salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling zonnepanelen geldt tot 2023

De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) in april 2019 bekendgemaakt.

Zo werkt salderen

Als je saldeert lever je de zelf opgewekte zonne-energie die je niet gebruikt, terug aan het net. Deze eigen stroomopwek via jouw zonnepanelen strepen we aan het eind van het jaar weg tegen de energie die je in dat jaar heeft verbruikt. Kortom: voor jouw teruggeleverde stroom ontvang je dezelfde prijs als die je ervoor zou betalen en dat verrekenen we met jouw jaarverbruik op jouw jaarrekening. Deze manier van verrekenen wordt salderen genoemd en dit is een regeling van de overheid.

Meer over salderen, rekenvoorbeelden en voorwaarden

Salderingsregeling zonnepanelen in 5 punten

Hieronder lees je alles over de salderingsregeling voor zonnepanelen en over toekomstige veranderingen.

1. Met de salderingsregeling helpt de overheid een handje

Op het moment dat jouw zonnepanelen energie opwekken, verbruik je niet altijd alle stroom. Bijvoorbeeld overdag als er niemand thuis is. Gelukkig gaat die stroom niet verloren, maar kan je die terugleveren aan het elektriciteitsnet. Met de salderingsregeling zonnepanelen zorgt de overheid ervoor dat dit aantrekkelijk voor jou is. Door de regeling krijg je namelijk dezelfde prijs voor jouw teruggeleverde stroom als de prijs die betaalt als je stroom die je van ons afneemt.

Als energieleverancier moeten we jouw stroomopwek en -verbruik verrekenen tot aan jouw jaarverbruik. Zo verdien je jouw zonnepanelen sneller terug. Als je in een jaar meer opwek dan je verbruikt, dan krijg je een terugleververgoeding. Bij ons is deze terugleververgoeding 7 eurocent per kWh. 

2. Zo maak je gebruik van de salderingsregeling zonnepanelen

Een tip voor als je zelf zonnepenalen op het dak legt: vergeet ze niet aan te melden bij www.energieleveren.nl. Dit is verplicht, en niet onbelangrijk: als we als jouw energieleverancier niet weten dat je zonnepanelen hebt, kunnen we niet salderen. En dat is natuurlijk zonde. Na de aanmelding checkt jouw netbeheerder of jouw energiemeter geschikt is. Deze moet de stroom die je opwekt namelijk kunnen scheiden van de stroom die je teruglevert. Als alles gereed is, houdt de meter dus precies bij wat je verbruikt en wat je opwekt. We verrekenen alles gewoon op jouw jaarrekening, wel zo makkelijk. Als je op jaarbasis meer stroom lever dan dat je afneemt (je bent dan netto energie leverancier), dan krijg je van ons een terugleververgoeding van 7 eurocent per kWh.

Meer over salderen: rekenvoorbeelden en voorwaarden

3. De salderingsregeling zonnepanelen wordt vanaf 2023 afgebouwd

Tot 1 januari 2023 verandert er niets aan de zonnepanelen salderingsregeling. Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat je ontvangt op jouw energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk (in 2031) wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding voor de teruggeleverde zonne-energie (kWh). Vanaf 2023 gaat ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch mee met de afbouw van salderen. Daar hoef je zelf niks voor te regelen. Hoe het precies gaat is nog niet bekend maar wij houden dit goed voor je in de gaten en informeren je zodra de werkwijze bekend is.  

4. Goed nieuws: investeren in zonnepanelen blijft interessant

Goed om te weten voor jou: een investering in zonnepanelen blijft interessant. De gemiddelde terugverdientijd is nu ongeveer 7 jaar, dat is meer rendement dan je met de huidige spaarrente op de bank verdient. Wat in ieder geval geldt: zonnepanelen blijven een interessante investering waarmee je jouw energierekening verlaagt en bijdraagt aan een duurzame toekomst.

5. Nóg een extraatje voor jouw teruggeleverde kWh’s

Niet alleen de overheid helpt zonnepanelenbezitters, ook wij geven graag een extraatje. Met ons ZonBonus-contract kan je jouw zonnepanelen nog sneller terugverdienen. Hoe dat zit? Naast jouw terugleververgoeding krijg je dan nog eens 2 cent ZonBonus voor elke kWh die je teruglevert. Of je nu zonnepanelen van ons heeft of van een andere leverancier, maakt daarbij niet uit. Wat je wel nodig hebt, is Groen met ZonBonus. Dat is een driedubbel groen stroomcontract met stroom uit wind, water en zon uit ons land. Zo weet je zeker dat je altijd groene energie gebruikt en 100% CO2-vrij. Ook als de zon niet schijnt. Onze ZonBonus is inclusief een 3-jarig contract met een vaste energieprijs voor energie en gas met CO2-compensatie.

Lees meer over Groen met ZonBonus

Tip: vraag jouw btw op zonnepanelen terug

Wist je dat je altijd de betaalde btw op zonnepanelen terug kunt krijgen? Dat scheelt honderden euro’s. Wanneer je via ons zonnepanelen aanschaft, verzorgt onze partner Alfa Accountants en Adviseurs kosteloos jouw btw-teruggave. Zij vragen voor jou de btw terug bij de Belastingdienst.

Besparing met zonnepanelen berekenen

Met de Zonnepanelen Check reken je binnen 12 seconden uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Ook zie je meteen hoeveel je kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het huren of kopen van zonnepanelen.

Doe de Zonnepanelen Check

Interessant artikel?