1. Home
  2. Kennis
  3. Energieneutraa

3 veelgestelde vragen over energieneutraal en CO2-neutraal

Wat is energieneutraal? Wat is het verschil met CO2-neutraal? En het belangrijkst van allemaal: wanneer wonen wij met zijn allen in Nederland energieneutraal? In dit artikel beantwoorden wij de meest gestelde vragen over deze thema's.

Wat is energieneutraal?

Het begrip energieneutraal gaat over het energieverbruik van een gebouw. Een woning of kantoor noem je bijvoorbeeld energieneutraal als het energieverbruik op jaarbasis op 0 uitkomt. Dit komt doordat er evenveel energie wordt opwekt als verbruikt. Zo’n gebouw verbruikt namelijk weinig energie en de energie die verbruikt wordt, wordt zelf opgewekt. Bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. Deze zetten de zonne-energie om in groene stroom. En in plaats van de CV-ketel, verwarmt een warmtepomp het huis of het kantoor. De warmtepomp werkt op stroom, niet op gas. Een energieneutraal gebouw is dus niet op het gasnet aangesloten.

Wat is het verschil tussen energieneutraal en CO2-neutraal?

Energieneutraal en CO2-neutraal zijn 2 verschillende begrippen. Het begrip energieneutraal gaat namelijk alleen over het energieverbruik van gebouwen. Zo’n gebouw gebruikt evenveel energie als het opwekt: de hoeveelheid opgewekte energie en verbruikte energie zijn in balans. 

Het begrip CO2-neutraal betekent iets anders en is ook een stukje breder. In plaats van energieverbruik, gaat deze term over de uitstoot van kooldioxide (CO2), een broeikasgas. Ook gaat het begrip CO2-neutraal niet alleen over gebouwen, maar bijvoorbeeld ook over vervoersmiddelen, (productie)processen en producten. Deze dingen noem je CO2-neutraal als ze geen negatief effect hebben op het klimaat en de hoeveelheid uitgestoten en opgenomen CO2 dus in balans is. Hierdoor blijft het klimaat ook in balans.

CO2-neutraal door te voorkomen of compenseren

CO2-neutraal kun je op verschillende manieren worden. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat er CO2-uitstoot plaatsvindt. Energieneutrale huizen zijn hier een mooi voorbeeld van. Voor zulke huizen is er geen CO2-uitstoot. 

En als voorkomen niet lukt, kun je de CO2-uitstoot van een gebouw, vervoersmiddel, (productie)proces of product ook compenseren. Zo word je dan alsnog CO2-neutraal. Veel bedrijven compenseren bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van het gebouw door te investeren in duurzame bosprojecten. Bomen halen namelijk CO2 uit de lucht. Door het planten van nieuwe bomen compenseer je de eerdere CO2-uitstoot. De uitstoot en opname van CO2 is zo weer in balans.

Vattenfalls CO2-roadmap: de weg naar een fossielvrije toekomst

Met onze CO2-roadmap doet Vattenfall er alles aan om te werken aan een duurzame toekomst. Zo verlagen we onze eigen CO2-uitstoot door steeds minder fossiele brandstoffen te gebruiken. In plaats daarvan wekken we steeds meer stroom op uit duurzame energiebronnen zoals water- en windkracht. Ook helpen wij onze leveranciers met het verlagen van hun CO2-uitstoot. Bijvoorbeeld door bij nieuwe contracten de mogelijkheden te bekijken voor duurzame energievoorziening. Voor jou als klant maken wij fossielvrij leven zo eenvoudig en betaalbaar mogelijk. Denk aan slimme laadoplossingen voor elektrische auto’s en de mogelijkheden om zelf groene stroom op te wekken. 

Toekomstbeeld voor Nederland: energieneutraal in 2050?

Om klimaatverandering tegen te gaan heeft de overheid een aantal doelen voor duurzame energievoorziening. Zo is één van de doelstellingen van het energieakkoord dat alle bestaande woningen en kantoren in Nederland in 2050 energieneutraal zijn. De eerste stap naar energieneutraal: steeds meer bestaande woningen en kantoren gaan in de komende jaren van het gas af. Doordat er minder fossiele brandstoffen zoals aardgas worden gebruikt voor verwarming, warm water en koken is er minder CO2-uitstoot. 

Vanaf 2020 bouwen we in Nederland alleen nog maar bijna-energieneutraal (BENG). Dit houdt in dat nieuwe woningen en kantoren niet alleen aardgasvrij worden verwarmd, maar ook een stuk energiezuiniger zijn. Want bijna-energieneutrale gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd. Daardoor ben je minder energie kwijt aan het verwarmen en koelen van het huis. Ook komt bij BENG-gebouwen alle energievoorziening voor minstens de helft uit duurzame energiebronnen.

Jouw huis energieneutraal maken

Energieneutraal wonen gaat hand in hand met ons doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Samen met jou willen we de overgang naar groen en duurzaam voor elkaar krijgen. Bekijk bijvoorbeeld onze pagina een energieneutraal huis: zo krijg je dat voor elkaar. Hier leggen wij uit hoe je je huis energieneutraal maakt door middel van 5 basisstappen.

Deel deze pagina