Met onze Zonnepanelen Check bereken je binnen 12 seconden hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, wat ze kosten en hoe snel je de 3 verschillende types terugverdient. 

Doe de Zonnepanelen Check

Rekenvoorbeeld terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen berekenen doen we als volgt. Stel: je koopt 10 van onze Excellent Power zonnepanelen. De netto Vattenfall klantenprijs indicatie, na btw-teruggave = € 4.340.  Met 10 panelen van 320 Wp is de verwachte opwek: 2.720 kWh per jaar. Als we uitgaan van een stroomprijs van € 0,23 betekent dat een opbrengst van: € 626 per jaar. Dat zou betekenen dat je dit pakket zonnepanelen tussen de 7 en 8 jaar terugverdient. 

terugverdientijd zonnepanelen

Jouw zonnepanelen terugverdienen? 10 factoren om rekening mee te houden.

Hoe snel je jouw zonnepanelen terugverdient, is van meerdere factoren afhankelijk. We kunnen de stroomprijs en het weer natuurlijk niet voorspellen dus we gaan bij onze berekeningen uit van gemiddelden. Waar moet je rekening mee houden bij de terugverdientijd van jouw zonnepanelen? Wij zetten het alvast voor je op een rijtje:

1. Prijs zonnepanelen

De kosten voor jouw zonnepanelen zijn een belangrijke factor bij het berekenen van de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. Als zonnepanelen erg duur zijn en niet zo lang meegaan, is dat natuurlijk niet zo gunstig voor de terugverdientijd. Wij doen dat anders en verkopen A-kwaliteit voor een scherpe prijs.

2. Kosten omvormer

De opgewekte stroom of spanning die je met jouw zonnepanelen opwekt is meestal niet direct geschikt voor gebruik in huis. Zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom en niet de wisselstroom die normale elektrische apparaten gebruiken. Je hebt daarom altijd een omvormer nodig die de gelijkspanning omvormt naar wisselspanning. Als je jouw zonnepanelen bij ons koopt, is de prijs inclusief de kosten voor een omvormer.

3. Kosten installatie

Als je zonnepanelen bij ons koopt, is de prijs inclusief de kosten voor installatie. Onze collega’s van Feenstra hebben jarenlange ervaring met zonnepanelen en leveren alles werkend voor jou op. Ook op onze installatie (werk en materiaal) krijg je garantie: 2 jaar.

4. Levensduur zonnepanelen

Wij verwachten dat onze zonnepanelen minstens 25 – 30 jaar meegaan.

5. De kwaliteit van zonnepanelen

Wij verkopen A-kwaliteit zonnepanelen. Afhankelijk van welk type zonnepanelen je kiest, krijg je 10 tot 25 jaar garantie op jouw zonnepanelen. Dit is goed om te weten voor de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. 

6. Levensduur omvormer

De omvormer gaat waarschijnlijk minder lang mee dan jouw zonnepanelen en zal daarom een keer vervangen moeten worden. Wij geven een garantie van 10 jaar op jouw omvormer. 

7. Opbrengst zonnepanelen

Wat het vermogen en de opbrengst van zonnepanelen per jaar is, speelt natuurlijk ook een rol bij de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. De verwachte jaaropbrengst reken je eenvoudig uit met onze Zonnepanelen Check.

8. Degradatie zonnepanelen

Zonnepanelen degraderen elk jaar iets in vermogen. Bij het ene zonnepaneel is dat 0,5% per jaar, bij het ander 2%. Bij al onze panelen is de degradatie gelukkig laag.

In onderstaande tabel zie je wat de degradatie betekent voor het rendement van de zonnepanelen die we verzorgen na 2 jaar en na 25 jaar. We geven de garantie dat de degradatie lineair per jaar verloopt. Met andere woorden: de afname van het rendement verloopt gelijkmatig.

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Rendement na 2 jaar 98% 97,5% 97,5%
Rendement na 25 jaar 86% 82,5% 80,6%

9. Stroomprijs

In onze rekenvoorbeelden gaan we er vanuit dat de prijs voor stroom gelijk blijft, maar die stroomprijs kan natuurlijk stijgen of dalen. Als de stroomprijs stijgt, verdient je jouw investering sneller terug. 

10. Het weer

De onvoorspelbare factor bij het terugverdienen van jouw zonnepanelen: het weer. Als er veel zonuren zijn en de temperatuur maximaal 25 graden is, gaat het lekker met jouw opwek. Boven de 25 graden neemt het rendement van panelen namelijk iets af. Gelukkig is Nederland dus ideaal voor zonnepanelen: er is voldoende zon en het is er (onder andere door de wind) niet te warm.

Bereken zelf hoe snel je jouw zonnepanelen terugverdient

Benieuwd hoe snel je in jouw situatie jouw zonnepanelen zou terugverdienen? Met onze Zoncheck reken je dat binnen 12 seconden uit. Je ziet een schatting van het aantal zonnepanelen dat jouw dak past, wat de kosten zijn bij het huren of kopen van zonnepanelen en hoe snel je jouw investering kunt terugverdienen.

Doe de Zonnepanelen Check

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wil je besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles wil weten over zonnepanelen

Door te luisteren weten we dat je heel wat vragen hebt voordat je zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust je tijd. Wij helpen je alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?